Seitennavigation

Deutsche Fährstraße

Maritieme schatten, havens, schepen, kranen en meer...

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Maritieme schatten bloeien op verborgen plaatsen. Oude havens, schepen, kranen en loodsen vertellen hun verhaal. Historische steden en schilderachtige plaatsjes, unieke moerasgronden en vogelparadijzen wisselen elkaar af.
De twee laatste zweefveren van Duitsland, in Osten-Hemmoor en in Rendsburg-Osterrönfeld (de derde, in Kiel, werd in 1923 gedemonteerd) zijn naast de enorme kanaalsluizen de meest opvallende bouwwerken aan de Deutsche Fährstraße. Vele musea geven u informatie over maritieme thema’s.

Verloop en bezienswaardigheden

De Deutsche Fährstraße verbindt voorden en veerpramen, imposante zweefbruggen uit de keizertijd en hedendaagse bruggen en tunnels. Nergens vindt u zo veel historische en moderne middelen om het water over te steken als aan de ongeveer 250 km lange route langs het Noord-Oostzeekanaal, de Niederelbe en de Oste.

U komt talrijke bezienswaardigheden tegen op de route: onder andere het scheepvaartmuseum in Kiel, het kanaalmuseum in Brunsbüttel, het Kehdinger kustscheepvaartmuseum Wischhafen, het Natureum Niederlebe Balje, het cementschip in Hemmoor, de ‘Fährstuv’ aan de Ostener Fährplatz, de internationale zweefveren infomijl in Hemmoor-Basbeck en het Bachmann-Museum in Bremervörde.
De Rendsburger Hochbrücke met haar historische zweefveer is het centrum en het herkenningspunt van het 98 km lange Noord-Oostzeekanaal dat onder keizer Wilhelm werd gebouwd. Op de drukste scheepvaartweg van Europa begeleiden witte droomschepen auto’s en fietsers. 14 veren, 10 bruggen en 2 tunnels steken het kanaal over.
Heel apart in het Osteland is het zweefveer Osten–Hemmoor (technisch cultuurmonument). In Gräpel en Brobergen kunnen fietsers zich nog met historische praamveren laten overzetten.

Bewegwijzering

De ongeveer 250 kilometer lange Deutsche Fährstraße is in het Nedersaksisch gebied (zuidelijk deel) tussen Bremervörde en Wischhafen volgens de ADFC-criteria eenduidig bewegwijzerd. 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

De fietsroute ‘Deutsche Fährstraße’ leidt u door een vlak tot zacht glooiend landschap en bevat overwegend rustige en verharde wegen. Wij raden het gebruik van stads- en recreatiefietsen aan.

Overnachting onderweg

Langs de fietsroute zijn er talrijke fietsvriendelijke logementen.
 

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.