Seitennavigation

Gänseliesel

Handelsmerk van Göttingen

vergroten

Geese Girl - landmark of Göttingen on the market well in front of the old city hall
© Göttingen Tourismus e. V.

Bescheiden en beminnelijk glimlacht het handelsmerk van de universiteitsstad Göttingen, Gänseliesel op de Marktbrunnen. Deze Jugendstilfiguur, eigenlijk maar een arm meisje dat haar ganzen hoedt, is al jaar en dag de lieveling van alle nieuwbakken doctores van de Georg-August-Universität in Göttingen.

Als meest gekuste meisje ter wereld heeft ze lang geleden geschiedenis geschreven: iedere promovendus die geslaagd is voor zijn examen, moet het kussen. Deze vrijheid namen de studenten al snel na plaatsing van de figuur in 1901. De strenge raadsheren van Göttingen bespeurden echter een verval van de zeden en vaardigden in 1926 een kusverbod uit, dat tot op heden stand houdt.

Desondanks werd en wordt ze nog steeds gekust, tot genoegen van de Göttingers en de toeristen. Vooral aan het einde van het academisch jaar kunt u de kusceremonie vrijwel dagelijks meemaken als de promovendi van de verschillende faculteiten in een bonte stoet hun opwachting maken bij Gänseliesel. Na een roekeloze klimpartij krijgt Gänseliesel van iedereen een kus en een bos bloemen, bejubeld door de omringende toeschouwers. Zo gaat het er al meer dan honderd jaar aan toe.

 

Contactgegens

Tourist-Information Göttingen - Altes Rathaus

Markt 9, 37073 Göttingen

Telefoon: +49 (0) 551 / 499800
Fax: +49 (0) 551 / 4998010

Email: tourismus@goettingen.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.