Seitennavigation

Ammerlandroute

160 km door het parklandschap van Ammerland

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Sinds 1994 ontsluit de 160 km lange Ammerlandroute voor fietsers de mooiste hoogtepunten van het parklandschap van Ammerland. De route loopt over verkeersarme en vlakke wegen die een ontspannen fietstocht in de vrije natuur mogelijk maken. 11 ruime schuilhutten met tafels en zitgelegenheden zijn langs de route gebouwd. 21 grote informatieborden met telkens een typisch regionaal thema wijzen de fietsers op de vele bijzonderheden van het parklandschap van Ammerland.

 

Routeverloop en bezienswaardigheden

Onze rondreis op de Ammerlandroute begint in Bad Zwischenahn, aangezien de verkeersverbindingen hier optimaal zijn, zowel voor de trein als voor de auto. Het dorpscentrum van Bad Zwischenahn met zijn talrijke winkels, boetiekjes en restaurants bevindt zich aan de zuidelijke oever van de derde grootste binnenzee van Nedersaksen, het Zwischenahner Meer. Het 545 ha grote meer vormt het geografische centrum van het district en is een eldorado voor watersporters.

Vanaf Bad Zwischenahn loopt de Ammerlandroute (met de klok mee) door een prachtig veen- en weidelandschap naar de gemeente Edewecht. De Ammerlandroute gaat verder door de sappige weides van de riviervlakte naar het plaatsje Westerscheps waar twee goed functionerende windmolens en het landschapsvenster met als thema “molens” kunnen worden bezichtigd. Voorbij het meer met zandstrand van het natuur- en recreatiepark Karlshof gaat de route naar Apen.

Vanaf hier begeleidt de groene rivierdijk van de Aper-Tief de Ammerlandroute. Onderweg wordt het Nordlohkanaal via een historische klapbrug overgestoken. De route gaat verder naar Tange – daar kunt u het landschapsvenster met het thema “water” bezichtigen – en vervolgens gaat de reis naar Vreschen-Bokel waar de kleinste van de oud-Ammerlandse kerken staat: de kapel Vreschen-Bokel (1456). De Ammerlandroute gaat verder naar Augustfehn, naar het gelijknamige kanaal. Na enkele kilometers verlaat u dit typische veenkanaal weer en de fietstocht gaat door eenzame venen, weidse weides en velden naar Westerstede.

Op een oude kerkweg gaat de route door een prachtig bosgebied direct naar het 44.000 vierkante meter grote vogel- en landschapspark van Ammerland. Vanaf Petersfeld biedt de Ammerlandroute een bewegwijzerd alternatief traject via het vakantie- en recreatiegebied Conneforde, waar idyllisch gelegen meren met zandstranden een ontspannen pauze mogelijk maken. De omweg sluit in Mollberg weer op de Ammerlandroute aan.

Deze gaat verder door een typisch houtwallenlandschap in de met 800 ha bossen meest bosrijke gemeente van het Ammerland: Wiefelstede. Hier komt de route bij het landschapsvenster met als thema “houtwallen”. Achter het plaatsje Hahn-Lehmden doorkruist de route een ruw veengebied voordat bij Rastede de bosrijke Ammerlandse Geest weer wordt bereikt. Dankzij het landschapsvenster met als thema “Geestrand” kunt u de rand van de geestgrond van dichtbij beleven.

Vanaf Rastede is een uitstapje naar de universiteits- en residentiestad Oldenburg aangegeven. Dit alternatieve traject loopt tot in het oude centrum van Oldenburg. Langs de fietsroute ‘Spoorlijn Oldenburg-Bad Zwischenahn’ komt het alternatieve traject weer terug naar de heilzame veenbadplaats Bad Zwischenahn.

 

Naar aanleiding van de nationale tuinbouwtentoonstelling in 2002 in Bad Zwischenahn zijn er langs de route vijf landschapsvensters opgericht als raam naar de ruimte in het kader van het project “Enscenering van een landschap”. Doel van deze enscenering is de geschiedenis van dit cultuurlandschap weer laten ervaren. Met dit doel werden op vijf karakteristieke plekken in het landschap van Ammerland torens – zogenaamde landschapsvensters – gebouwd. De typische thema’s van Ammerland zijn: water, rododendron, houtwallen, geestrand en molens. Iedere toren is aan een thema gewijd.

 

Bewegwijzering

De circa 165 kilometer lange rondweg is in beide richting bewegwijzerd en herkenbaar aan het volgende logo.

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

De Ammerlandroute loopt door een vlak landschap zonder noemenswaardige hellingen. Het grootste deel van het traject verloopt over geasfalteerde secundaire wegen met een zeer lage verkeersbelasting. Enkele delen van het traject verlopen over oude kerkwegen en effen, goed ontwikkelde wegen. Daarom is de Ammerlandroute niet geschikt voor racefietsen.  

 

Contactgegens

Ammerland-Touristik

Ammerlandallee, 26655 Westerstede

Email: atis@ammerland.de

  • , (PDF 183.54 kB)

Download hier de GPS-trackDownload hier de GPS-track

Download hier de GPS-track van de Ammerland fietsroute

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.