Seitennavigation

Kunstwegen-Vechtetalroute (Kunstwegen-Vechtdalroute)

Meer dan alleen een route langs de rivier

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Wat hebben de maan van Capri, een Westfaals kunstenaarsdorp en een Nederlandse Hanzestad met elkaar gemeen? Zij liggen allemaal aan de loop van de rivier de Vecht – en zijn op de romantische Kunstwegen-Vechtetalroute te ontdekken.
Kunst en cultuur in de natuur, evenals twee landen aan één route: De Kunstwegen-Vechtetalroute heeft meer te bieden dan alleen een rivier. Zij leidt vanaf de oorsprong in Darfeld in het Münsterland over een lengte van 223 km eerst als Vechtetalroute naar de monding in het Nederlandse Zwolle – en omgekeerd, omgeven door gevarieerde landschappen en bijzondere kunstobjecten langs de route. Van Ohne aan de Noord-Westfaalse grens tot Zwolle loopt de Vechtetalroute precies gelijk aan de Kunstwegen-route. Kunstwegen is een voor heel Europa uniek openluchtmuseum in de natuur. Langs de route zijn meer dan 80 kunstwerken van hedendaagse kunstenaars vrij toegankelijk te bezichtigen. Onderweg krijgen fietsers talloze keren de gelegenheid een omweg te maken naar bijzonder bezienswaardige plaatsen, naar interessante kunstobjecten of voor buitengewone uitstapjes.
De kunstwerken treft u met name aan in het graafschap Bentheim; een groot aantal ervan is geplaatst op het gedeelte tussen Nordhorn en Laar bij Emlichheim. Met het project 'raumsichten' zijn in 2012 nog meer spectaculaire objecten geplaatst tussen Ohne aan de grens met Noordrijn-Westfalen en Nordhorn; ook Bad Bentheim sluit hiermee aan op de Kunstwegen-Vechtetalroute. Actuele activiteiten van de kunstenaars vindt u op: www.raumsichten.org.

De route heeft onderweg heel wat verrassingen in petto, die zeker een tussenstop waard zijn.
Laat u zich verrassen!

 

Routeverloop en bezienswaardigheden

Darfeld
Bronnen van de Vecht - Kunstschatten van de parochiekerk Sint-Nikolaus uit de 13e, 15e en 18e eeuw - slot Darfeld met park - Höpinger en de molen Burlo

Eggerode
Oudste bedevaartsoord in het bisdom Münster met het genadebeeld 'Onze Lieve Vrouw van het Hemelrijk', uit de 11e eeuw

Schöppingen
Kunstenaarsdorp - kunstenaars uit de hele wereld krijgen een eenjarige beurs om in twee volledig gerenoveerde boerderijen uit de 19e eeuw te werken aan hun kunstwerken, boeken of muziek.

Metelen
Vrouwenklooster – korenwatermolen, Plagemann-molen met Mühlen- & Gattermuseum

Langenhorst
Augustinessenklooster met stiftskerk uit 1230 - 'Spieker' uit 1905

Welbergen
Kerk uit de romaanse tijd - waterburcht Haus Welbergen

Wettringen
Parochiekerk Sint-Petronilla met romaanse tufsteen - voormalige woning van Ahler - Villa Jordaan

Bilk
Sint-Michaelkerk

Haddorf

Ohne
Oudste kerk van de graafschap Bentheim met verdedigings- later kerktoren

Schüttorf
Kerktoren 'Schüttorfer-reus' – huizen uit de Hanzetijd - stadsmuur - tip voor een tussenstop: een stadswandeling op houten klompen

Quendorf
Quendorfer meer - het legendarische Kluse, plaats van een voormalige kapel uit de 14e eeuw – kruising met gedenkteken voor de Dertigjarige Oorlog

Engden
Neoromaanse bakstenen kerk uit 1899 - Spieker Dobbe

Brandlecht
Landgoed Brandlecht is in particulier bezit en niet opengesteld voor het publiek.

Hesepe
Kapel

Nordhorn
Winkelstad – splitsing van de rivier de Vecht - netwerk van kunstmatige waterwegen - het Vechtmeer en Ems-Vecht- evenals het Nordhorn-Almelo-kanaal – rondvaart met de passagiersboten 'Vechtesonne' en 'Vechtestromer' - stedelijk museum Povelturm met de geschiedenis van de weverijen en hun betekenis voor Nordhorn – dierenpark op de historische Vechtboerderij bij 'boer Harm' met zeldzame inheemse dieren

Klooster Frenswegen
Moderne ontmoetingsplaatsen

Neuenhaus
Drie molens: de watermolen Lage, windmolens in Veldhausen en Georgsdorf (Galerieholländer)

Spöllberg
Acht grafheuvels uit de bronstijd - 'gouden beker van Gölenkamp', het oudste gouden object van Midden-Europa.

Esche
Kunstwegen-station van Mark Dion - The Hunter's Cabin and the Biological Field Station uit 1999

Hoogstede

Bathorn
Voormalig gevangenenkamp Bathorn - Kunstwegen-object 'Ein Weg durch das Moor' van Fischli/Weiß.

