Seitennavigation

Nationaal Park Harz

Wilde leefomgeving van de lynx en het auerhoen

vergroten

Lynx
© Siegfried Richter

Het ruw klimaat heeft een unieke bergwildernis gecreëerd waarin de lynx zich thuisvoelt.

Een van de noordelijkste voorposten van het Duitse middelgebergte is de Harz. Wind en regen razen hier voorbij, om dan over de top van de Wurmberg, met 971 meter de hoogste berg in Nedersaksen, weg te trekken. Het ruwe klimaat heeft een unieke en soortrijke bergwildernis gecreëerd, die als deel van het Nationaal Park Harz wordt beschermd in één van de grootste, nationale bosparken van Duitsland.

Het Nationaal Park Harz bestaat bijna uitsluitend uit bossen. Uitgestrekte beukenbossen en  rustieke sparrenbossen op de hogere lagen kenmerken het beeld. Door de hoge luchtvochtigheid is de bosgrond met dikke mosbedden bedekt. Daarnaast hebben heel wat boomstammen een bizarre korstmos in de vorm van vlechten.
Verder op de bovenste lagen dragen rotsformaties, steenslagen, heldere bergbeekjes en veenlanden bij tot het wilde berglandschap, tot waar deze rustieke bergsparrenbossen door de boomvrije bergheide van de Brocken worden begrensd. Onder de Duitse middelgebergten beschikt enkel de Harz over een natuurlijke bosgrens.

In het Nationaal Park Harz kunnen veel bosgebieden gewoon hun eigen gang gaan. De mens grijpt slechts zelden in om de kringloop van de natuur te bevorderen. Deze „wilde bossen“ herbergen een soortrijke, deels bedreigde flora en fauna. Zo sluipt er sinds een jaar geleden weer een groot roofdier rond in het gebied: de lynx is terug in de Harz! Verhoog uw kans om dit schuwe dier waar te nemen door een kijkje te nemen in het verblijf van de lynx bij Bad Harzburg. Een ander icoon van de Harz, het trotse auerhoen, kunt u eveneens in een verblijf waarnemen.

Voor een omvangrijke beleving van de fauna en flora van de Harz en als centraal punt voor het toeristisch aanbod in het nationaal park dient, naast de andere centra,  het bezoekerscentrum Torfhaus met zijn interactieve tentoonstellingsobjecten en toeristische dienst. Hier krijgt u ook informatie over de talrijke wandelroutes in de regio. Zo leidt bv. de geliefde Harzer-Hexen-Stieg dwars door het nationaal park of is er in de winter ook een sneeuwschoenwandeling mogelijk. Wie het Harzgebergte niet te voet wilt trotseren, kan zich wagen aan een uitdagend mountainbiketerrein.

Om het even welke activiteit u in het Nationaal Park Harz ook kiest, de bergwildernis zal u altijd weten te fascineren.

Contactgegens

Nationalpark Harz

Lindenallee, 38855 Wernigerode

Telefoon: +49 (0) 3943 / 55020
Fax: +49 (0) 3943 / 550237

Email: info@nationalpark-harz.de
Bezoek website:

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.