Seitennavigation

Natuurpark Elbhöhen-Wendland

Waar het land uitgestrekt is en vele dorpen rond zijn

vergroten

In the round village Satemin
© Dr. Manfred Fortmann

Primitieve bossen, graslanden en weides, heidevlaktes en beeklopen, de Elbhöhen, het staatsbos Göhrde en het heuvellandschap van Drawehn – zo veelzijdig presenteert het Natuurpark Elbhöhen-Wendland zich in het meest oostelijke punt van Nedersaksen. Vochtige en droge leefgebieden liggen hier dicht naast elkaar. Het natuurpark herbergt daarom heel wat dier- en plantsoorten, die deels bedreigd zijn geworden. Ongeveer de helft van zijn 1.160 km² grote oppervlakte wordt als beschermd landschaps- of natuurgebied erkend. Een veelzijdig landbeheer, gezellige dorpjes met hooihotels, boerderijwinkels en boomgaarden, vakwerksteden die uitstekend zijn om in rond te wandelen – het natuurpark staat symbool voor authentiek landleven, de nabijheid van de natuur en duurzaamheid.

Typisch voor deze dunbevolkte regio zijn ook de vele goed onderhouden Rundling-dorpen van het Wendland. Ze zijn van Slavische origine en hebben gewoonlijk slechts één toegang tot het dorpsplein, waarrond de gevels van de typische, Nedersaksische hallenhuizen zich in de vorm van een kruis scharen. De grondstukken, die tot de boerderijen behoren, omsluiten de Rundling en geven vorm aan een cultuurlandschap dat lijkt op een in stukjes gedeelde taart.

De Elbhöhen, de Göhrde-Drawehn-heuvelrug en de Nemitzer Heide nodigen u uit voor een verkenning. Langs de „Grünen Bandes“, een landoverschrijdend natuurbeschermingsproject, kunnen bezoekers heerlijk door een prachtig, veelzijdig landschap fietsen. Het unieke cultuur- en natuurlandschap van het Wendland kunt u ook tijdens een fietstocht op de Wendland-Tour ontdekken. Van de Elbsteilhellingen tot de vuurlelies passeert u tijdens een wandeling langs de Klötzie-Stieg. Vooral de "Alte Jeetzel" nodigt u uit voor een kanotour door het Wendland.

De Duitse vakwerkstraat kronkelt over zo’n 3000 kilometer van de Hitzacker aan de Elbe tot Meerburg aan het Bodenmeer door 1000 jaar geschiedenis. Een bezoekje aan de Duitse Storchenstraße is ook de moeite waard. Die gaat door het Natuurpark Elbhöhen-Wendland en het Biosfeerreservaat Elbtalaue. Talrijke bezienswaardigheden, regionale cafés en restaurants liggend aan de rand van het pad. Een echte natuurbelevenis biedt de Route der alten Obstsorten (route van de oude fruitsoorten). Die leidt naar unieke boomgaarden, betoverende wandellanen en prachtige, oude bomen.

Direct aangrenzend vindt u ook het Biosfeerreservaat Nedersaksische Elbtalaue.

Contactgegens

Naturpark Elbhöhen-Wendland

Königsberger Straße 10, 29439 Lüchow (Wendland)

Telefoon: +49 (0) 5841 / 120540
Fax: +49 (0) 5841 / 120509

Email: info@naturpark-elbhoehen-wendland.de
Bezoek website:

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.