Seitennavigation

500 jaar Reformatie

Het jubileum in Nedersaksen

Het is 500 jaar geleden dat Maarten Luther in 1517 zijn 95 stellingen op de deur van de slotkerk in Wittenberg spijkerde.  Dit was het begin van de Reformatie, die – hoewel Luther dat zo niet had bedoeld – uiteindelijk leidde tot een schisma in de kerk. Maar niet alleen de kerk en de theologie veranderden revolutionair, ook op andere levensgebieden zoals muziek en kunst, economie en maatschappelijk leven, taal, recht en politiek heeft de Reformatie grote invloed gehad.

Het Lutherdecennium, waarin al sinds 2008 elk jaar een ander thema rondom het aanslaan van de stellingen centraal staat, beleeft in 2017 zijn hoogtepunt. Niet alleen in Saksen-Anhalt en Thüringen als kerngebied van de Reformatie staan er de nodige festiviteiten en andere evenementen op het programma, ook in Nedersaksen wordt het door Luther ingeluide begin van de nieuwe tijd herdacht. Ter gelegenheid van het jubileum van de Reformatie worden er in bijna 60 plaatsen van de kust tot de Harz concerten, theaterstukken, exposities, lezingen en andere activiteiten georganiseerd.

De hoogtepunten:

In Braunschweig worden Luther en zijn werk herdacht in een speciale tentoonstelling met de titel 'Im Aufbruch – Reformation 1517-1617'.  Van 7 mei tot 19 november kunnen de bezoekers hier meer te weten komen over de redenen waarom de reformatorische ideeën destijds op vruchtbare bodem vielen en over de manier waarop deze ideeën de middeleeuwse kerk en maatschappij aan het wankelen brachten. http://www.braunschweig.de/english/index.html (ALLEEN IN HET ENGELS)

Onder het motto ’Zeichen setzen – 500 Jahre Reformation' worden er in de residentiestad Celle (link) van 14 mei tot 13 november op drie locaties vier tentoonstellingen gehouden. In het Bomann-Museum, het Residenzmuseum en de stadskerk St. Marien wordt de geschiedenis vanaf het begin van de Reformatie tot het protestantse leven van nu aanschouwelijk gemaakt. Meer informatie op: http://www.celle.travel (ALLEEN IN HET ENGELS)

Emden is uitgeroepen tot 'Europese Reformatiestad'. De Emder Reformatieroute (link naar de flyer in het Engels:

https://www.emden.de/fileadmin/media/stadtemden/PDF/Pressemitteilungen_Nachrichten/reformation_flyer.pdf )

loopt langs locaties in de stad die voor de Reformatie belangrijk zijn geweest, en kan het hele jaar door worden gevolgd. De tentoonstelling 'Reformation und Flucht' in het Ostfriesisches Landesmuseum geeft inzicht in het lot van de geloofsvluchtelingen in de 16e eeuw.  Meer informatie op: http://www.emden-touristik.de (ALLEEN IN HET DUITS)

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.