Seitennavigation

Bentheimer Sandstein

In de zon schijnt het geel, soms met rode strepen

vergroten

Bentheim sandstone
© Grafschaft Bentheim Tourismus / Anneke Drees

In de zon schijnt het geel, soms met rode strepen. Geen wonder dat deze steen ook Bentheimer Gold werd genoemd, ten eerste vanwege zijn kleur, ten tweede omdat de Bentheimers met hun zandsteen ook veel geld hebben verdiend. Geologen onderscheiden het lichtere Gildehauser Sandstein en het bruine tot rode Bentheimer Sandstein (afhankelijk van het ijzergehalte van het zandsteen).

Sinds de Middeleeuwen hebben bouwmeesters het Bentheimer Sandstein gebruikt voor de bouw van kerken en andere representatieve gebouwen, bijvoorbeeld voor het Koninklijk Paleis in Amsterdam, het theater en de Vrouwenkerk in Antwerpen, de Katholieke kerk in Århus, het stadhuis in Münster en kasteel Bentheim. Dat is het grootste uit Bentheimer Sandstein opgetrokken bouwwerk.

Een van de oudste zandsteensculpturen is de Herrgott van Bentheim. Dat is een 2,45 meter hoge, vrijstaande sculptuur met de voorstelling van de gekruisigde Jezus. Het werd in de elfde eeuw uit één blok zandsteen gehouwen en staat tegenwoordig op de binnenhof van kasteel Bentheim. In Bad Bentheim kunt u in het Sandsteinmuseum alles te weten komen over het Bentheimer Gold.

Contactgegens

Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

van-Delden-Str. 1-7, 48529 Nordhorn

Telefoon: +49 (0) 5921 / 961196
Fax: +49 (0) 5921 / 961197

Email: tourismus@grafschaft.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.