Seitennavigation

Elberadweg (Elbe-fietsroute)

Tussen Waddenzee en Elbtalaue

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De Elberadweg van Cuxhaven en Brunsbüttel naar Wittenberge biedt over een afstand van 340 kilometer een fascinerende kijk op natuur en cultuur van een 860 km lange fietsroute door heel Duitsland. Terwijl u frisse zeelucht inademt, fietst u van het nationale park en UNESCO-wereldnatuurerfgoed de Waddenzee door het maritieme landschap van de Unterelbe, langs kleine en grotere havens, gezellige stadjes, oeroude boerderijen en fruitweiden zover het oog reikt. Geniet van de bruisende metropool Hamburg. De Elberadweg brengt u daarheen, waar het hart van de stad klopt.
De rust die het marsland van de Elbe(Elbmarsch) en de uiterwaarden van het Elbedal u bieden is zeer heilzaam. In het UNESCO-biosfeerreservaat 'Rivierlandschap Elbe' kunt u de natuur nog in haar vrijwel oorspronkelijke staat ervaren, want hier in het voormalige Duits-Duitse-grensgebied bleven planten en dieren gedurende tientallen jaren onaangeroerd. Een aanvulling op uw tocht langs de Elbe die zeker de moeite waard is, zijn de talrijke salonboten, die fietsers van harte welkom heten om van een korte of langere tocht vanaf de waterkant te genieten.
Of gun uzelf een dagje rust en kies voor het aanbod van een ontspannende dag aan boord van een salonboot.

 

Routeverloop en bezienswaardigheden

Etappe I : Cuxhaven/Brunsbüttel- Freiburg
Cuxhaven is mooi vanwege het strand, het houten baken 'Kugelbake', de oude vesting en het bezoekerscentrum van het nationale park. In Brunsbüttel zult u onder de indruk raken van de sluizen in het Noordzee-Oostzeekanaal en het Sluizenmuseum. Verder ziet u op dit deel van de tocht: de badplaats Otterndorf aan de Noordzee op de linkeroever van de Elbe (aan de westkant) met zijn historische centrum, de beeldentuin en het museum voor abstracte kunst en verder Freiburg aan de Elbe met zijn 'Vogelkiekerbus' en zijn beschermde natuurgebieden en landschappen.

Etappe II : Freiburg- Lühe/Wedel
Glückstadt aan de ene kant van de Elbe, met zijn oude centrum, het Wasmer-Palais en het Detlefsen-museum over de walvisvaart en de geschiedenis van de stad en aan de overkant van de Elbe Stade, met zijn schilderachtige oude centrum vol vakwerkhuizen en de haven met de ronde houten kraan, die op spierkracht bediend werd - dat zijn de echte hoogtepunten van deze etappe.

Etappe III : Lühe-Ochsenwerder
Waar vind je dat nu? Een lange fietsroute die je kunt beginnen of afsluiten in het centrum van een wereldstad. In Hamburg kan dat.
Even ten zuidwesten van Hamburgs stadsgrens begint 'das Alte Land', Duitslands grootste fruitteeltgebied, prachtig als de bomen in bloei staan: bloesem van kersen (vanaf midden april), appels (vanaf mei) en peren en pruimen.
Vanaf hier stroomt de Unterelbe door een maritiem landschap, helemaal tot aan Cuxhaven. In Buxtehude met zijn oude centrum is de traditie van de oude Hanzesteden heel goed zichtbaar.

Etappe IV : Ochsenwerder-Lauenburg
Deze etappe wordt gekenmerkt door het marsland van de Elbe op de linkeroever (in dit geval de zuidkant) en steile heuvels op de rechteroever (in dit geval de noordkant). Opvallend is vooral de oude schippersstad Lauenburg met zijn vakwerkhuizen uit de 16e en 17e eeuw en het Scheepvaartmuseum van de Elbe.

Etappe V: Lauenburg-Hitzacker
Op de linkeroever (in dit geval de westkant) komt u op de route zo nu en dan pittige beklimmingen tegen, op de rechteroever (in dit geval de oostkant) kunt u op uw gemak het schilderachtige landschap van de 'Elbhöhen' aaanschouwen, heuvels ontstaan in de ijstijd. Een bebost duinlandschap, verplaatst tijdens de ijstijd, en oude vakwerkhuizen vormen het schilderachtige decor van uw tocht.

In het Elbschloss in Bleckede worden bezoekers getrakteerd op een interactieve, op ervaringen georiënteerde presentatie van natuur en cultuurlandschap.

Etappe VI: Hitzacker-Schnackenburg
De etappe Hitzacker - Wittenberge van de Elberadweg is een interessant stuk van de tocht: natuur en geschiedenis, ingebed in het prachtige kader van het UNESCO-biosfeerreservaat 'Rivierlandschap Elbe'
De etappe begint in het pittoreske stadje Hitzacker a/d Elbe. In de plaats Dömitz ligt aan de voet van het grote duinlandschap van het Elbedal één van de meest imposante vestingen van Noord-Europa. Wahrenberg, het dorp in Saksen-Anhalt met de meeste ooievaars, laat u op indrukwekkende wijze meegenieten van deze prachtige dieren. Inzage in de meer recente geschiedenis van Duitsland kunt u krijgen in het Grenzlandmuseum in Schnackenburg en bij de gedenkplaats voor het gedeelde Duitsland in Stresow.


Bewegwijzering

De route met een lengte van ongeveer 860 km is met het volgende logo op de bewegwijzering gemarkeerd.

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

De route verloopt voornamelijk over vlak terrein. Ten oosten van Hamburg zijn er een paar korte, bochtige beklimmingen. Het traject is grotendeels geasfalteerd, enkele delen met een ZOAB-deklaag, en overwegend autovrij. De Elberadweg is geschikt voor een fietsvakantie met kinderen.

Contactgegens

Koordinierungsstelle Elberadweg Nord c/o Herzogtum Lauenburg Marketing und Service GmbH

Elbestraße, 21481 Lauenburg/Elbe

Telefoon: +49 (0) 4542 / 856862

Email: nord@elberadweg.de
Bezoek website:

Actuele InformatieActuele Informatie

Vanwege herstelwerkzaamheden aan de route, zijn er mogelijk enkele omleidingen. Op deze punten zijn er gemarkeerde omleidingen voor
fietsers. De aanbevolen omleidingen vindt u ook op de
website www.elberadweg.de.

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.