Seitennavigation

Leine-Heide-Radweg (Leine-Heide-fietsroute)

Lüneburger Heide, Steinhuder Meer en de Leine

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De ca. 410 km lange Leine-Heide-Radweg combineert het afwisselende berglandschap van het Leinebergland met de Lüneburger Heide en de Hanzestad Hamburg.
Beleef vanaf de bron van de Leine bij Leinefelde het heuvelachtige landschap van het Eichsfeld en het Leinebergland met beboste heuvelruggen en bonte fruitboomgaarden. U fietst langs prachtige vakwerksteden, kloosters en burchten.
Vanaf de beursstad Hannover volgt de route de Leine in de omgeving van het Steinhuder Meer en door het rivierlandschap van het Aller-Leinedal met zijn weiden, bos en venen. Op de laatste etappes loopt de route over de Lüneburger Heide, die zich kenmerkt door typische heidevlaktes en traditionele plaatsen met middeleeuwse kerken en oude boerderijen. Eindbestemming van de tocht is Hamburg met zijn maritieme flair en talrijke bezienswaardigheden.

Routeverloop en bezienswaardigheden

Bron van de Leine bij Leinefelde in het Eichsfeld

Thermale badplaats Heiligenstadt met een bezienswaardige historische binnenstad
Grensdoorgangskamp Friedland: Vier miljoen verdreven, huiswaartskerende soldaten en oorlogsvluchtelingen vonden tot nu toe van hieruit een nieuw thuis.

Universiteitsstad Göttingen: Het oude centrum van Göttingen biedt een mooie combinatie van herinneringen aan de middeleeuwse handelsstad en de flair van een studentenstad. In de historische stadskern bevinden zich vakwerkhuizen uit verschillende tijdperken, die de stad op bijzondere wijze kenmerken.
Vakwerkstad Northeim met het unieke ‘Theater van de nacht’.

Northeimer Seenplatte met Europees vogelreservaat en geweldige zwemgelegenheden.

Einbeck, beroemd om zijn brouwerstraditie en zijn zeer goed behouden middeleeuwse centrum met meer dan 400 rijk versierde vakwerkhuizen. Ook de talrijke winkels met ambachtelijk werk zoals de blauwdrukkerij zijn een bezoek waard.

Hildesheim met zijn UNESCO-wereldcultuurerfgoederen en de historische markt met het beroemde Knochenhaueramtshaus bereikt u via een kort uitstapje van 15 km.

Slot Mariënburg: Al van verre steekt het slot met zijn kantelen en hoektorens uit boven de glooiende heuvels van het Leinedal. Slot Mariënburg behoort tot de belangrijkste neogotische monumenten van Duitsland.

Hannover en omgeving: Deze grote groene stad beschikt over een boeiend en veelzijdig natuuraanbod. De Herrenhäuser Gärten behoren tot de bekendste bezienswaardigheden. Ook de Avonturenzoo, het stadsbos Eilenriede en de Maschsee zijn zeer geliefd. Andere attracties zijn de Nana's (beelden aan de oever van de Leine), het oude centrum en het nieuwe stadhuis.

Serengetipark Hodenhagen: Het Serengetipark leidt zijn bezoekers door belevingswerelden rond verschillende thema’s. Naast bijna 1500 exotische dieren op een buitenverblijf van 110 hectare, biedt het park in de vrijetijd- en waterwereld pijlsnelle ritjes met bijvoorbeeld de Victoria-Freefall-Tower, de wildwaterbaan of een avontuurlijke hoge kabelbaan. Op de geliefde junglesafari rijden bezoekers, onder begeleiding van een gids, in geel-zwart geverfde terreinwagens offroad door de Serengeti van Hodenhagen.

Wereldvogelpark Walsrode: Hier kan men ca. 5000 vogels uit de hele wereld observeren. Met opfokcentrum, kinderboerderij en vliegshowterrein is dit vogelpark altijd weer een bezoek waard.

Natuurreservaat Lüneburger Heide met karakteristieke heidevlaktes, de Wilseder Berg en traditionele plaatsen zoals Wilsede, Undeloh en Hanstedt.

Undeloh, Magdalenakerk uit de 12e eeuw. Met vrijstaande klokkentoren, rietgedekte boerderijen en historische schapenstallen.

Ehestorf, wildpark Schwarze Berge. Hier kunnen de bezoekers in een 50 hectare groot parklandschap de Europese dierenwereld observeren in hun natuurlijke omgeving. Openluchtmuseum Kiekeberg. Meer dan 30 historische gebouwen in een buitenverblijf van 12 hectare getuigen van de cultuur en de leefwijze in het moeras van Winsen en de noordelijke Lüneburger Heide. Oude rassen van levende have zoals Pommerse ganzen, Bunte Bentheimer-varkens en vele andere vroeger gehouden huisdieren behoren tot de bewoners van dit park.

Hamburg: de Hanzestad met zijn fascinerende flair en maritieme charme. Of het nou de Elbe, de Alster, Hafencity, Speicherstadt, de vismarkt of de Reeperbahn is – hier is elke dag wel iets nieuws te ontdekken en te beleven.

Bewegwijzering

Komend vanuit het zuiden tot aan de Kreisgrens tussen regio Hannover en Landkreis Soltau-Fallingbostel is de fietsroute gemarkeerd als Leine-langeafstands-fietsroute. Een uitzondering hierop vormt de Landkreis Hildesheim, waar al grotendeels is overgestapt op de bewegwijzering van de Leine-Heide-Radweg. Vanaf de Kreisgrens Heidekreis/regio Hannover in het gedeelte Grindau (SG Schwarmstedt ) wordt de route op de bewegwijzering gemarkeerd als Leine-Heide-Radweg.

 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

De Leine-Heide-Radweg loopt vooral langs geasfalteerde fietspaden, rustige landweggetjes en onverharde bos- en veldpaden. Af en toe gaat de route korte tijd langs wegen met matig of veel verkeer. Het landschap heeft de eerste 100 km in het Eichsfeld en in Leinebergland een licht heuvelachtig karakter, dit geldt ook voor het gedeelte over de Lüneburger Heide. Verder verloopt de route voornamelijk over vlak terrein.

Onderweg overnachten

Langs de route zijn er talrijke overnachtingsmogelijkheden van verschillende categorieën, die zijn afgestemd op de speciale behoeften van fietstoeristen.

Bus & TreinBus & Trein

De route is vrijwel overal goed bereikbaar met de trein. Naast regionale treinen van de Deutsche Bahn en particuliere aanbieders zoals Metronom en de spoorwegmaatschappij Cantus, zijn er ook intercity-aansluitingen naar grotere steden.

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.