Seitennavigation

D-Route 3

Een dwarsdoorsnede van Duitsland

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Een ontdekkingstocht door Duitsland van west naar oost. Dat biedt de 960 kilometer lange D-route 3, het Duitse deel van de Europaradweg R1. Fiets vanuit Vreden aan de Nederlandse grens tot aan de Poolse grens bij Küstrin-Kietz, doorkruis èn beleef de unieke landschappen van Duitsland. Het mooie eraan is: u hoeft niet eens af te zien van een fietsvakantie in Nedersaksen. Want de D-route 3 komt ook langs het idyllische middengebergte Weserbergland en de Harz, die met veel bezienswaardigheden erg in trek zijn.
 

Routeverloop en bezienswaardigheden

In Nedersaksen en in de Harz loopt de D-route 3/Europaradweg R1 door de volgende plaatsen:

Höxter: Deze stad verenigt schilderachtige vakwerkhuizen in de oude stijl van de Weserrenaissance en middeleeuwse steegjes met een levendige binnenstad.

Holzminden: In de 'stad van de geuren en aroma's' kunt u meedoen aan een welriekende rondleiding en bij 18 geurpalen in de binnenstad verschillende geuren en aroma's opsnuiven.

Bevern: Het centrum van het dorpje Bevern wordt gevormd door het bekende kasteel Bevern, één van de prachtigste bouwwerken van de Weserrenaissance.

Stadtoldendorf: In Stadtoldendorf kunt u tijdens een cultuurhistorische rondleiding op 22 locaties de ontwikkeling van deze stad opnieuw beleven.

Dassel: Deze aantrekkelijke provinciestad biedt talrijke verkwikkende activiteiten voor jong en oud.

Einbeck: De bakermat van het bokbier staat bekend als één van de mooiste vakwerksteden van Duitsland.

Bad Gandersheim: De officieel erkende zoutwaterspa Gandersheim ligt aan de westelijke rand van de Harz en is de standplaats van een al in 852 opgericht Saksisch kloosterrijk, de oorspronkelijke woonplaats van de Ottomaanse keizerlijke familie en de eerste Duitse dichteres 'Roswitha', die tot ver buiten de grenzen van Nedersaksen bekend werd.

Seesen: De meer dan 1000 jaar oude stad Seesen ligt aan de westelijke rand van het Harzgebergte, waar verschillende beroemde persoonlijkheden vandaan kwamen, zoals Wilhelm Busch, Heinrich Engelhard Steinweg – H.E. Steinway en Louis Spohr.

Goslar: De duizend jaar oude stad Goslar is gelegen aan de noordelijke rand van de Harz en is met zijn historische flair, culturele schatten en een prachtig stadscentrum een populaire vakantiebestemming voor cultuurgenieters en stedenreizigers. In 1992 werden de oude binnenstad van Goslar en de ertsmijn van Rammelsberg tot UNESCO-wereldcultuurerfgoed verklaard.

Bad Harzburg: De thermale badplaats Harzburg is één van de top 3-kuuroorden in Nedersaksen en een uniek wandelgebied dankzij de ligging ervan aan de rand van het nationale park de Harz en de legendarische bergwildernis. De zoutwaterspa van Bad Harzburg behoort tot de beste van Nedersaksen.

Ilsenburg: De in het nationale park gelegen gemeente Ilsenburg ligt aan de voet van de Brocken en is omgeven door de schilderachtige natuur van het romantische dal van de Ilse.

Wernigerode: Deze populaire stad met haar historische centrum en de uitvoerig gerestaureerde, kleurrijke vakwerkhuizen, draagt de bijnaam “Bonte stad in de Harz”.'

Blankenburg: De thermale badplaats Blankenburg is een geliefd vakantieoord dankzij zijn indrukwekkende kasteel- en tuinarchitectuur, de historische oude stad en de statige art nouveau herenhuizen uit de tijd van de grote economische opbloei.

