Seitennavigation

Kloosters en kerken

Op de Lüneburger Heide

vergroten

Medingen monastery in the Lüneburger Heide
© Lüneburger Heide GmbH

Al meer dan 800 jaar bestaan de heidekloosters of zogenaamde Lüneburger Klöster, en ze zijn voor het grootste deel in hun originele vorm bewaard. Zowel uit de gotiek, de renaissance als de baroktijd zijn kerken en kloosters op de Lüneburger Heide te vinden. Sinds de Reformatie zijn vijf van deze kloosters bewoond, en deze kunnen op verzoek ook worden bezichtigd.

Klooster Ebstorf

Tot de meest opmerkelijke kunstschatten van het klooster Ebstorf behoort de getrouwe kopie van de wereldkaart van Ebstorf uit de 13 eeuw. De 10 m² grote cirkelvormige kaart is de oudste en grootste bekende wereldkaart uit de Middeleeuwen.

Klooster Lüne

Het kostbaarste bezit van klooster Lüne wordt getoond in het textielmuseum: Point de Saxe-borduurwerk, met vlasgaren op linnen geborduurde altaar- en vastendoeken uit de 13e en 14e eeuw, en verder gobelins en Christuslakens die rond 1500 in 'Klosterstich' met gekleurde wol op linnen geborduurd werden.

Klooster Medingen

Dit kasteelachtige gebouw in classicistische stijl met barokke kerktoren en indrukwekkende ronde kerk herbergt enkele kunstschatten zoals meubels, tapijten, schilderijen, zilver en borduurwerk met rivierparels uit de Ilmenau.

Klooster Walsrode

Dit is het oudste van de vijf 'Lüneburger Klöster' die in de loop van de Reformatie werden omgevormd tot evangelische stichten voor adellijke dames. Schutspatroon van het klooster en de aangrenzende stadskerk is Johannes de Doper.

Klooster Wienhausen

Dit voormalige cisterciënzer klooster is een juweel van Nederduitse baksteengotiek en vakwerkkunst. Bijzonder noemenswaardige kunstschatten zijn kostbare gobelins uit de 14e en 15e eeuw, waardevolle dekenkisten en kasten, en een collectie van de oudste brillen ter wereld.

Kerken op de heide

Grote stadskerken en kleine heidekerken kenmerken het beeld van de Lüneburger Heide. Terwijl de kerken in Lüneburg en Celle profiteerden van de rijkdom van de steden, gebruikten de bouwers van de heidekerken materiaal dat ze ter plaatse vonden: onbewerkte veldstenen en hout. De heidekerken brengen mensen net zoals het landschap door eenvoud en rust in hun ban.

Contactgegens

Lüneburger Heide GmbH

Wallstraße 4, 21335 Lüneburg

Telefoon: +49 (0) 700 / 20993099

Email: info@lueneburger-heide.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.