Seitennavigation

Achter-Tour

Zwelg over sporen en op velgen door de Altkreis Graftschaft Hoya

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Laat u door de charme van de moeras- en geestrandlandschappen betoveren en geniet van de wisselende indrukken van deze unieke regio in het hartje van Nedersaksen. De route brengt u langs meren, de Weser, historische molens en gebouwen, het oude Meliorationshauptkanaal alsook prachtige dorp-, bos- en weidelandschappen. 's Avonds of ook gewoon tussendoor wordt u door de uitstekende gastronomie op een aangename manier verwend.

Verloop en bezienswaardigheden

Op deze fietsroute duikt u in de rust en de natuur. Laat uw ziel ontspannen en vergeet de alledaagse drukte.
Start vanaf het station Eystrup noordwaarts en steek tweemaal de spoorweg richting Hassel over. Nadat u de Bundesstraße 215 hebt overgestoken, gaat de route verder richting het westen, langs het sportveld Hassel en de nabijgelegen bbq-plaats. De tocht brengt u ook langs de oude Wehrkirche. Het verdere traject voert u helemaal door de Feldmark, voorbij de natuurreservaten ‘Alhuser Ahe’ en de ‘Wiedesee’. In Hoya volgt u voor een kort stuk de Landesstraße 330, waarlangs het Bürgerpark, het cultuurcentrum Martinskirche, het Heimatmuseum en het Nedersaksische Institut für Sportgeschichte liggen, voordat u door de binnenstad verder westwaarts rijdt. Nadat u de L 330 hebt overgestoken, brengt de route u naar een manege, bbq-plaats en een waterzuiveringsinstallatie. Verder leidt de route u richting Hoyerhagen langs het Meliorationshauptkanaal. Nabij het stadsdeel ‘Tivoli’ steekt u opnieuw de L 330 over en volgt u de straat ‘Tivoli’ in noordwestelijke richting. De windmolen in Hoyerhagen is al van ver zichtbaar. Via de ‘Mallener Weg’ gaat u westwaarts richting Bruchhausen-Vilsen en rijdt u opnieuw voor een kort stuk langs het Meliorationshauptkanaal met zijn idyllische landschapsbeelden en voorbij de vele kleine bruggen en stuwdammen. In Bruchhausen-Vilsen brengt de route u voorbij het ‘Alte Amtsschreiberhaus’ en de Brokser Kirche. Verder loopt het traject door een woongebied en voert ze u naar het marktplein (Brokser Heiratsmarkt vindt elk jaar op het einde van augustus plaats). Nadat u de historische spoorweg hebt overgestoken, komt u aan bij het station Bruchhausen-Vilsen met het Nedersaksische Kleinbahn-Museum en een unieke verzameling van meer dan 100 historische voertuigen. Een bezichtiging met gratis rondleiding is elk jaar mogelijk op 5 vaste datums. Rondleidingen op andere dagen moeten worden gereserveerd.
Vanaf het station Bruchhausen-Vilsen loopt het traject via de ‘Homfelder Straße’ langs de K 140, voorbij het historische centrum Vilsen, de St.-Cyriakus-Kirche, het kuurpark, een bbq-plaats en het Freibad Bruchhausen-Vilsen alsook de firma Vilsa-Brunnen. In het stadsdeel Bruchmühlen rijdt u naar links aan de oude watermolen met het papiermuseum en gaat u oostwaarts via de ‘Wöpser Berg’ naar het landelijke stadsdeel Riethausen. De route gaat verder in zuidoostelijke richting naar Hoyerhagen. Via een korte, onverharde weg langs een Joodse begraafplaats, komt u terug terecht in het stadsdeel ‘Tivoli’. Van hieruit fietst u eerst langs de K 136. Door de Feldmark via het stadsdeel Duddenhausen gaat u dan naar Bücken waar een stiftskerk met twee torens staat. Van daaruit kunt u een alternatieve route volgen richting Hoya, die u dan via het stadsdeel Dedendorf langs de Grafen-Route, voorbij de Ziegeleisee, naar Hoya leidt. De rondweg loopt van Bücken verder richting Schweringen. U steekt de Landesstraße L 351 over en fietst dan via het stadsdeel Stendern langs de Weser-Radfernweg in zuidelijke richting. Om aan de andere kant van de Weser naar Gandesbergen te geraken, hebt u in Schweringen de mogelijkheid om met een unieke veerboot de Mittelweser over te steken (zie vaartijden). Verder in oostelijke richting bereikt u Gandesbergen. Nadat u de B 215 hebt overgestoken, gaat u noordwaarts voorbij de torenmolen terug naar het station Eystrup. Tot slot is het de moeite waard om het bijzondere ‘fietslandschap’ in het hartje van Nedersaksen te bezoeken, te verkennen en ervan te genieten. Waar u ook naartoe gaat, u bent hier overal welkom.

Bewegwijzering

De ca. 53 km lange route is bewegwijzerd en wordt met het volgende logo aangeduid.

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

Het merendeel van de uitgekozen fiets-, land- en veldwegen kan zonder problemen worden bereden. Kleine hindernissen wegens vervuiling kunnen echter opduiken in de periode van de akkerbouw of de oogst. Maar ook dat is het ‘landleven’! Op korte stukken van de route is er gras en afhankelijk van het weer zijn er nu en dan ook waterplassen, waardoor een korte ‘wandeling’ met de fiets soms noodzakelijk kan zijn. Met een stevige sport- of stadsfiets met versnellingen kan het hele traject ook door fietsers met weinig ervaring probleemloos worden afgelegd.

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.