Neugnadenfeld
Structuur van de vestiging gebouwd volgens de traditie van de Hernhutter Broedergemeente: dorpskern met centrale plaats met kerk waar prachtige lanen op uitkomen - Kunstwegen-station 'Turf Cuppola'

Ringe
Ruim 200 jaar oud handelshuis, 'Alten Landhaus Buddenberg', met expositie over het thema 'Leben und Arbeiten im Moor'

Emlichheim
Turf, waterwegen, zwart goud en getuigen van de prehistorie

Echteler
Hoogwaterkanaal, een grensoverschrijdend overstromingsbekken voor de Vecht

Laar
Windmolen uit 1806

Gramsbergen
Prachtig gerestaureerde huizen - kerk (met torenbeklimming) - oude stadspoort veenkolonie 'De Krim'

Hardenberg
Moderne winkelstad - met ambachtsmarkten in de zomer - recreatiegebied 'De Oldemeijer'

Rheeze
Typisch Saksisch dorp - op de oudere boerderijen nog met kookhuis

Mariënberg

Beerze
Het angerdorp Beerze met zijn authentieke Saksische boerderijen valt onder monumentenbeheer.

Junne

Ommen
Ommen ligt verspreid over een aantal dorpen en gehuchten en bestaat voor een derde uit bos en natuurgebieden zoals de zandverstuiving 'de Sahara', veel kleine venen en prachtige heidegebieden. In Ommen kunt u kano's en andere boten huren of een rondvaart maken naar Dalfsen of Vilsteren.

Vilsteren
'Huis Vilsteren' - dorpskerk - historische molen – informatiecentrum met wetenswaardigheden over het landgoed

Dalfsen
Nederlandse gereformeerde kerk - gerestaureerde huisjes - gerestaureerde molen die nog in bedrijf is (mogelijkheid tot bezichtiging) - kastelen en landgoederen – moderne kunstwerken 'De Zwevende Kei' van Bas Maters vlak achter Dalfsen

Zwolle
Historische gevels - prachtige herenhuizen - vestingsresten - grachten – winkelen – theater

 

Bewegwijzering

De ongeveer 225 km lange route is vanaf de bron tot de monding op de wegwijzers gemarkeerd als LF 16, in de omgekeerde richting als LF16b en voorzien van het volgende logo. Zie ‘bijzonderheden’ voor nadere informatie.

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

De Vechtetalroute loopt door een vlak landschap, dat in het gebied van de bovenloop van de Vecht en rondom Bad Bentheim en Uelsen licht heuvelachtig is. Er zijn maar een paar hellingen, en deze zijn niet lang of steil, zodat deze route als eenvoudig en gezinsvriendelijk kan worden betiteld. Daar komt nog bij dat deze route nauwelijks drukke straten volgt.
Vanwege het kleine aantal zandpaden en onverharde delen is de totale uitgestippelde route niet direct geschikt voor racefietsen; vandaar dat toer- en vrijetijdsfietsen worden aanbevolen.

 

Onderweg overnachten

Op het Duitse deel van de route bevinden zich enkele ADFC-gekeurde Bett+Bike-bedrijven. In het graafschap Bentheim zijn er bovendien diverse fietsvriendelijke bedrijven, die gekeurd zijn volgens de criteria van het graafschap, en daarmee ook aan de ADFC-criteria voldoen.
In het Vechtdal in het Nederlandse deel van de route bevinden zich diverse bed & breakfast-pensions, die helemaal op fietstoeristen zijn ingesteld, en natuurlijk ook een groot aantal campings.
De betreffende toeristische organisaties voorzien u graag van advies en helpen u bij het boeken van de accommodaties.

Contactgegens

Grafschaft Bentheim Tourismus e.V.

van-Delden-Straße 1-7, 48529 Nordhorn

Telefoon: +49 (0) 5921 / 961196
Fax: +49 (0) 5921 / 961197

Email: tourismus@grafschaft.de

Bus & TreinBus & Trein

De route kan eenvoudig bereikt of verlaten worden via de stations Billerbeck, ten zuiden van Darfeld, Schüttorf en Bad Bentheim in het graafschap Bentheim. Informatie hierover vindt u op www.bahn.de.

In het Nederlandse deel wordt station Zwolle aanbevolen, waar de kunstwegen-route eindigt; voor nadere informatie zie www.bahn.de of http://www.ns.nl.

Het graafschap Bentheim biedt daarnaast een bijzondere service:
De Grafschafter fietsbus
Het principe is heel eenvoudig: Zet uw fiets zelf op de aanhanger en boek een normaal kaartje naar uw volgende bestemming. Het meenemen van de fiets kost slechts 1,10 euro extra - en dat op alle trajecten. Op de bestemming aangekomen, haalt u uw fiets weer van de aanhanger en vervolgt u uw fietstocht.
Met de fietsbus bent u flexibel: vergroot spontaan de straal van uw tocht - persoonlijke fietsbelevenissen gegarandeerd. Of laat u zich 'redden' bij een plotselinge weersverandering.
Lijn 100 doorkruist het graafschap Bentheim elk uur van Bad Bentheim in het zuiden tot Emlichheim in het noorden. Onderweg passeert de kleurrijke bus met aanhanger Nordhorn, Neuenhaus en Uelsen. Van april t/m oktober rijdt de fietsbus elk weekend - in de Nedersaksische vakanties ook nog van maandag/m vrijdag.
Lijn 165 rijdt elke 2 uur van west naar oost en verbindt Nordhorn met Lingen, en stopt in Klausheide, Wietmarschen en Lohne. Deze bus rijdt elk weekend van april t/m oktober.

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.