Seitennavigation

Deutsche Fehnroute

Een route met vele gezichten

Deze route is geschikt voor: toerfiets

‚Moin-Moin‘ is de typische groet in het noordwesten, die u op uw verkenningstocht met de fiets door het weidse, Oost-Friese veenlandschap steeds opnieuw zult horen. Gemakkelijke fietspaden zonder opmerkelijke hoogteverschillen leggen de diversiteit van dit rustig landschap bloot.

Kenmerken en verloop van de route

U kunt uw tocht langs de Deutsche Fehnroute op elke willekeurige plek starten. Onze routebeschrijving begint in de gemeente Apen aan het historische station Augustfehn. Hier werd op 2 mei 1992 de Deutsche Fehnroute officieel geopend en hier begint de bijzondere ontdekkingstocht. U fietst door veengebieden, waarvan de plaatsen tot op vandaag nog gedeeltelijk het woord ‘fehn’ - Nederlands voor ‘Moor’ (veen) - in hun naam hebben. Tijdens uw tocht ontdekt u de typische veenlandschappen en beleeft u echte gastvrijheid.
In veel gemeenten langs de route is het oorspronkelijke karakter van de veenkoloniën nog behouden. Uit deze periode zijn veel getuigen van een opmerkelijk verleden bewaard gebleven, zoals de typische veenkanalen, sluizen, ophaalbruggen en windmolens.

U fietst door het oude zeemansdorp Barßel, waar een havenfeest jaarlijks tijdens 4 weekends in augustus duizenden bezoekers lokt. Een duidelijk blik op de wereld van de veencultuur krijgt u in het moor- en veenmuseum Elisabethfehn. De aangrenzende theebar laat u kennismaken met de Oost-Friese theecultuur. Het Saterland staat bekend als het kleinste taaleiland van Europa omdat hier het unieke Saterfries wordt gesproken.

Verder brengt de tocht u door de typische veendorpen Ostrhauderfehn en Rhauderfehn. In een mooie jugendstil-villa vindt u het veen- en scheepvaartmuseum van Westrhauderfehn, dat zeker een bezoek waard is.
In heel wat veengemeentes waren er vroeger talrijke werven en zelfstandige schippers. Alleen al in de stad Papenburg, de grootste en oudste veenkolonie van Duitsland, waren er een twintigtal  scheepsbouwbedrijven actief. Daarvan bestaat tegenwoordig enkel nog maar de Meyer Werft, die zich in de bouw van kruisvaartschepen heeft gespecialiseerd.
Op uw fietstocht langs de Ems richting Leer ontdekt u de molens van Mitling-Mark met de verzameling van ‘Omas Küche‘. De stad Leer, ook de poort van Oost-Friesland genoemd, is in elk geval een bezoek waard. In de oude stad vindt u nog talrijke, historische gebouwen uit de voorbije eeuwen. De haven, het stadhuis met weegbrug en de Haneburg zijn eveneens trekpleisters, net zoals het kasteel Evenburg in het stadsdeel Loga. En wie in oktober naar Leer komt, kan de traditionele Gallimarkt samen met de bokkiesmarkt (veemarkt) beleven.

Vanuit Leer ervaart u het noordelijke deel van de Fehnroute via de plaatsen Moormerland, Hesel, Großefehn, Wiesmoor en Uplengen. In Westgroßefehn nodigt het veenmuseum Eiland u uit voor een bezoek. Ook een kort bezoek aan de windmolen Steenblock in Spetzerfehn is de moeite waard, aangezien de molenaar hier nog met windkracht maalt. De volgende halte van de rondweg is Wiesmoor, ook het bloemenbed van Nedersaksen genaamd. Daar kunt u talrijke broeikassen, een tentoonstellingshal met bloemen en het enigste waterorgel van Oost-Friesland bewonderen. Tijdens het eerste weekend van september wordt jaarlijks het traditionele bloemenfeest met een kleurrijke bloemenprocessie en de verkiezing van een bloemenkoningin gevierd.
Op de weg door de gemeente Uplengen ligt het Nordgeorgsfehnkanaal, ooit een belangrijke transportweg voor turf en destijds een vaste waarde. Een rondvaart met het turfschip Ella wordt een onvergetelijke ervaring. Langs het Südgeorgsfehnkanaal en het Augustfehnkanaal bereikt u opnieuw het station Augustfehn en daar eindigt de belevingsvolle rondrit door het veengebied. Nog een hoogtepunt is de bewegwijzerde, alternatieve route via Amdorf omdat fietsers in Wiltshausen de mogelijkheid hebben om zich met een manuele veer, de Pünte, over de Jümme-rivier te laten zetten.

Tot slot valt er op de Deutsche Fehnroute natuurlijk nog veel meer te ontdekken. Een uitgebreide samenvatting vindt u in de reis- en routegids Deutsche Fehnroute, die u bij Ostfriesland Tourismus GmbH kunt aanvragen. De gids geeft u een eerste indruk van hoe uniek en veelzijdig het Duitse veenlandschap en de veencultuur is.

Bewegwijzering

De ongeveer 170 km lange route is in beide richtingen bewegwijzerd en wordt met het volgende logo weergegeven.

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

De route heeft weinig hellingen.

Contactgegens

Ostfriesland Tourismus GmbH

Ledastr., 26789 Leer

Telefoon: 0491 / 91 96 96 60

Email: urlaub‎@‎ostfriesland.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.