Seitennavigation

Gezondheid uit de natuur in kuurland Nedersaksen

Wellness, gezondheid & fitness

vergroten Massage

Massage
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH/ Peter Wattendorff

Massage

Tijdens een vakantie in kuurland Nedersaksen draait alles om gezondheid, wellness en fitness. Iets doen voor je gezondheid én genieten van de mooie omgeving. Dat kan in alle 30 kuuroorden en heilbaden die bij 'Bäderland Nedersaksen' zijn aangesloten. Moeder natuur is scheutig geweest met geneeskrachtige elementen: zouthoudend water uit de diepte of gewoon uit de Noordzee, zwavel, veen en gezonde lucht. Diep doorademen, tot rust komen, energie tanken. Geniet van de mooie omgeving en de gastvrije mensen. Over de kwaliteit van het aanbod hoeven we het niet te hebben: traditionele Duitse 'Gründlichkeit' gecombineerd met modern comfort.  

 

De heilzame kracht van het klimaat

'Heilklima' noemen ze in Duitsland een gezonde omgeving waar nauwelijks factoren zijn die de mens kunnen schaden. Er zijn maar weinig plaatsen die aan de strenge eisen voldoen en zich 'Heilklimatischer Kurort' mogen noemen. De bergstadjes Altenau en Bad Sachsa in de Harz bijvoorbeeld liggen zodanig ingeklemd tussen de bergen en op een dermate gunstige hoogte dat de lucht zo goed als stofvrij is. Ook mensen met aandoeningen aan de luchtwegen kunnen hier actief zijn in de mooie natuur. Dankzij de ligging aan de Noordzee en in de bossen mag Werdum zich 'Luftkurort' noemen. De lucht is hier niet alleen heilzaam voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen, ook mensen met hart- of vaatziektes krijgen er weer nieuwe energie van.

 

Natuurgeneeskunde volgens Kneipp

Een traditionele kneippkuur is een vorm van hydrotherapie met wisselbaden in warm en koud water, dauwtrappen en pootjebaden. Samen met kennis van de kruidengeneeskunde, bewegingstherapie, uitgebalanceerde voeding en het in evenwicht brengen van lichaam en geest vormt de hydrotherapie het 5-zuilensysteem van Kneipp. De zelfhelende krachten worden gestimuleerd en de weerstand wordt vergroot. Bad Fallingbostel op de Lüneburger Heide en Bad Iburg in het Osnabrücker Land hebben al een decennialange traditie als 'Kneipp-Kurort'.

 

Zout in lucht en water

Een gratis kuur krijg je tijdens een wandeling over het strand. Zon, wind en het jodiumhoudende zeewater doen de rest. Langs de Noordzeekust van Ostfriesland en in de omgeving van Cuxhaven liggen een aantal plaatsen die zich 'Nordseeheilbad' mogen noemen. In het binnenland komt op sommige plaatsen warm tot heet zout water aan de oppervlakte. Als er per liter 15 gram zout in het water zit, wordt het 'Sole' genoemd en heeft het een geneeskrachtige werking. Zoute baden zijn goed voor gewrichten en spieren. Bij de honderden meters lange gradeerwerken in Bad Rothenfelde, waar het zoute water langs de gevlochten muur van takjes naar beneden sijpelt, hangt een zilte nevel die goed is voor de luchtwegen. In Salzgitter-Bad kun je genieten in een golfslagbad met zout water.

 

Zwavel

Het heilzame bestanddeel van zwavel is het natuurlijke zwavelgas dat in zwavelbronnen aan de oppervlakte komt. Een zwavelbad remt allergieën en bevordert de doorbloeding. Om een helende werking te hebben moet het water tussen de 4 en 10 mg zwavel per liter bevatten. De ideale temperatuur van een zwavelbad ligt tussen de 37 en 39°C. Zwavel is effectief bij reumatische aandoeningen en huidziektes. In Bad Eilsen in het Weserbergland kent men al 2000 jaar de geneeskrachtige werking van zwavel.

 

Verwarmend veen

Veen geldt als ideale warmtedrager en is bovendien rijk aan voedingsstoffen. Door de weldadige warmte worden alle lichaamsdelen goed doorbloed. Spieren en gewrichten kunnen ontspannen, waardoor pijnklachten afnemen. In het 'Moorheilbad' Bad Zwischenahn in het Ammerland en Bad Bederkesa draait alles om de geneeskrachtige werking van het veen.

Contactgegens

Heilbäderverband Niedersachsen e.V.

Unter den Eichen 23, 26160 Bad Zwischenahn

Telefoon: +49 (0) 4403 / 58689
Fax: +49 (0) 4403 / 61490

Email: info@baederland-niedersachsen.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.