Seitennavigation

Elbmarschroute

Fietsplezier met een vergezicht

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Hoog in het noorden van de vakantieregio Altes Land aan de Elbe begeleidt een Noordzeebries fietsers door het weidse moeras- en veenlandschap met uitgestrekte schuilplaatsen voor vogels, mooie huizen met rieten daken, oude havens en een uitkijk op reusachtige containers.
Op een rondweg van 59 kilometer laat de maritieme regio u langs de Elbe fietsen. Een vogelobservatietour met de ‚Vogelkiekerbus‘, boottochten met de Tidenkieker of de Mocambo, een bezoek aan het kustmuseum Natureum Niederelbe of het kustscheepvaartmuseum in Wischhafen zijn slechts enkele van de interessante programmapunten langs de route.
En wie nood heeft aan een kleine fietspauze, kan tijdens het weekend en op feestdagen de Elbe-fietsbus gebruiken! Deze bus met fietsaanhangwagen brengt fietsers samen met hun fiets naar hun bestemming en stopt ook op vele haltes langs de Elbmarschroute!

Verloop en bezienswaardigheden

De Elbmarschroute is een rondweg van 59 kilometer door het moeras- en veenlandschap in het noorden van de vakantieregio Altes Land aan de Elbe. Mooie vergezichten – over het veenlandschap of over de dijk aan de andere oever van de Elbe – vindt u hier overal. Maar ook talrijke bezienswaardigheden langs de route nodigen u uit om alles in detail te bekijken en mee te doen:
Freiburg heeft een historisch centrum met de mooie St. Wulphardi- Kirche en de gerestaureerde graanloods; hier start bovendien de ‚Vogelkieker-Bus‘ met zijn tours door het moerasland van de Elbe.

Steeds langs de Elbe-dijk gaat de tour verder naar Balje. Meteen aan de monding in het oosten biedt het Natureum Niederelbe met het Elbe-Küsten-park een indrukwekkende kijk op de dieren- en plantenwereld van de Elbmarsch. Van hieruit start de MS Mocambo met haar ontdekkingstochten op de Oste en naar Ostewatt.
In Krummendeich is een omweg naar het openluchtzwembad de moeite waard en de baksteenkerk St. Johannes in Oederquart bekoort bezoekers door haar origineel bewaard orgel van de grote orgelbouwmeester Arp Schnitger.
In Wischhafen is de kustscheepvaart alom aanwezig. Na het bezoek aan het Kehdinger kustscheepvaartmuseum met zijn uitvoerige informatie over de traditionele kustscheepvaart en de coaster Iris-Jörg, leggen infoborden langs een maritieme wandelroute door Wischhafen allerlei weetjes over de cultuurgeschiedenis uit alsook over het handwerk, de handel en de historische sluizen en veren van de regio. Hier begint bovendien het platbodemschip Tidenkieker aan zijn natuurbelevenistocht onder het motto ‘Robben, Wadden en Kustvaarders’. Via Hamelwörden met zijn bezienswaardige St. Dionysis-Kirche brengt de route u dan terug naar Freiburg, het beginpunt van deze dagtour door het moeras- en veenland.

Bewegwijzering

De 59 kilometer lange Elbmarschroute maakt deel uit van het fietsnetwerk van de vakantieregio Altes Land aan de Elbe, dat in zijn geheel volgens de ADFC-richtlijnen is bewegwijzerd. Het logo van de Elbmarschroute geeft het traject weer.

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

De fietsweg Elbmarschroute voert u door een vlak moeras- en veenlandschap en loopt overwegend via rustige en verharde wegen. Stads- en recreatiefietsen worden aanbevolen.
De tour is goed geschikt voor kinderen en kinderaanhangwagens.

Contactgegens

Tourismusverband Landkreis Stade/ Elbe e.V.

Kirchenstieg 30, 21720 Grünendeich

Telefoon: +49 (0) 4142 / 813838
Fax: +49 (0) 4142 / 813840

Email: info@tourismusverband-stade.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.