Seitennavigation

De smalspoortreinen van de Harz

met damp door de Harz

vergroten

Die Brockenbahn
© Harzer Schmalspurbahnen GmbH

De smalspoortreinen van de Harz

De Harz, Duitslands meest noordelijke middelgebergte, wordt in het oostelijk deel doorkruist door een uniek netwerk van smalspoorlijnen. Met dit nog altijd volgens dienstregeling met stoomtreinen bereden netwerk wordt het met kloven doortrokken gebergte ontsloten voor het vakantieverkeer. De kleine treinen met hun dampende locs voeren de reizigers door diep Harzwoud, over steile bergen en door romantische kloven, langs uitgestrekte weiden en naar wonderschone plaatsjes. Ver weg van de drukte van het moderne reisverkeer kunt u instappen voor een reis naar het verleden.
Met hun 140 km lange netwerk verenigen de smalspoortreinen van de Harz de Harzquer-, Brocken- en Selketalbahn.

De Brockenbahn

Sinds juni 1992 rijden er ook weer treinen op de met sagen omgeven Brocken, met 1142 m de hoogste bergtop van Noord-Duitsland. Een fraaie klus voor de circa 700 pk sterke stoomlocs, die als zuivere adhesietreinen rijden en zich dus zonder tandwielen of andere hulpmiddelen moeten redden. Hoe dan ook is de Brockenbahnhof met zijn 1125 m hoogte het hoogst gelegen station van alle Duitse smalspoorbanen en daarom een echte must voor elke bezoeker van de Harz en treinliefhebber. De Brockenbahn bedwingt het steilste deel van het traject in ca. 50 minuten vanaf station Drei Annen Hohne en biedt de reizigers een overweldigend panorama op nationaal park de Harz.

De Selketalbahn

De Selketalbahn is het meest romantische deel van het smalspoornet en geldt al lang als dé aanrader voor natuurliefhebbers. Het landschap langs de ca. 60 km tussen Quedlinburg, Gernrode, Harzgerode, Hasselfelde en Eisfelder Talmühle is uitgesproken woest en romantisch. Over deels avontuurlijke tracés slingert de trein zich in nauwe bochten door een authentiek landschap. Rechts en links van de rails wisselen steile rotsen en bloeiende weiden, schilderachtige vijvers en uitgestrekte, eenzame beuken- en eikenwouden elkaar abrupt af.

De Harzquerbahn

De Harzquerbahn doorkruist de Harz langs de noord-zuidas. Langs de circa 60 km spoor tussen Wernigerode en Nordhausen voeren de rails u in een vrolijk wisselspel langs alle schoonheden van de Harz. Sinds het groene sein in juli 1897 voor het eerst voor een trein omhoog ging, wordt het traject door treinen met stoomlocomotieven bereden. Tot op heden is tijdens de drie uur durende treinreis de flair van de vorige eeuw te voelen.
 

Contactgegens

Harzer Schmalspurbahnen

Friedrichstraße 151, 38855 Wernigerode

Telefoon: +49 (0) 3943 / 5580
Fax: +49 (0) 3943 / 558112

Email: info@hsb-wr.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.