Seitennavigation

Gifhorner Südheide Rundweg

Fiets voorbij talrijke bezienswaardigheden

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Brede landschappen met bossen, veenlanden en heidevlakten nodigen u uit om een fietstocht van verschillende etappes door het Löns-Land te maken. Verheug u op een veelzijdig traject en kom tot rust in gezellige dorpskroegen om van de regionale specialiteiten te genieten. De hele route heeft een lengte van 200 kilometer en brengt u van Gifhorn via Wahrenholz naar Hankensbüttel en Müden (Aller) terug naar Gifhorn.

Verloop en bezienswaardigheden

Gifhorn: Maak een stadswandeling door het historische centrum van Gifhorn en bezoek het panoramacafé aan de watertoren en het kasteel Gifhorn.
Het uniek, internationaal wind- en watermolenmuseum. In het 15 ha grote park kunt u 16 molens en een grote tentoonstelling met meer dan 50 modellen op oorspronkelijke grootte bewonderen. Ga naar boven in de molen van Sanssouci en geniet van het heerlijk uitzicht op de prachtige omgeving. Vergeet niet het Trachtenhaus en het Backhaus te bezichtigen en van de ovenverse kruimeltaarten te proeven.

Wahrenholz: In Betzhorn kunt u in de ‚Heilige Hain‘ het heideland bewonderen. Verheug u op de schoonheid van het grootste en oudste heide-natuurgebied van onze vakantieregio. Niemand minder dan Hermann Löns zelf heeft in 1913 gezorgd voor de aanwijzing als natuurreservaat.

Maak een stadswandeling in Wahrenholz en bezichtig de recent gerestaureerde watermolen ‚Alte Mühle‘ en de baksteenkerk (1822). Het is ook nog de moeite waard om een kleine omweg te maken naar de vestiging Teichgut met zijn visvijvers, een leer- en probeerplaats voor de viskwekerij uit 1908, die tegenwoordig in privéhanden is en een uitstekend visrestaurant heeft.

Knesebeck: Bezoek het landschapshuis met zijn tentoonstelling over de heide, het veen en de turfontginning.

Lüben: Is een Rundlingsdorf met het ‘Museum im Dorf’. Op een uitgesproken manier wordt de ontwikkeling van de landbouwtechniek in de voorbije eeuwen tentoongesteld en krijgen bezoekers een interessante kijk op de vroegere levenswijze in de landbouw en op het platteland.

Wittingen: Is een kleine, gezellige, 1200 jaar oude stad met een hart en een geschiedenis. Verheug u op de oude vakwerkhuizen en bezoek de St. Stephanus-Kirche (1250) met een doopsteen uit 1538. Het Junkerhof (1528) is naast de kerk het oudste gebouw van Wittingen.

Hankensbüttel: Het Otter-centrum met zijn 5 ha groot openluchtruimte aan de Isenhagener See biedt u natuurlijke dierenverblijven met visotters, boom- en steenmarters, bunzingen en dassen alsook vele andere speel-, experimenteer- en belevenisruimtes.  

In het Klosterhofmuseum Isenhagen krijgt u een beter zicht op de ecologische kant van het leven in een klooster.

Steinhorst: In het centrum vindt u de gotische St. Georg-Kirche uit de 13e eeuw en het schoolmuseum.

Meinersen: Het ‘Traditionsinsel’, zoals de inwoners liefdevol het middelpunt van de gemeente noemen, verenigt het stadshuis, het kunstenaarshuis en de okermolen. Meinersen staat ook buiten de regio bekend voor zijn ‚wit goud‘, de asperge.

Leiferde: In het Nabu-dierenbeschermingscentrum worden gewonde vogels uit alle delen van Nedersaksen verzorgd en opnieuw in de vrije natuur gezet. Een bezoek is zeker de moeite waard.

Vollbüttel: Hier vinden liefhebbers van bewegende beelden zeker hun gading. Geïnteresseerde bezoekers kunnen meer dan 100 jaar geschiedenis van de cinematografie ontdekken in het cinemamuseum.

Tankumsee: Hier kunt u een bad nemen of een strandwandeling maken.
Beklim de dijk en bewonder het Elbe-Seiten-Kanaal, onze ‚Heide-Suez‘. Infoborden vertellen u weetjes over de bouwtijd en de technische details.                                                                                                               

Bewegwijzering

Het ongeveer 200 kilometer lange traject is bewegwijzerd en wordt met het volgende logo aangeduid:

 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

Verheug u op een grotendeels vlakke fietsroute, die ook voor onervaren fietsers gemakkelijk te volgen is. Zonder noemenswaardige bergbeklimmingen en ver van de verkeersdrukte leidt de route u door romantische heidegebieden en langs idyllische rivierlandschappen in de zuidelijke Lüneburger Heide.

Overnachting onderweg

Langs het traject van de Gifhorn Südheide rondweg kunt u in talrijke fietsvriendelijke logementen overnachten. Klik op de kaart om de verblijfplaatsen weer te geven.

Contactgegens

Südheide Gifhorn GmbH

Marktplatz 1, 38518 Gifhorn

Telefoon: +49 (0) 5371 / 937 88 0
Fax: +49 (0) 5371 / 937 88 11

Email: info@suedheide-gifhorn.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.