Seitennavigation

GartenTraum-Tour

Top-fietsroute in het Osnabrücker Land

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De GartenTraum-Tour behoort tot de top-fietsroutes in het Osnabrücker Land. Op deze fietstocht kunt u inspiratie opdoen voor de (her)inrichting van uw tuin. Een prachtige diversiteit aan tuinen, zoals tussen de Hase en de Hunte, kunt u zeker niet snel ergens anders vinden. Van kleine droomtuinen tot grote parken, kasteeltuinen en musea, die meteen langs de route liggen: u ziet er werkelijk vanalles.

Verloop en bezienswaardigheden

De route start aan het lakenweversmuseum in Bramsche, waar u meteen kennis kunt maken met historische verfplanten. De tocht gaat verder richting het noorden rond het meertje Alfsee, naar de rozenkranstuin van de Kommende Lage in Rieste met zijn 15 kruisbeelden, die door rozen worden omarmd. Vervolgens fietst u richting het Mittellandkanaal: het Museum en Park Kalkriese maakt aan de voet van de Kalkrieser berg op een groot terrein de verbanden tussen het landschap en de geschiedenis van de Slag om Varus duidelijk. In Ostercappeln-Venne zijn de boerentuinen van het Venner moleneiland en het ijzertijdhuis samen met typische gewassen van toen te bezichtigen.
Nu fietsen we naar het noorden door het veenland. Intussen kunt u van het vlakke landschap genieten en u in het bijzonder verheugen op de bloeiende rhododendrons in de tuinen die in het veengebied liggen.
Nadat u de gemeente Bohmte bent gepasseerd, bereikt u de kastelen Hünnefeld en Ippenburg in Bad Essen met hun enorme parken, die ook bij bepaalde gelegenheden voor bezoekers worden geopend (Opgelet: het landschapspark van kasteel Hünnefeld kan momenteel niet worden bezocht). Het tuinseizoen wordt jaarlijks door het tuinfestival op de Ippenburg bekroond. Vervolgens fietst u langs de rand van het Wiehengebergte en hier wordt de weg echter wat zwaarder voordat u dan de struikentuin van het Belmer Integrationswerkstatt bereikt.
Het Arboretum aan de Piesberg in Wallenhorst kan als speciaal hoogtepunt worden beschouwd, in het bijzonder door zijn 34 m hoge mammoetboom.
De tour nadert nu het einde en elke bezoeker heeft zeker al een omweg naar meerdere van de vele privétuinen gemaakt, die hier omwille van hun groot aantal niet werden vermeld.

Bewegwijzering

De GartenTraum-Tour is in het fietscontrolesysteem van het Osnabrücker Land (RAVELOS) geïntegreerd en wordt doorlopend in beide richtingen bewegwijzerd. Bovendien wijzen richtingsborden u de weg naar de tuinen, die niet direct langs de fietsroute liggen. De deelnemende tuinen beschikken over het herkenningsbord ‘Gartenstation’, dat meestal zichtbaar aan een hek, poort of oprit is aangebracht.

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

Vlak landschap gevormd door kanalen, rivieren en veenland. De route loopt meestal over een vlak terrein en is vooral geschikt voor tuinliefhebbers.

Contactgegens

Tourismusverband Osnabrücker Land e. V.

Herrenteichstraße 17+18, 49074 Osnabrück

Telefoon: +49 (0) 541 / 3234570

Email: team@tvosl.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.