Seitennavigation

Brückenradweg Osnabrück – Bremen (Bruggenfietsroute Osnabrück – Bremen)

De verbinding tussen twee historie- en cultuurrijke steden

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Twee Hanzesteden, twee verschillende routes en afwisselende landschappen. De Brückenradweg verbindt de steden Osnabrück en Bremen, die bol staan van geschiedenis en cultuur, en waar veel te ontdekken valt. Osnabrück imponeert door zijn rijke culturele aanbod, de veelsoortige aangename winkels en de gevarieerde gastronomie. Bremen is aantrekkelijk door zijn geweldige bezienswaardigheden en zijn markt; één van de mooiste markten die Duitsland rijk is.
Het bijzondere van de Brückenradweg zijn de twee verschillende routes:
De westroute is 165 km lang en loopt o.a. via Vechta. De oostroute voert over 149 km van Osnabrück via o.a. Diepholz naar Bremen, en tussen beide routes zijn verbindingsroutes aangelegd en met borden gemarkeerd.
Op deze aantrekkelijke en avontuurlijke langeafstandsroute fietst u door maar liefst drie natuurparken: TERRA.vita-natuurpark Osnabrücker Land, het natuurpark Dümmer en het natuurpark Wildeshauser Geest. Daarmee eindigt de reis in het natuurrijke gebied echter nog niet: tijdens uw fietstocht komt u langs fascinerende veengebieden, rivierlandschappen in beboste gebieden, uitgestrekte bossen, het Wiehengebirge en de Dammer Berge. Verder zijn er talrijke brugconstructies te bewonderen, van de historische steenbrug uit de middeleeuwen tot aan moderne hedendaagse constructies.

 

Routeverloop en bezienswaardigheden

De oostroute begint in de vredes- en cultuurstad Osnabrück. Een must voor elke bezoeker is de markt met het stadhuis van de Vrede van Westfalen, de gotische Sint-Mariakerk en het Erich Maria Remarque-vredescentrum. Achter Belm tot aan Ostercappeln begint het 'heuvelachtige' deel van de oostroute met uitzicht over het bergland van Osnabrück in het TERRA.vita-natuurpark. Het grote spoorwegviaduct in Bohmte-Leckermühle, waar de route onderdoor loopt, is een eerste 'hoogtepunt'. Bijzonder bezienswaardig is de oude Romeinse brug in Bohmte-Hunteburg.
Het natuurpark Dümmer imponeert met zijn veenlandschap en nodigt uit tot een kleine pauze. Hüde en Lembruch bieden volop recreatiemogelijkheden en aan de Dümmer kunnen verschillende watersporten worden beoefend.
De route voert u door de historische binnenstad van de Kreisstadt Diepholz. Al van verre is de toren van de waterburcht te ontwaren. U volgt de Hunte en fietst enkele keren over imposante bruggen tot u de Samtgemeinde Barnstorf bereikt. Als u verder fietst naar Twistringen passeert u even buiten de route een klein bruggetje voor de B51, dat meer dan 200 jaar oud is.
10 km verder op ontdekt u in de stad Bassumde enorme kerk van de oudste stift van Midden-Europa Hier komt u er achter waarom de brug over de beek Dünsen aan de Harpstedter Straße 'moordbrug' wordt genoemd.
In de uitgestrekte bossen in het natuurpark 'Wildeshauser Geest' kunt u de heerlijke boslucht opsnuiven. Tussen Bassum en Heiligenrode bevindt zich het knooppunt, waar de oost- en westroute elkaar kruisen en langs een gezamenlijk tracé naar Bremen leiden.

De gemeente Stuhr ligt voor de poorten van de Hanzestad Bremen, het vermelden waard zijn de gotische bakstenen kerk en de groep watermolens Heiligenrode.
Als u bij het vliegveld bent aangekomen, heeft u het gebied van de vrije Hanzestad Bremen bereikt. Via de Wilhelm-Kaisen-brug en door het historische oude centrum van Bremen fietst u naar de eindbestemming van de Brückenradweg Osnabrück ←→ Bremen, nl. het centraal station van Bremen. In Bremen valt veel te ontdekken, zoals de historische markt, het stadhuis, het standbeeld van Roland, de Sint-Petri-dom en de 'Bremer Stadsmuzikanten'.

De westroute begint net als de oostroute in Osnabrück. Van hieruit fietst u over spoor- en rivierbruggen door heuvelachtig landschap naar Wallenhorst. Al snel bereikt u Kalkriese, bekend van de Varusslag van 9 na Chr.
Vervolgens maakt u kennis met het unieke veenlandschap van het 'Große Moor'. Het centrum van het veengebied is de plaats Campemoor van de gemeente Neuenkirchen-Vörden. De stad Damme ligt in het natuurpark Dümmer.
Van hieruit fietst u door het recreatiegebied Dammer Berge en bereikt u Steinfeld, waar grote zwerfkeien verwijzen naar het ontstaan van de plaatsnaam. Richting het noorden voert de tocht door Mühlen, waar het gebouw van de voormalige zeevaartschool een bezoek waard is. De voetgangerszone in Lohne biedt iets voor elke smaak en voor elke prijs. Een paar kilometer voorbij Lohne bereikt u de Kreisstadt Vechta. Het park met de citadel en het oude arsenaal zou u in elk geval moeten bezoeken. Voordat u naar Goldenstedt fietst, is een ommetje naar het informatiecentrum van het natuurreservaat zeker de moeite waard. Voor Goldenstedt, ca. 1 km van de route verwijderd, bevindt zich de 'Goldene Brücke' over de Hunte. In het natuurpark Wildeshauser Geest bevindt zich het vakantieplaatsje Harpstedt – daar loopt het traject van de historische trein 'Jan Harpstedt'. Net voorbij Harpstedt bereikt u het knooppunt met de aansluiting op de oostroute.

 

Bewegwijzering

De langeafstandsroute is geïntegreerd in het fietsverkeerssysteem van de deelnemende regio's en ononderbroken in beide richtingen op de bewegwijzering gemarkeerd. De route is met het volgende logo gemarkeerd:

 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

Grotendeels vlak door de velden, weiden, venen en bossen op geasfalteerde of verharde wegen - op sommige delen ook over onverharde bospaden. Op de eerste etappe van Osnabrück naar Ostercappeln gaat de oostroute eerst door heuvelachtig terrein.

Contactgegens

Tourist Information Osnabrück I Osnabrücker Land

Bierstraße 22-23, 49074 Osnabrück

Telefoon: + 49 (0) 541 / 3232202
Fax: +49 (0) 541 / 3232709

Email: omt@osnabrueck.de

Tourismusverband Osnabrücker Land e. V

Herrenteichsstraße 17+ 18, 49074 Osnabrück

Telefoon: +49 (0) 541 / 3234570
Fax: +49 (0) 541 / 3232761

Email: team@tvosl.de

Bus & TreinBus & Trein

Aankomst met de trein: elk uur IC-aansluiting uit de richting Keulen/Dortmund - Hamburg/Bremen, bijna elk uur uit de richting Berlijn/Hannover en Amsterdam/Hengelo naar Osnabrück.
Treinverbindingen met de oostroute: van Osnabrück via Bohmte, Lemförde, Diepholz, Barnstorf, Twistringen en Bassum naar Bremen (Deutsche Bahn).

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.