Seitennavigation

Nedersaksische Waddenzee

Nationaal park & Biosfeerreservaat

vergroten

Baltrum
© Ostfriesland Tourismus GmbH / Hans-Albert Dirks

Het ritme van eb en vloed heeft een heel bijzonder kustlandschap gecreëerd. Dat landschap strekt zich van Nederland, naar de kusten van Nedersaksen en Schleswig-Holstein tot Denemarken uit : de Waddenzee.

Dankzij het ritme van de getijden komt zo tweemaal per dag een plasdras van 10.000 km² tevoorschijn. Het unieke Wad, dat in Nedersaksen de Oost-Friese kusten en eilanden, de Jadeboezem en de Noordzeekust van Cuxland omvat, werd in 1986 tot het Nationaal Park ‘Nedersaksische Waddenzee’ uitgeroepen. In 1993 werd het Nationaal Park door UNESCO in het ‘Internationaal Netwerk van Biosfeerreservaten’ opgenomen en sindsdien heeft het de status van beschermd natuurgebied. In 2009 kreeg dit gebied nog  een andere erkenning van UNESCO, namelijk de benoeming tot wereldnatuurerfgoed.

Een uitgestrekt systeem van grote waddenstromen en kleine prielen gaat door brede wadden, met daartussen mosselbanken en zeegrasvelden. In het dijkvoorland en op eilanden en Halligen wisselen zoutvelden met witte stranden en duinen elkaar af. Deze veelzijdigheid van het landschap maakt van de Waddenzee een uniek leefgebied voor meer dan 10.000 plant- en diersoorten. Voor miljoenen trekvogels is de Waddenzee onmisbaar als tussenstop en overwinteringsgebied. Als de zee zich terugtrekt, krijgt u een goede kijk op de biodiversiteit: zeepieren, hartschelpen, strandkrabben en wadslakjes kunnen het best tijdens een wadlooptocht met de Nationaal Park-ranger worden ontdekt.
Om grotere bewoners van de Waddenzee te leren kennen, raden we u een bezoek aan het Seehundstation Nationalpark-Haus in Norden-Norddeich aan.
Een fietstocht op de dijken biedt u een prima uitzicht op de Waddenzee. Langs de kust alsook op de Oost-Friese eilanden kunt u verschillende, aangegeven fietstochten ondernemen.

Te voet of met de fiets – uw Waddenzee-ontdekkingstocht zou aan het UNESCO-Werelderfgoed Waddenzee bezoekerscentrum in Wilhelmshaven moeten beginnen. Daar krijgt u een fascinerende kijk op dit bijzonder leefgebied.

Contactgegens

Nationalparkverwaltung Niedersächsisches Wattenmeer

Virchowstr., 26382 Wilhelmshaven

Telefoon: +49 (0) 4421 / 9110
Fax: +49 (0) 4421 / 911280

Email: poststelle@nlpv-wattenmeer.niedersachsen.de
Bezoek website:

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.