Seitennavigation

Het orgellandschap van Oost-Friesland

Originele instrumenten uit zeven eeuwen

vergroten

Organ in a church in Leer / Ostfriesland
© Ostfriesland Tourismus GmbH

Met een bestand van meer dan 300 historische orgels en orgelkassen uit zes eeuwen is de regio Eems-Dollard (Oost-Friesland en de provincie Groningen) het rijkste orgellandschap ter wereld. Originele instrumenten uit zeven eeuwen vertegenwoordigen in deze regio de rijkdom van de Nederlandse, Noord-Duitse en Westfaalse orgelbouwtradities. Al in de tweede helft van de 15e eeuw kenden stadskerken, kloosters en zelfs dorpskerken een bloeiende orgelcultuur.

Alleen al tussen Emden en Norden zijn tien gotische orgels te vinden. Hier vindt u bijvoorbeeld het oudste bespeelbare, in een gotische orgelkast bewaarde orgelwerk van Noord-Europa uit 1457 in de evangelisch-gereformeerde kerk in Rysum. Het orgel van Rysum werd vermoedelijk gebouwd door orgelmeester Harmannus uit Groningen. Bijna alle originele instrumenten zijn de afgelopen vijftig jaar gerestaureerd, zodat ze nu weer in hun oorspronkelijke klankvorm te horen zijn. Daarmee zijn ook wereldwijd de maatstaven voor de restauratiepraktijk en orgelbouw gezet. Op het Oost-Friese schiereiland zijn tot op heden zeven orgelbouwers woonachtig.

Stapelmoor, Jemgum en Weener zijn bovenden drie van de vijf locaties van de Europäische Orgelstraße. Die verbindt Oost-Friesland, het Emsland en de provincie Groningen en reikt in zijn betekenis tot ver buiten deze drie regio's.

Contactgegens

Ostfriesland Tourismus GmbH

Ledastraße 10, 26789 Leer

Telefoon: +49 (0) 491 / 91969660
Fax: +49 (0) 491 / 91969665

Email: urlaub@ostfriesland.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.