Seitennavigation

Cultuur & Geschiedenis

Residentie en keizerstad van de Welfen

vergroten

Quadriga at the residential palace Brunswick
© Braunschweig Stadtmarketing GmbH/Bernd Neumann

In de stad van Hendrik de Leeuw zijn de Middeleeuwen ook nu nog aanwezig. De bronzen leeuw, die de hertog van Saksen als eerste vrijstaande plastiek ten noorden van de Alpen op het plein van het kasteel liet oprichten, dient nog steeds als wapen van de stad. Kasteel Dankwarderode, de dom van St. Blasius en het oude vestingstelsel herinneren nog altijd aan de heerschappij van Hendrik de Leeuw en zijn zoon Otto IV. Beide edelen uit het Welfengeslacht kozen Braunschweig als residentie en breidden de stad uit tot een machtig handelscentrum. Nadat Otto IV in 1209 in Rome tot keizer was gekroond, kwam Braunschweig als keizerstad, als 'urbs regia', in het vizier van Europa. Tot in de 20e eeuw bleef de stad met een onderbreking residentie van de Welfenhertogen. Zij gaven opdracht voor talrijke innovaties in economie, cultuur en wetenschap, en droegen zo bij aan de welvaart brengende ontwikkeling van de stad.

Dankzij de Hanze over de hele wereld bekend

Als belangrijke handelsstad was Braunschweig een van de oprichtende steden van de Hanze. Handelaars uit verre streken en kooplieden die zich hier gevestigd hadden, gaven het stadsbeeld blijvend vorm. Van de rijkdom van de Leeuwenstad in de tijd van de Hanze getuigen ook nu nog enkele gebouwen, zoals het complex aan de Altstadtmarkt met het gotische Altstadtrathaus, de eerste burgerlijke kerk de St. Martinus en het Gewandhaus van de lakenhandelaars. De Braunschweiger Mumme, destijds afhankelijk van de brouwwijze een zwak tot sterk alcoholhoudend bier, bracht het tot enige beroemdheid. Vanwege zijn sterke werking en lange houdbaarheid werd dit moutbier gebruikt als proviand voor de lange zee- en ontdekkingsreizen van de 15e en 16e eeuw, en over zee zelfs tot in 'beide Indiës' verscheept. Tegenwoordig is Braunschweiger Mumme een dik vloeibare, alcoholvrije drank waarmee spijzen en dranken worden verfijnd.

Duizend jaar architectuur in Braunschweig

Van de levendige geschiedenis van Braunschweig getuigen ook de schilderachtige vakwerkhuizen, zoals ze bijvoorbeeld rond de St. Magnuskerk te vinden zijn. Een contrast met de Middeleeuwse bouwwijze vormt het buitengewone Rizzi-Haus met zijn bonte kleuren en vormen. De Jakob-Kemenate, de in 2008 werd onderscheiden met de 'iF communication design award', combineert hedendaagse en Middeleeuwse architectuur. Het residentieslot was een representatief gebouw voor de 19e eeuw; de gebouwen hiervan werden opnieuw opgebouwd en de gevel werd gereconstrueerd met gebruik van de bewaard gebleven originele delen. Het bezoekersplatform met de grootste quadriga van Europa maakt een blik over de gehele binnenstad mogelijk.

Hooggewaardeerde kunst en cultuur in Braunschweig

Als oudste museum van het continentale Europa met circa 170.000 kunstwerken uit bijna drieduizend jaar kunstgeschiedenis verrijkt het Herzog Anton Ulrich-Museum sinds 1754 het leven van generaties van mensen. Al even belangrijk is de omvangrijke collectie van het Städtisches Museum, dat tot de grootste kunst- en cultuurhistorische musea van Duitsland behoort. Daarbij voegen zich in Braunschweig talrijke kleinere musea en galeries, die uitmuntende nationale en internationale hedendaagse kunst tonen.

Contactgegens

Braunschweig Stadtmarketing GmbH, Touristinfo

Kleine Burg 14, 38100 Braunschweig

Telefoon: +49 (0) 531 / 4702040
Fax: +49 (0) 531 / 4702044

Email: touristinfo@braunschweig.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.