Seitennavigation

Friedensroute Münster - Osnabrück

In het spoor van de Vrede van Westfalen

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Tijdens de onderhandelingen over het einde van de Dertigjarige Oorlog waren de steden Münster en Osnabrück een betrouwbare communicatieverbinding tussen de verschillende Europese partijen. De ‚Friedensreiter‘ reden heen en weer op de ‚Reichspostlinie‘ en in 1648 kwam dan eindelijk de beoogde vereniging van de betrokken landen in de vorm van 3 individuele verdragen, die samen bekend staan als de ‚Vrede van Westfalen‘.
Tegenwoordig kunt u nog steeds de beide stadshuizen met de ‚Friedenssälen‘ als getuigen van die tijd, het Krameramtshaus met trapgevel in Münster en fraaie vakwerkhuizen in de oude binnenstad van Osnabrück bezichtigen.
Bovendien nodigen beide steden u ook uit om langer te blijven en vele andere bezienswaardigheden te bezoeken of gewoon wat rond te wandelen en te winkelen.

Verloop en bezienswaardigheden

Onderweg op de Friedensroute, die in Noordrijn-Westfalen in 2008 als fietsroute van het jaar werd verkozen, zou u van het landschap – van het heuvelachtige Teutoburger Wald tot het münsterländisch parklandschap – moeten genieten. Wegens de splitsing bij Bad Iburg in een westelijke en oostelijke route is zelfs een rondrit mogelijk.
Tijdens uw tocht komt u nabij Hagen in het reeds vermelde Teutoburger Wald de stad Hasbergen tegen, die geologisch interessant is wegens zijn ‚Hüggel-leerpad‘.
De mooie locatie van de vakantieplaats Hagen en vooral de natuur belonen u hier voor de lichtjes zware tocht tot Bad Iburg. Het Iburger Kasteel, dat u al van ver kunt zien,  heeft een rijke geschiedenis en domineert het Kneippheilbad.
De westelijke route brengt u naar de zuidelijke kant van het Teutoburger Wald, waar Lienen, Lengerich en Tecklenburg gezellige, historische stadsbeelden en een prachtig uitzicht op het Münsterland bieden.
Tecklenburg is bovendien vooral door zijn groot openluchttheater in de burchtruïne bekend geworden. De plaatsen Ladbergen en Greven staan al sinds de Dertigjarige Oorlog bekend voor hun gastvrijheid. Op de andere route, de oostroute, is na Bad Iburg het Sole-Heilbad Bad Laer met raadselachtige bezienswaardigheden, zoals de ‚Griesen Toarn‘ en de ‚Piepsteinen‘ een volgende bestemming. Glandorf heeft een mooie achtkante bovenkruier (type van windmolen) als herkenningsteken.
Voordat u in Ostbevern bent, kunt u het waterkasteel Loburg bewonderen. Daarna steekt u nog het bedevaartsoord Telgte over, de barokke bedevaartskerk is een ‚versteend gevolg‘ van de Vrede van Westfalen.

Bewegwijzering

De Friedensroute is doorlopend in beide richtingen bewegwijzerd. De fietsroute maakt deel uit van het regionale fietsnetwerk. In het Osnabrücker Land zijn de wegwijzers groen-wit, in het Münsterland rood-wit. Het volgende routelogo begeleidt u tijdens uw tocht:

 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

Wegens kleine bergetappes en enkele heuvels in het Teutoburger Wald is deze fietsroute geschikt voor middelmatige tot goed getrainde fietsers. In het Münsterland is het landschap eerder vlak, waardoor de tour ook voor gezinnen geschikt is.
 

Contactgegens

Tourist Information Osnabrück I Osnabrücker Land

Bierstraße 22-23, 49074 Osnabrück

Telefoon: + 49 (0) 541 / 3232202
Fax: +49 (0) 541 / 3232709

Email: omt@osnabrueck.de

Tourismusverband Osnabrücker Land e. V

Herrenteichsstraße 17+ 18, 49031 Osnabrück

Telefoon: +49 (0) 541 / 3234570
Fax: +49 (0) 541 / 3232761

Email: team@tvosl.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.