Seitennavigation

Cultuur & Geschiedenis

Kunst aan de Elbe heeft vele gezichten

vergroten

STADEUM in Stade
© STADE Tourismus-GmbH; Fotograf: Tobias Paulsen

Vakwerkhuizen en rieten daken

Wonderschoon en goed bewaard straalt menig vakwerkhuis in de plaatsen en dorpen. Heel bijzonder is het vakwerk met bont metselwerk: vol creativiteit hebben de metselaars in vroeger tijden niet de ene na de andere vakwerkmuur hetzelfde vormgegeven, maar allerlei verschillende metselpatronen in één gevel verwerkt. Typisch voor de regio zijn ook de rieten daken. En menig vakantieverblijf in een oergezellig huis met rieten dak nodigt u uit voor een overnachting.

Altländer Prunkpforten

Heel bijzondere bouwwerken zijn de Altländer Prunkpforten, de sierpoorten die de ingang vormen van de grote boerderijen in het Altes Land en vroeger de welstand van de bezitters presenteerden. De oudste en fraaiste exemplaren staan in de derde mijl van het Altes Land. Bijzonder mooi is ook het Altländer filigraan. Bij goudsmeden in Buxtehude wordt dit ook tegenwoordig nog vervaardigd. Het werd destijds gedragen door bruiden in het Altes Land. Een bijzonderheid zijn ook de bruidsdeuren in het Altes Land, die alleen van binnen konden worden geopend en ook nog alleen bij twee gelegenheden: als de bruidegom zijn geliefde over de drempel droeg en de bruidsschat binnenbracht in het nieuwe huis, en aan het einde van het leven. Bruidsparen in de Obstgarten Altes Land kunnen ook hun eigen trouwbank laten maken.
Met de vakantieregio is ook een rijk museumlandschap verbonden. Niet alleen in de Hanzesteden Stade en Buxtehude met hun veelzijdige geschiedenis zijn interessante musea te vinden. In de gehele regio gaan de museumdeuren open voor bezoekers. En de thema's van de tentoonstellingen zijn al even divers en strekken zich uit van regionale geschiedenis via gebruiken, heemschut en handwerk tot en met hedendaagse kunst. Beleef die diversiteit!

Schwedenspeicher-museum

Koning Karel XII van Zweden was bouwheer van het Schwedenspeicher. In 1705 werd dit gebouw met zijn één meter dikke muren voltooid. Sinds 1977 is dit oude pakhuis een regionaal cultuurhistorisch museum. Op de afdeling stedelijke geschiedenis worden talrijke spectaculaire vondsten van internationale allure getoond, die kunnen wedijveren met Londen of Bergen. Stade in de tijd van de Hanze is het voornaamste onderwerp van deze afdeling.

Buxtehude-Museum voor regionale geschiedenis en kunst

Dit in 1913 gebouwde streekmuseum in Buxtehude heeft een schilderachtige vakwerkgevel. Het Buxtehude-Museum verenigt regionale geschiedenis en kunst met heemkundige stukken over haas en egel, wooncultuur en ambachten. In de moderne vleugel: wisselende tentoonstellingen van hedendaagse kunst.

Openluchtmuseum op het eiland in Stade

Een van de oudste vrij toegankelijke openluchtmusea van Duitsland is het eiland in Stade. Te bezichtigen: een geestboerderij uit 1871, een standerdmolen uit 1632 en een moerasboerderij, het zogenaamde Altländerhaus, waarin een museum gevestigd is.

Contactgegens

Tourismusverband Landkreis Stade / Elbe e.V.

Kirchenstieg 30, 21720 Grünendeich

Telefoon: +49 (0) 4142 / 813838
Fax: +49 (0) 4142 / 813840

Email: info@tourismusverband-stade.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.