Seitennavigation

Classicisme in Oldenburg

Stad van overmorgen

vergroten

Classicism in Oldenburg
© Oldenburg Tourismus & Marketing GmbH/ Verena Brandt

Een lange en bewogen geschiedenis heeft in de stad van overmorgen zijn sporen nagelaten. De heldere vormentaal van het classicisme overheerst, en toch zijn vrijwel alle bouwstijlen in het stadsbeeld terug te vinden. De verassing overvalt degenen die voor het eerst voet zetten in de St. Lambertuskerk telkens weer.

Direct ertegenover is het volgende bewijs te vinden: de Schlosswache. Hier loopt sinds 1839 de grens tussen het burgerlijke Oldenburg en de groothertogelijke residentie. Direct ernaast, in het Oldenburger Schloss, is sinds 2011 het misschien wel belangrijkste voorbeeld van laat-classicistische interieurkunst weer voor het publiek toegankelijk: de ontvangstkamer.

In de nabijheid van het kasteel ontstonden de kleine hovelingenhuizen langs de Hunte, en ook het Oldenburgische Staatstheater geldt als een typisch classicistisch kleinood, dat niemand zijn barokke verwijzingen in het interieur kwalijk zal nemen. Bouwkunst uit vroegere tijdperken is in Oldenburg zeldzamer, maar toch eenvoudig te vinden.

De Lappan, het handelsmerk van de stad, werd bijvoorbeeld midden 15e eeuw gebouwd als klokkentoren van het Heiligengeist-hospitaal en doorstond, anders dan het hospitaal zelf, de stadsbrand van 1676 vrijwel onbeschadigd. De dikke Pulverturm diende tot 1765 voor het opslaan van buskruit.

Eveneens in de binnenstad vindt u een voorbeeld van de renaissance: het Degode-Haus, een vakwerkhuis uit 1502 met uit hout gesneden friezen. En niet in de laatste plaats het Altes Rathaus met stijlelementen uit de neogotiek en de neorenaissance.

Contactgegens

Tourist Information

Kleine Kirchenstraße 10, 26122 Oldenburg

Telefoon: +49 (0) 441 / 36161366
Fax: +49 (0) 441 / 36161350

Email: info@oldenburg-tourist.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.