Seitennavigation

Grenzenlos Tour

Beleef van dichtbij de ooit ondoordringbare Duitse grens

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Het Lappwald is al honderden jaren een grensgebied. Dat betuigen de restanten van de middeleeuwse verdedigingswerken, de Magdeburger Warte en de twee Walbecker Warten, ooit belangrijke componenten van de Helmstedter Landwehr.
Tijdens deze rondrit van ca. 53 km beleeft u van dichtbij de ooit ondoordringbare grens tussen de vroegere Duitse staten. De omvang van de grenszone bestaande uit een muur, tanks en wachttorens kunt u beter begrijpen als  u de moeilijk berijdbare Kolonnenweg aan het grensmonument Hötensleben volgt.
De streek tussen Helmstedt en Marienborn was voor de hereniging de belangrijkste grensovergang voor de doorvoer naar Berlijn. Tegenwoordig vindt u daar de gedenkplaats ‚Deutsche Teilung Marienborn‘.

Verloop

Bad Helmsted – Marienborn – Sommerschenburg – Offleben - Hötensleben - Schöningen, Esbeck – Elz - Helmstedt

Vanuit het station loopt de route eerst via de Poststrasse, Am Ludgerihof en de Goethestrasse tot de splitsing Walbecker Strasse en dan naar rechts in de Maschweg. Voorbij Waldbad Birkerteich gaat het bergop. Op de heuvel, achter de tweesprong gaat u naar links een bospad in. Aan het einde van deze weg staat de 1e Walbecker Warte, een middeleeuwse uitkijktoren. Van hieruit gaat u naar rechts, langs de voormalige Helmstedter Landwehr een stuk bergaf. Na de wegkruising voert de route u opnieuw bergaf en aan de 2e Walbecker Warte terug naar rechts. Als u de bewegwijzerde wandelweg ‚5‘ volgt, bereikt u Bad Helmstedt met het bezienswaardige Brunnental. Verder gaat de route eerst terug richting Helmstedt via een mooie fietsroute langs de ‚Brunnenchaussee‘. Op de zogenaamde ‚Zigarrenhöhe‘ draait u naar links het bos in. U gaat onder de autosnelweg door en fietst dan verder rechtdoor naar de Magdeburger Warte. Hier duwt u uw fiets verder via een jaagpad tot de voormalige Kolonnenweg. Volg deze weg naar rechts en dan komt u uit op het spoortraject. Parallel hiermee voert een pad u naar een straat, waar u links dient te houden om het Gedenkmonument Deutsche Teilung te bereiken. Vanaf het gedenkmonument fietst u via de straat naar Marienborn. Vanuit dit voormalig toevluchtsoord fietst u via de hoofdstraat naar rechts in de Feldmark en via dit pad komt u aan in Sommerschenburg en dan gaat u via de straat verder richting Sommersdorf en Hohnsleben. Vanuit Hohnsleben gebruikt u de fietsroute langs de K21 en fietst u naar Offleben. In de richting van Barneberg draait u achter Offleben naar rechts in de voormalige Kolonnenweg en fietst u op dit pad door een klein bosgebied met vijvers naar Hötensleben. Hier volgt u de wegwijzer ,Grenzdenkmal‘ richting Schöningen. Langs deze weg komt u voorbij het Braunkohle Freilicht Museum. In Schöningen volgt u de Ohrsleber Weg, de Gabelsberger Strasse, de Hötensleber Strasse en de Büddenstedter Strasse naar het dorpje Esbeck. U doorkruist Esbeck via de hoofdstraat en draait dan aan het einde van het dorp af naar links richting Warberg/Wolsdorf. Aan de tweesprong buigt u kort naar rechts om dan meteen terug naar links af te draaien. U doorkruist Wolsdorf op een rechte weg richting Elz. Aan de ‚Thekenberg‘ buigt u terug kort naar rechts af en dan terug naar links. Nadat u de spoorbaan hebt overgestoken, fietst u door de Elz richting Helmstedt terwijl u rechts houdt. Via de Elzweg en de Wilhelmstrasse bereikt u nabij de Südertor het Zonengrenz Museum. Van hieruit bent u nog maar een steenworp verwijderd van het station.

Bewegwijzering

De tour loopt via bewegwijzerde fietspaden. Er zijn geen bijkomende wegwijzers als aanduiding van het traject.

Kenmerken van de route

De route voert u voornamelijk via fiets- en bospaden die parallel lopen met de straat en waarvan de ondergrond zeer goed, maar wel afhankelijk van het weer is. Fietsers dienen enkele lichte hellingen op te rijden.

Contactgegens

TourismusRegion BraunschweigerLAND e. V.

Frankfurter Straße 284, 38122 Braunschweig

Telefoon: +49 (0) 531 / 1218-200

Email: reisen@zeitorte.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.