Seitennavigation

Alte Kirchwege en het Zwischenahner Meer

Op kerkwegen langs het ‘Meer’ in het Ammerland

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De route is een geslaagde rondweg door alle landschapsfacetten van het Ammerländer parklandschap en omvat drie van de mooiste kerkwegen die ver van het drukke verkeer liggen. In het middelpunt van de tour staat het Zwischenahner Meer.

Verloop en bezienswaardigheden

De tour stelt het thema ‘Kirchwege‘ centraal: onder meer de oude kerkweg van Westerstede naar Gießelhorst, de bijzonder mooie noordelijke kerkweg rond het Zwischenahner Meer en de Torsholter kerkweg door Südholz. Deze laatste is een echte parel voor fietsers: u passeert via smalle bospaden langs Burgwall Mansingen, waar u een rustplek vindt binnen de begaanbare omwalling.

Een bijzonder genot is zonder twijfel de tocht die u kunt maken rond het Zwischenahner Meer op een leuk bebost oeverpad. In Dreibergen, aan de noordelijke oever, kunt u de steigers aan de ‘Fährkroog’ gebruiken voor een rondvaart op het meer of u kunt hier ook gewoon eventjes pauzeren. De indrukwekkende ‘Dreihügelanlage’ van de middeleeuwse burcht van Elmendorf verleent zijn naam aan de plek en is bovendien ook helemaal toegankelijk.

Bad Zwischenahn biedt u meerdere attracties: enerzijds kunt u er goed rondwandelen en van de veelzijdige gastronomie genieten, anderzijds kunt u er ook het openluchtmuseum ‚Ammerländer Bauernhaus’ met zijn windmolen en zeer mooi versierde parochiekerk St. Johannes bezoeken. Het rijke interieur van de kerk dateert uit de late middeleeuwen en de nieuwe tijd.

Het traject door het veenland van Petersfehn tot Portsloge heeft een heel ander karakter: een kaarsrechte weg via gemarkeerde ’veenstraten’, die een bepaalde vorm van ‘golfsurfen’ mogelijk maken. U kunt fietsen op een kwaliteitsvolle asfaltweg tussen Edewecht en Torsholt, waar u via een zigzagroute het mooie weiland doorkruist. In Edewecht kunt u overigens een unieke houten kerktoren alsook een mooi gerestaureerde windmolen zien, als u een paar honderd meter naar het zuiden afwijkt.

In Westerstede zijn de straten doorspekt met mooie herenhuizen die vooral dateren uit de decennia rond 1900. De gezellige voetgangerszone met historisch marktplein, talrijke shops en horeca-zaken nodigt u uit om te ontspannen en te winkelen. De binnenstad met het stadspark Thalenweide transformeert elk jaar vanaf de lente in een ware bloemenstad.

Bewegwijzering

De route wordt in beide richtingen met een witte 5 op een groene achtergrond bewegwijzerd. De rijrichting tegen de klok in wordt aanvullend met een oranje stip aangeduid.

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

Een gemakkelijk traject zonder hellingen op verkeersvrije kerkwegen en rustige asfaltwegen.

Overnachting onderweg

In het Ammerländer parklandschap zijn er 14 Bed & Bike logementen. Veel van deze logementen liggen in de onmiddellijke nabijheid van de route.

Contactgegens

Ammerland-Touristik

Ammerlandallee 12, 26655 Westerstede

Telefoon: +49 (0) 4488 / 561790
Fax: +49 (0) 4488 / 563009

Email: atis@ammerland.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.