Seitennavigation

Nordseeküsten-Radweg (Noordzeekust-fietsroute)

Eén keer rondom de Noordzee fietsen

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De Nordseeküsten-Radweg, één van de nieuwste lange fietsroutes van Europa, loopt over een afstand van ruim 6000 kilometer door zes deelstaten langs de Noordzee. Even interessant als afwisselend is de ongeveer 165 kilometer lange tocht tussen Varel en Otterndorf, waar u kennismaakt met interessante bezienswaardige plaatsen en steden, evenals een levendig kustlandschap. Hiervoor bevindt zich het reservaat, het nationale park Nedersaksische Waddenzee, dat zich uitstrekt van de Nederlandse grens tot aan Cuxhaven; een uniek natuurlijk leefgebied voor een groot aantal dieren- en plantensoorten.

Een bezoek aan Varel is de moeite waard vanwege het streekmuseum met de windmolen en aan de haven het Spijöök-museum voor curiosa en zeemanslegendes. De dichtbij gelegen Noordzeebaai Jadebusen, tussen de monding van de Weser en de Ems, ontstond in de middeleeuwen na meerdere stormvloeden. Een bezienswaardigheid aan de oostkant is het buitendijkse veen van Sehestedt, Europa's enige zoutwater-hoogveen. Dit geldt ook voor het unieke 'drijvende veen' in Seefeld. Deze kleine plaats is eveneens de moeite waard vanwege zijn molen, één van de laatste Galerieholländer (tegenwoordig cultureel evenementencentrum) in de Landkreis Wesermarsch.

Op het door de zee omgeven schiereiland Butjadingen, het noordelijkste deel van de Landkreis Wesermarsch, is een groot aantal prachtige kustplaatsjes gelegen: de badplaats Tossens bijvoorbeeld met het subtropische zwemparadijs Butjadinger Küste en de Sint-Bartholomaeus-kerk (14e eeuw), de Noordzee-badplaats Burhave met de grootste speelschuur van Europa en een van het getij onafhankelijk zwemmeer van 1,8 hectare met zout water (Noordzee-lagune), evenals de idyllische kotterhaven Fedderwardersiel.

Ten oosten van de Weser bevindt zich Bremerhaven met zijn typische maritieme karakter mede dankzij het uitgestrekte havengebied, het Duitse scheepvaartmuseum, het Alfred-Wegener-instituut voor onderzoek aan de oceaan en polen, de dierentuin aan zee, Schaufenster Fischereihafen, het Duitse Auswandererhaus® en het historisch museum.

Langs de kust zijn er veel prachtige plaatsjes zoals de badplaatsen Wremen, Dorum met de idyllische kotterhaven en het strand aan het Dorumer Diep, evenals Cappel met het prachtige Arp-Schnittger-orgel in de Sint-Peter en Paul-kerk. Via de kustplaats Nordholz-Spieka voert de Nordseeküsten-Radweg omhoog naar de badplaats Cuxhaven met zijn stranden in Duhnen, Döse en Sahlenburg.

Deze stad heeft behalve zand en water ook nog veel andere bezienswaardigheden te bieden, het uitkijkpunt Alte Liebe en de historische marinevesting Fort Kugelbake evenals het kasteel Ritzebüttel of het wrakkenmuseum, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Vervolgens fietst u naar de oudste stad in Cuxland, de badplaats Otterndorf, een prachtig klein stadje waar echter heel veel te bezichtigen valt. Het historische oude centrum met de Latijnse school, de Sint-Severi-kerk en het Johann-Heinrich-Voss-huis, het internationaal erkende museum met hedendaagse kunst of de prachtige verzameling poppenkamers.

De volgende bestemming is het luchtkuuroord Wingst, temidden van het rustgevende geest- en marsland met uitgestrekte bosgebieden. Hier zou u de uitkijktoren van de Duitse Olympus moeten bezoeken, die zich op het hoogste punt van Cuxland bevindt. Geniet van het prachtige landschap vanaf de Oste tot aan Hemmoor. Het zweefveer over de Oste behoort tot de laatste constructiemonumenten in zijn soort in Duitsland en is een absolute must voor mensen die van techniek houden.

 

Bewegwijzering

De Nordseeküsten-Radweg is voorzien van de volgende bewegwijzering:

ContactgegensContactgegens

Arbeitsgemeinschaft Nordseeküsten-Radweg Niedersachsen / Bremen
c/o Tourismusverband Landkreis Stade / Elbe e.V.

(Details siehe touristische Partner)

Touristische Partner:


Erlebnis Bremerhaven GmbH
Bremerhaven Touristik

H.-H.-Meier-Str. 6, 27568 Bremerhaven
Telefon +49 (0) 471 / 414141
Telefax +49 (0) 471 / 94646190
E-Mail: touristik@erlebnis-bremerhaven.de
http://www.bremerhaven-tourism.de


Cuxland Tourismus

Kapitän-Alexander-Str. 1, 27472 Cuxhaven
Telefon +49 (0) 4721 / 599617
Telefax +49 80) 4721 / 599633
E-Mail: info@cuxland.de
http://www.cuxland.de


Ostfriesland Tourismus GmbH

Ledastr. 10, 26789 Leer
Telefon +49 (0) 491 / 91969660
Telefax +49 (0) 491 / 91969665
E-Mail: urlaub@ostfriesland.de
http://www.ostfriesland.de


Tourismusverband Landkreis Stade / Elbe e.V.

Kirchenstieg 30, 21720 Grünendeich
Telefon +49 (0) 4142 / 813838
Telefax +49 (0) 4142 / 813840
E-Mail: info@tourismusverband-stade.de
http://www.urlaubsregion-altesland.de


Touristikgemeinschaft Wesermarsch

Poggenburger Str. 7, 26919 Brake
Telefon +49 (0) 4401 / 856114
Telefax +49 (0) 4401 / 996920
E-Mail: info@urlaub-wesermarsch.de
http://www.urlaub-wesermarsch.de

Bus & TreinBus & Trein

Verschillende treinen en de snelmetro uit Hamburg garanderen een goede aankomst en doorreis.
Treinaansluitingen
Historische treinen (seizoensgebonden, niet dagelijks)
Fietsbussen (seizoensgebonden, niet dagelijks)
Gratis flyer met informatie over bezienswaardigheden en tips langs de route bij bovengenoemde contactpunten.

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.