Seitennavigation

Ostfrieslandtour 'Alte und neue Häfen' (Oost-Frieslandroute 'Oude en nieuwe havens')

Maritiem leven, havens en oude kotters

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Startpunt van deze Ostfrieslandtour is Varel. Deze maritieme kleine stad heeft heel wat te bieden, zoals de slotkerk, de Galerieholländer-windmolen met streekmuseum en de binnenstad. Door het oerbos van Neuenburg voert de tocht naar de vakantieoorden Zetel en Friedeburg en verder naar de oude landherenstad Wittmund, de eindbestemming van de eerste etappe. De tweede dag start de route noordwaarts. In de schilderachtige zijlhavenstadjes Neuharlingersiel en Carolinensiel kunt u de frisse lucht van de Noordzee opsnuiven en naar schepen kijken. Op weg naar Jever, de eindbestemming van deze etappe, is een ommetje naar het historische terpdorpje Ziallerns (= een kunstmatige ophoping van aarde, ten behoeve van bescherming van mens en dier bij stormvloed) zeer de moeite waard. 's Avonds wacht u een uitgebreid gastronomisch aanbod in Jever, de bakermat van de welbekende Friese bittere Jever Pilsener.

Vanuit het binnenland fietst u de volgende dag terug langs de 'kust' naar Hooksiel, het derde historische zijlhavenstadje van de route. Slechts een paar kilometer - maar wel eeuwen havengeschiedenis - scheiden u nu van één van de hoogtepunten van de route: de moderne JadeWeserPort. Hier geeft het InfoCenter van de JadeWeserPort informatie over de nieuwe diepwaterhaven voor 's werelds grootste containerschepen. Eindbestemming van deze etappe is de levendige marinestad Wilhelmshaven. Deze stad heeft heel wat te bieden: van culturele bezienswaardigheden (Landesbühne Nord, Kunsthalle, enz.) en gastronomie tot aan maritieme attracties.

Op de laatste etappe komt u weer langs oude zijlen (= afsluitbare waterdoorlaten in een dijk als onderdeel van een ontwateringssysteem van het achter de dijk gelegen binnenland). De ochtend begint met Marielsiel. Over het zand voert de tocht naar Dangast. Als u de badplaats Dangast binnen rijdt, fietst u direct langs de zijl. Daarachter ligt de haven van Dangast, de thuishaven van kottervissers en het passagiersschip 'Etta von Dangast'. Bij het oude badhotel is de legendarische rabarberkoek te krijgen, die ver over de grens van Oost-Friesland bekend is. Gesterkt en wel gaat het dan verder met deze slotetappe direct langs de dijk naar het startpunt Varel.

Bewegwijzering

De wegwijzers langs de ongeveer 200 km lange route zijn ononderbroken gemarkeerd met het volgende logo.

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerke

Goed aangelegde paden door de natuur en door karakteristieke zijlhavens; niet te zwaar (zonder hellingen), deels met veel wind op de stukken langs de kust

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.