Seitennavigation

Große Heidetour

Fietsplezier in het natuurpark Südheide

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De Große Heidetour voert u langs de mooiste heidegebieden van het natuurpark Südheide. Daarbij volgt de route een goed uitgebouwde rondweg van ca. 40 km en is ze daarmee perfect geschikt voor een ontspannende daguitstap in de natuur.

Verloop en bezienswaardigheden

Begin aan de Große Heidetour op het parkeerterrein Misselhorner Heide, waar ook de Heidepanoramaweg met kleine haltes in het pittoreske heidelandschap start. Langs de weg kunt u alle bijzondere facetten van dit oud cultuurlandschap beleven.

De Misselhorner Heide en het Tiefental, die u vanaf het parkeerterrein Eicksberg kunt bereiken, behoren tot de mooiste heidegebieden van het natuurpark Südheide. Vanuit het parkeerterrein Eicksberg leidt de weg u verder door het bos tot Lutterloh en verder naar de parkeerplaats Schillohsberg met een heuvelachtige heidevlakte en het heide-belevenispad. De heide ligt aan de overkant van de straat. Na twee kilometer komt u aan bij het parkeerterrein ‚Kalte Hofstube‘, waar u informatie over de vroegere landmeetkunde onder leiding van Carl Friedrich Gauß kunt lezen. Het voormalige meetpunt Breitenhorn is met wegwijzers aangegeven en kunt u in het aangrenzende bos vinden. De route gaat verder noordwaarts door het bos naar de ‚Große Heide‘ nabij Oberohe. Aan het parkeerterrein Oberohe vindt u infoborden over het voormalige ontginningsgebied voor diatomeeënaarde in deze streek. Op het naburige terrein van het vakantiepark Heidesee nabij Oberohe komt u meer te weten over de ontginningsgeschiedenis van de bodemschat die ook het ‚witte goud‘ van de heide wordt genoemd.

Vervolgens gaat u naar het jeneverbessenbos in de Dübelsheide, dat wordt gezien als het mooiste en grootste jeneverbessenbos van Nedersaksen. De weg voert u nu door het kleine heidedorpje Schmarbeck met historische vakwerkhoeves onder oude eiken tot Faßberg. Als u de weg wilt inkorten, dan kunt u vanaf deze plek richting Gerdehaus verderfietsen.

In Faßberg brengt de weg u voorbij de gedenkplaats Luftbrücke en ten slotte verder naar het parkeerterrein Gerdehaus, dat een infobord heeft over de Langobarden die hier ooit woonden. De route brengt u nu terug via Weesen en van daaruit uiteindelijk naar het vertrektpunt aan de Misselhorner Heide of met een omweg nog naar Hermannsburg.

Tips voor uitstapjes langs de route

in Faßberg leidt de tour u voorbij de gedenkplaats Luftbrücke
bij een omweg naar Hermannsburg hebt u de mogelijkheid om het Ludwig-Harms-Haus met een tentoonstelling over de ‚Hermannsburger Mission‘ te bezichtigen
bij een omweg naar Unterlüß kunt u het Albert König Museum met werken van Albert König en de belevenistentoonstelling ‚Kieselgur‘ (diatomeeënaarde) bezichtigen

Bewegwijzering                                 

De Große Heidetour wordt met een pictogram op fietswegwijzers aangeduid. Er wordt een groene  jeneverstruik op een witte achtergrond op afgebeeld. De tour is in beide richtingen bewegwijzerd. 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

De tour voert u over een traject van 39 km over goed berijdbare wegen die verhard zijn. Tussen Lutterloh en Neulutterloh rijdt u ca. 2 km op een goed uitgebouwde fietsroute naast de K 17. Het landschap is licht glooiend.

Overnachting onderweg

Langs deze tour zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. Vooral in de zomer en in de periode van de Heideblüte (augustus / september) raden wij u aan om op tijd accomodatie te voorzien doordat de beschikbaarheid soms te beperkt is bij aanvragen op korte termijn.

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.