Seitennavigation

Herzog-August-Bibliothek

Achtste wereldwonder

vergroten

Herzog August library in Wolfenbüttel
© Stadtmarketing Wolfenbüttel GmbH & Co. KG

Deze in 1572 door hertog Julius in het kasteel gestichte bibliotheek bezat onder de geleerde boekverzamelaar en vredevorst hertog August de grootste collectie boeken van Europa en werd gezien als achtste wereldwonder.

Het huidige bibliotheekgebouw werd tussen 1883 en 1887 gebouwd in de stijl van een Florentijns palazzo en verving het bouwvallige, beroemde ronde bibliotheekgebouw uit de 18e eeuw. Tegenwoordig bevindt zich achter de machtige muren een moderne wetenschappelijke bibliotheek van internationale statuur met een bestand van ca. 1 miljoen banden.

In de museale vertrekken van de bibliotheek, zoals de Augusteerhalle, de schatkamer, de globezaal, het kabinet en de Malerbuchsaal, bewonderen bezoekers uit de hele wereld de bibliofiele kleinoden uit vervlogen tijden.

Schat der schatten in de Bibliotheca Augusta en grootste publiekstrekker is zonder twijfel het in 1983 in Londen voor DM 32,5 miljoen aangekochte evangeliarium van Hendrik de Leeuw, een van de fraaiste en kunsthistorisch meest waardevolle handschriften van de Middeleeuwen, dat nu in Wolfenbüttel zijn definitieve plaats heeft gevonden.

Contactgegens

Herzog August Bibliothek

Lessinplatz 1, 38304 Wolfenbüttel

Telefoon: +49 (0) 5331 / 808 214

Email: info@hab.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.