Seitennavigation

Grensgangerroute Teuto-Ems

Grenzeloos fietsplezier

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De Grensgangerroute Teuto-Ems biedt grenzeloos fietsplezier op een unieke manier. Deze route is buitengewoon: de route loopt niet alleen over idyllische wegen door een prachtig landschap; deze route maakt u ook tot een echte ‘grensganger’! Het is nauwelijks voor te stellen dat u tijdens de 155 km lange rondweg maar liefst 14 grenzen overschrijdt, zoals de grens tussen Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen, talrijke Kreis- en gemeentegrenzen en een historische ‘geloofsgrens’.

Onderscheiding

De grensgangerroute Teuto-Ems werd in de lente van 2015 door de Allgemeiner Deutscher Fahrrad-Club e.V. met 4 sterren als ADFC-kwaliteitsfietsroute bekroond.

Verloop en bezienswaardigheden

Start de tour in het Soleheilbad Bad Rothenfelde. Geniet van de zouthoudende lucht rond het oude en nieuwe gradeerwerk, voordat de route u naar de appelstad Dissen voert. Kunstzinnig versierde appelsculpturen decoreren de hele stad. Met uitzicht op het Teutoburger Wald steekt u de grens van Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen over naar de ‚Lebkuchenstad‘ (honingkoekstad) Borgholzhausen. Al eeuwenlang worden hier lebkuchenspecialiteiten geproduceerd. Langs weides en velden gaat de route verder richting Versmold. De stad wacht u op met haar Westfalense flair en lekkere vlees- en worstproducten. Een bijzonder mooi en idyllisch plekje is het drielandenpunt,  waar tegenwoordig de drie Kreise Gütersloh, Warendorf en Osnabrück samenkomen. Vroeger vormden de drie zelfstandige regio’s Grafschaft Ravensberg, Fürstbistum Münster en Hochstift Osnabrück de grensdriehoek. In talrijke aspergehoeven rond Füchtorf wordt van midden april tot eind juni de ‚royale groente’ geoogst en meteen op de hoeve verkocht. Voor een verfrissende afkoeling kunt u een omweg maken naar het koele Nass van de Sassenberger Feldmarksee. Van hieruit is het ook niet ver meer naar de ‚paardenstad‘ Warendorf. De bekoorlijke stad aan de Ems verrast met een mooi, historisch stadsbeeld en een serene dorpssfeer. Doorheen het sierlijke Münsterländer parklandschap gaat de route verder naar Ostbevern. De parken van het imposante waterslot Loburg met hun historische rhododendronhagen nodigen u uit voor een bezoek. Nadat u verder de grens oversteekt, bereikt u de gemeente Glandorf in het Osnabrücker Land. Vooral in het voorjaar zou u hier ook eens moeten proeven van de lekkere asperges. Vervolgens brengt de route u via een omweg terug naar Noordrijn-Westfalen. In het Lienener ‚Barfußpark‘ (blootvoetspark) kunt u op een rondweg van 2,5 km de benen strekken en uw ogen de kost geven. Verder op de route kunt u ook al snel het imposante Bad Iburger Schloss bewonderen, dat bisschop Benno al in de 11e eeuw liet bouwen. Door het zeer mooie landschap van ‚Borgloher Schweiz‘ gaat u naar Hilter met zijn indrukwekkend barokke stadshuis. In het mooie Soleheilbad Bad Laer kunt u nog een ander opvallend bouwwerk bewonderen, de ‚Griesen Toarn‘. Nu is het einde van de tour niet meer zo ver. Terug aangekomen in Bad Rothenfelde mag elke fietser zich na talrijke grensovergangen een echte grensganger noemen.

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

Tussen het Teutoburger Wald en de Ems komt u voorbij velden, weides en bossen. De route loopt voornamelijk over vlakke en goed uitgebouwde wegen. Er zijn slechts enkele hellingen.

Bewegwijzering

De fietsroute is in de fietscontrolesystemen van de betrokken regio’s geïntegreerd en is doorlopend in beide richtingen bewegwijzerd. Het volgende routelogo begeleidt u tijdens uw tocht:

Contactgegens

Tourismusverband Osnabrücker Land e. V.

Herrenteichstraße 17+18, 49074 Osnabrück

Telefoon: +49 (0) 541 / 3234570
Fax: +49 (0) 541 / 3232761

Email: team@tvosl.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.