Seitennavigation

Obstroute im Alten Land am Elbstrom

In het Alte Land aan de Elbe

Deze route is geschikt voor: toerfiets

In  het voorjaar lokt een zee van witte en roze bloesems heel wat bezoekers, in de zomer en de herfst is het vers fruit aantrekkelijk. Appel- en kersenbomen, rijk versierde Altländer vakwerkhuizen, mooie kerken met prachtige orgels en hoevewinkels vol regionale specialiteiten bepalen het beeld van de oostelijke route door het Alte Land.

In twee lussen van 37 en 36 km voert de tour u door de fruittuin, langs de Schwinge- en Lühe-rivieren die naar de Elbe kronkelen of langs de grote rivier zelf. Volg de Este om de sprookjesstad Buxtehude via een omweg te bereiken. Ook de Hanzestad Stade met de historische hanzehaven mag bij de planning van uw tour niet ontbreken.
Fruittuintest, boerderijrondleiding, stadswandeling of orgeldemonstratie – talrijke aanbiedingen nodigen u uit om een kleine fietspauze te nemen!

Verloop en bezienswaardigheden

De Obstroute loopt in twee lussen, die elk afzonderlijk of in combinatie met elkaar kunnen worden bereden. Een goed vertrekpunt voor beide lussen van de Obstroute is de Lühe-aanlegsteiger, waar ook de veren uit Hamburg resp. Schulau aankomen en parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

Op de noordelijke lus loopt de route langs de Elbe-dijk eerst naar Twielenfleth. Hier vindt u een voormalige vuurtoren met een scheepsmodeltentoonstelling alsook het Freibad Twielenfleth, waar bezoekers met ‚dikke potten‘ zonder gevaar rond de Wette kunnen zwemmen!

De Hanzestad Stade met historische binnenstad en maritieme flair nodigen u uit voor een bezoek. Heel wat belevenisaanbiedingen, stadsrondleidingen of rondvaarten met een kanaalboot brengen de bezoeker dichter bij de stadsgeschiedenis. Een spannende activiteit is de verkenning van het Schwedenspeicher museum. Aan de geesthelling ligt het slot Agathenburg met een moderne tentoonstelling over de geschiedenis van het slot alsook kunst-, muziek- en literatuurprogramma’s. Vanaf het kasteelterras hebt u een mooi uitzicht op het brede dal van de Elbe – geniet in het weekend van koffie en gebak!

Vanaf Horneburg leidt de route u via de Lühe-dijk naar Steinkirchen met de pittoreske Hogendiekbrücke en de kerk St. Nicolai et Martini met een Arp-Schnitger-Orgel. Verder op de Lühe-dijk komt de Elbe al snel weer in zicht. De zuidelijke lus loopt eerst door de boomgaarden, via Mittelnkirchen tot Jork. Het historische stadscentrum met het vakwerkensemble van de Bürgerei en het Gräfenhof nodigen u uit voor een bezoek. Ook het museum Altes Land is de moeite waard, wat vooral een leerrijke ervaring is door het fruit-leerpad.

Vanuit Estebrügge met zijn pittoreske St. Martini-Kirche raden wij u aan om een omweg te maken naar de sprookjesstad Buxtehude met haar historische binnenstad.

Terug naar de Elbe brengt de route u langs de Este-dijk tot Cranz. Van daaruit loopt de Obstroute opnieuw in brede delen direct langs de Elbe-dijk. Op de terugweg naar de Lühe-aanlegsteiger is het interessant om eens te stoppen bij de windmolen Aurora of de St. Nikolai-Kirche in Jork-Borstel met het orgel, dat in de 17e eeuw door Arp Schnitger werd gerestaureerd.

Bewegwijzering

De Obstroute maakt deel uit van het uniform fietsroutenetwerk van de vakantieregio Altes Land aan de Elbe dat volgens de ADFC-richtlijnen is bewegwijzerd. Het logo van de Obstroute geeft de richting weer.

 

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

De beide lussen van de in totaal 73 kilometer lange Obstroute voeren u door het vlakke moeraslandschap van de boomgaard Altes Land en verlopen grotendeels over rustige, verharde landwegen en zijstraten alsook langs de dijk. Wij raden het gebruik van stads- en recreatiefietsen aan. De noordelijke tour is geschikt voor kinderen en kinderaanhangwagens. De zuidelijke tour is daarvoor iets minder geschikt aangezien langere stukken van het traject via fietswegen verlopen, die parallel met de wegen lopen.

Contactgegens

Tourismusverband Landkreis Stade/ Elbe e.V.

Kirchenstieg 30, 21720 Grünendeich

Telefoon: +49 (0) 4142 /813838
Fax: +49 (0) 4142 / 813840

Email: info@tourismusverband-stade.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.