Seitennavigation

Biosfeerreservaat Nedersaksische Elbtalaue

Bevers en zeearenden in het stroomlandschap van de Elbe

vergroten

Evening atmosphere on the Elbe valley
© Biosphaerium Elbtalaue GmbH / Andrea Schmidt

De verschillende landschapsvormen aan de Elbe rivier bieden bedreigde plant- en diersoorten een ideaal leefgebied.

Het Biosfeerreservaat Nedersaksische Elbtalaue werd in 2002 opgericht als deel van het door UNESCO erkend, grensoverschrijdend Biosfeerreservaat  "Flusslandschaft Elbe".

Het verloop van de stroom kenmerkt het landschapsbeeld dat verbazingwekkend veelzijdig oogt. De Elbaue wordt regelmatig overstroomd. Een dijk, waarop de Kamm Radfernwege door het landschap leiden,  scheidt het overstromingsgebied van andere rivierbossen en de ruime Elbmarsch. De oeverzones wisselen steeds opnieuw van verschijning: duinvelden, dennenbomen, sappig groen stroomdallandschap, gemengd loofbos.

De verschillende landschapsvormen bieden heel wat bedreigde plant- en diersoorten een ideaal leefgebied. Het zicht op de ontsluiting van het stroomlandschap is bijzonder mooi vanuit het water, ofwel vanop de plezierboot, de motorboot, een vlot op zonne-energie of de kano. Al deze mogelijkheden zijn even geschikt om de biodiversiteit van de Elbtalaue te ontdekken.

Zo kunt u bijvoorbeeld de Elbe-bever op het spoor komen. De typische diersoort van de Elbtalaue beschouwde men hier in Nedersaksen lange tijd als uitgestorven. Bovendien komt de visotter in de Elbtalaue vooral voor in Nedersaksen. Uitgerust met de verrekijker kunt u tijdens het seizoen van de trekvogels vanuit het water duizenden ganzen langs de Elbe zien uitrusten. Een andere vogelsoort behoort regelrecht tot de attracties van de omgeving en kenmerkt het beeld in heel wat dorpen: de ooievaar. En boven het hele gebied klappert de zeearend majestueus met zijn vleugels.

Doorheen het Biosfeerreservaat Elbtalaue lopen enkele fietspaden, die zich op de thematiek van de inheemse biodiversiteit baseren, zoals de Vogelkieker-tour of de Amphibien-tour. Heel wat andere fietspaden leiden nog verder langs de oevers. Zoals de Elbe-Radweg, die al 10 jaar op rij het meest geliefde fietspad van Duitsland is. Ook voor wandelaars heeft de omgeving heel wat te bieden. Zo krijgt u na enkele kleine hellingen mooie vergezichten te zien, zoals vanop de Klötzie-Stieg.

Te voet, per boot, met de fiets – het Biosfeerreservaat Elbtalaue dringt zich op voor activiteiten in de vrije natuur. Ideaal uitgangs- of eindpunt van elk van deze ontdekkingstochten is het Biosphaerium Elbtalaue in slot Bleckede. Het informatiecentrum voor het Biosfeerreservaat Nedersaksische Elbtalaue staat op u te wachten met heel wat interessante en interactieve tentoonstellingsobjecten, verklaart aan de hand van modellen het ecosysteem en brengt de inheemse fauna en flora dichtbij. Bevers en vissen kunnen daar ook live worden bewonderd.

Het biosfeerreservaat langs de rivier wordt door het Natuurpark Elbhöhen-Wendland omgeven.

Contactgegens

Biosphärenreservatsverwaltung Niedersächsische Elbtalaue

Am Markt 1, 29456 Hitzacker

Telefoon: +49 (0) 5862 / 96730
Fax: +49 (0) 58 62 / 967320

Email: info@elbtalaue.niedersachsen.de
Bezoek website:

Biosphärenregion Elbtalaue-Wendland

Lübeln 2, 29482 Küsten

Telefoon: +49(0)5841 / 96290
Fax: +49(0)5841 / 962929

Email: info@elbtalaue-wendland.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.