Seitennavigation

Mythen en sagen uit de Harz

Walpurgisnacht en meer

Sommige gebieden hebben hun sagen, andere een bijzondere figuur zoals Rübezahl of Münchhausen, en andere plaatsen zijn gewoon mooi om te zien. Maar de Harz verenigt ze allemaal. In de Harz zijn vele mythen en sagen te vinden. Enerzijds zijn er de 'aardse', oude keizerssagen die geweven zijn rond Frederik Barbarossa, Hendrik de Vogelaar of Hendrik IV. Dit verzonken tijdperk wordt mooier weergegeven dan het was, en er wordt op veel plaatsen naar terug verlangd.

Anderzijds staat de Harz als geen ander Duits middelgebergte voor het 'bovenaardse', als plek van retraite en middelpunt van duivelse activiteiten en hekserij. De Brocken speelt daarbij een centrale rol. Maar vrijwel iedere plaats in de Harz kan een verhaal aan deze mythe bijdragen.

De derde en laatste mythe is die van de 'onderaardse' mijnwerkerswereld, hier vooral met de machtige berggeest, geheimzinnige Venetianen en tweeslachtige dwergen. Deze hoofdthema's worden aangevuld door een hele verzameling levendige lokale sagen. De hier verzamelde vertellingen kunnen slechts een greep uit de sagerijkdom van de Harz weergeven.

Het bekendst is wel de Walpurgisnacht, die ieder jaar in de laatste nacht van april wordt gevierd. In deze nacht verzamelen de heksen zich op de Brocken, ook wel Blocksberg genoemd. Enerzijds is overgeleverd dat de duivel zijn heksen- en tovenaarsdienaars uitnodigt voor de belangrijkste heksensabbat en laster spreekt over God, zijn leer en zijn engelen. Anderzijds wordt verteld dat de heksen de winter verdrijven en de lente begroeten. Hoogtepunt van het spektakel is de dans om het vuur. Ook tegenwoordig worden in de Harz traditiegetrouw op veel plaatsen nog Walpurgisvuren en -feesten gehouden.

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.