Seitennavigation

Hase-Ems-Tour

Aan de oevers van de Hase en de Ems

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Sinds de laatste ijstijd geven de rivieren de Hase en de Ems de richting aan die u tegenwoordig op de gelijknamige tocht met de fiets kunt volgen. In totaal heeft deze lange fietsroute een lengte van 265 km, waarvan ongeveer 100 km door het natuurpark van het Osnabrücker Land loopt. Bijzonderheden in de natuur, toeristische attracties en mooie landschappen begeleiden u op de hele route.

Routeverloop en bezienswaardigheden

U start de route in Melle bij de bron van de Hase, zodat u er als het ware vanaf het begin bij bent. Kort na vertrek kunt u al een bijzonder natuurverschijnsel bewonderen: in het vlakke landschap splitst de Hase zich in twee verschillende rivieren, de Ems en de Weser. Deze bifurcatie, zoals dit fenomeen officieel heet, is in Europa bijna een unicum.
Wijk rustig eens af van de route, want er is heel wat te zien in Melle. Ook in het aangrenzende recreatiegebied Bissendorf kunt u van een prachtige omgeving genieten en is een uitstapje naar geheimzinnige burchten zeker de moeite waard.
Een langere stop is in het bijzonder aan te bevelen in Osnabrück, het historie- en cultuurrijke centrum van het Osnabrücker Land. De route loopt verder in noordelijke richting door het natuurreservaat Haseniederung naar de voormalige textielstad Bramsche.
De route gaat geleidelijk verder richting het recreatiegebied Alfsee waar u het mooie Artland kunt ontdekken dat zich kenmerkt door het vruchtbare landschap van de binnendelta van de Hase. Naast prachtige traditionele boerderijenarchitectuur vindt u hier ook talrijke zeer oude monumenten. Na Quakenbrück verlaat de route weliswaar het Osnabrücker Land, maar dit betekent nog niet het einde van de idyllische Hase-Ems-Tour. U vervolgt de weg richting het Hasedal met zijn unieke natuurlijke omgeving en vrijetijdsmogelijkheden zoals kanovaren of een ritje met een stoomlocomotief. Ook de geschiedenis en de structuur van de plaatsen Löningen, Herzlake en Haselünne zijn nauw verbonden met de Hase.
In Meppen met zijn historische kern neemt u afscheid van de Hase, die hier uitmondt in de Ems. U gaat nu al richting Lingen, een aantrekkelijke stad in het Emsland, waar u een prachtige waterval aantreft bij Hanekenfähr.
In Rheine bereikt u tot slot de eindbestemming van de Hase-Ems-Tour, een lange fietsroute die u zo goed bevallen is dat deze ongetwijfeld voor herhaling vatbaar is.

Bewegwijzering

De langeafstandsroute is geïntegreerd in het fietsverkeerssysteem van de deelnemende regio's en ononderbroken in beide richtingen op de bewegwijzering gemarkeerd. De route is met het volgende logo gemarkeerd:

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

Overwegend vlak met slechts enkele hellingen - en daarom ook heel geschikt voor kinderen en minder geoefende fietsers. Het grootste deel van de fietspaden is geasfalteerd, enkele delen van de route lopen over egale grindpaden.

Onderweg overnachten

Langs de Hase-Ems-Tour vindt u talrijke fietsvriendelijke overnachtingsmogelijkheden.

Contactgegens

Tourismusverband Osnabrücker Land e. V.

Herrenteichstraße 17+18, 49074 Osnabrück

Telefoon: +49 (0) 541 / 3234570
Fax: +49 (0) 541 / 3232761

Email: team@tvosl.de

DownloadDownload

Bus & TreinBus & Trein

WestfalenBahn, www.westfalenbahn.de
NordWestBahn, Info-Tel.: 01805/600161, www.nordwestbahn.de
Deutsche Bahn, www.bahn.de
Stadtwerke Osnabrück, Tel.: 0541/2002221, www.stadtwerke-osnabrueck.de
Bremer Straßenbahn, www.bsag.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.