Thale: Thale ligt op de plek waar de rivier de Bode uit de bergen komt en een diepe kloof heeft achtergelaten tussen de steile legendarische rotsen van de Hexentanzplatz en de Roßtrappe.

Gernrode: Het officieel erkende herstellingsoord Gernrode ligt op een prachtige helling aan de voet van de Stubenberg en is vooral bekend om de vanuit de weide omtrek zichtbare ruim 1000 jaar oude Sint-Cyriacuskerk, één van de oudste kerken van Noord-Europa met zijn indrukwekkende, vrijwel volledig intact gebleven structuur uit het Ottoonse tijdperk.

Ballenstedt: Het officieel erkende herstellingsoord Ballenstedt is het voormalige stamslot van de Ascaniërs en residentie van de hertogen van Anhalt-Bernburg.
 

Bewegwijzering

De volledige route van 960 kilometer is voorzien van wegwijzers met het logo van de D-route 3. In de deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen is de tekstkleur op de bordjes rood, in de overige deelstaten groen, steeds tegen een witte achtergrond. Bovendien staat op alle bewegwijzering het routelogo van de Europaradweg R1.

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

De D-Route 3 heeft een overwegend vlak hoogteprofiel en is dus zeer goed te varen met enige fiets of tourenfiets. In de middelgebergte – vooral in de Harz – zijn er wel sommige hellingen te verwerken. De route is meestal dicht bij de natuur op aparte paden of verharde bospaden, weg van het wegverkeer.
 

Onderweg overnachten

Aan de D-route 3 bevinden zich diverse fietsvriendelijke accommodaties die hun aanbod specifiek hebben afgestemd op fietsers. Van een comfortabel hotel tot aan een gezellig pension - het ADFC-kwaliteitskeurmerk Bett+Bike op de deur staat garant voor extra aanbiedingen die uitsluitend zijn bestemd voor fietsvrienden. Hiertoe behoort onderdak voor slechts één nacht, een veilige en droge stallingsruimte voor uw fiets en uitrusting, reparatiemateriaal, divers informatiemateriaal over fietsroutes en reismogelijkheden en natuurlijk 's ochtends een gezond fietsersontbijt.
In de Harz vindt u naast de Bett+Bike-accommodaties een veelvoud aan speciale mountainbikevriendelijke bedrijven die ook voor toerfietsers geschikte informatie en uitrusting beschikbaar hebben.
 

Onderscheiden

De D-route 3 werd in het voorjaar van 2012 door de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club met drie sterren onderscheiden als ADFC-kwaliteitsfietsroute.

Contactgegens

Weserbergland Tourismus e.V.

Deisterallee, 31785 Hameln

Telefoon: +49 (0) 5151 / 93000

Email: info@weserbergland-tourismus.de

DownloadDownload

ContactgegensContactgegens

Weserbergland Tourismus e.V.

Deisterallee 1, 31785 Hameln
Telefon +49 (0) 5151 / 93000
Telefax +49 (0) 5151 / 930033
E-Mail: info@weserbergland-tourismus.de
http://www.weserbergland-tourismus.de


Harzer Tourismusverband e.V.

Marktstraße 45, 38640 Goslar
Telefon +49 (0) 5321 / 34040
Telefax +49 (0) 05321 / 340466
E-Mail: info@harzinfo.de
http://www.harzinfo.de

Bus & TreinBus & Trein

De D-route 3 is over het algemeen zeer goed bereikbaar met de trein. Er bevinden zich talrijke grotere stations langs de route. U kunt uw fiets meenemen in de Regional-Express-treinen en ook in de sneltram, maar het aantal plaatsen is beperkt. Bij grotere groepen wordt dan ook aanbevolen vooraf te reserveren. Informatie hierover is beschikbaar via de 24-uurs service van de Deutsche Bahn, telefoon 01805/996633 of via de speciale hotline voor fietsers, telefoon 01805/151415 (€ 0,14/min., ma – zo 8 – 20 uur).

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.