Seitennavigation

Radfernweg Hamburg - Bremen

Op pad tussen de Hanzemetropolen

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Ver weg van drukke straten verbindt de Radfernweg Hamburg-Bremen over een afstand van 150 km de bekendste Hanzesteden van Noord-Duitsland: Hamburg en Bremen. Deze route voert u naar de regio tussen de Elbe en de Weser. Langs de laagvlakten van de Wümme, Oste en Este, op zacht glooiende geestruggen en in de grote bosgebieden beleeft u typisch Noord-Duitse landschappen, en telkens weer nodigen idyllische plaatsjes u uit voor een verblijf. Op oude handelswegen, zijroutes of stille boswegen fietst u Hamburg of Bremen tegemoet. Verken na uw aankomst de Hanzesteden ook eens vanop de fiets!

Tourbeschrijving

Het 151 km lange traject van de fietsroute wordt beschreven volgens de heersende windrichting van west naar oost, en daarmee van Bremen naar Hamburg. Natuurlijk kunt u de fietsroute ook in de omgekeerde richting volgen (van Hamburg naar Bremen). Het traject is in beide richtingen duidelijk aangegeven door de bekende ADFC-bewegwijzering met het rood-witte logo.

Verloop en bezienswaardigheden

Na de start aan het Bremer Hauptbahnhof bent u na amper een minuut al in de natuur: de fietsroute voert u door het Bürgerpark, langs het stadsbos en volgt vervolgens het Kuhgraben-kanaal door het Blockland naar de laagvlakte van de Wümme. Het boomloze overstromingsgebied, gekenmerkt door een mozaïek van natte graslanden en weides, plassen, grachten en stille waters, heeft een belangrijke functie als rustplaats en broedgebied voor unieke vogelsoorten.

Fischerhude is het volgende dorp dat u bereikt. De historische kern en de pittoreske omgeving zorgden ervoor dat hier de voorbije eeuw de ‚kunstenaarskolonie Fischerhude‘ ontstond.

Vervolgens hebt u de mogelijkheid om een omweg naar Ottersberg te maken. Het Amtshof, een baksteengebouw met een kasteelachtig karakter, getuigt van de bijna 1.000 jaar oude geschiedenis van het dorp.

Als alternatief gaat u via het hoofdtraject richting Buchholz verder naar de historische vakwerkhuizen van Wilstedt en Vorwerk alsook het veenlandschap rond Winkeldorf. Bezoek via een omweg Horstedt, het centrum van de ‚Kräuterregion Wiesteniederung‘ en beleef een cultureel hoogtepunt in Nartum: in het huis van de bekende, overleden auteur Walter Kempowski worden regelmatig  publieke literatuurmiddagen georganiseerd in Haus Kreienhoop in Nartum (de datums worden op de website www.tourow.de bekendgemaakt, het is verplicht om u te registreren).

Ontdek vervolgens de Zevener Innenstadt: de voetgangerszone met hedendaagse kunstobjecten, musea en tentoonstellingen. Actieve gasten kunnen uit de meest diverse sportactiviteiten kiezen.

De weg voert u verder door het mooie laagvlaktelandschap van de Oste naar Sittensen. De kleine dorpen rond de stad worden door de landbouw gedomineerd en zijn omgeven door weides, velden, bossen en veenlanden. Sittensen ligt al eeuwenlang langs oude militaire paden en handelswegen. Tot op vandaag is het nog steeds een belangrijke plek voor de handelszaken en de bedrijven direct aan de A1.

Voorbij het Klostergut Burgsittensen en het natuur- en vogelreservaat Tister Bauernmoor gaat de route verder naar de Landkreis Harburg, waar veenland en plattelandsvlaktes het beeld bepalen.

U passeert de historische stadskern van Heidenau en fietst op de oude marsroute van Napoleon naar Büntberg. Nadat u de kasseien succesvol hebt overwonnen (ca. 400 m) wordt u op de ‚top‘ met een mooi uitzicht over de Dohrener Heide beloond, voordat u verder naar Hollenstedt gaat, de woonplaats van de overleden bokslegende Max Schmeling.

In het volgende deel van de route biedt een veelzijdig geestlandschap met heidegebieden, bossen en waterlopen heel wat activiteiten voor recreanten, voornamelijk voor fietsers, wandelaars en waterliefhebbers. De kleine plekjes langs de weg worden gekenmerkt door talrijke boerenhuizen in tradionele vakwerkbouwstijl met een rieten dak.

Voor de Toren van Hamburg begint in de rozentuin van Staatsforst het ‚Alpiene‘ traject van de fietsroute met talrijke beklimmingen. Vlak voor Sieversen hebt u op ongeveer 133 m het hoogste punt van de route bereikt. Ontdek de regionale cultuur en levenswijze in het Freilichtmuseum in Kiekeberg of de Europese fauna in het Wildpark Schwarze Berge, voordat u uiteindelijk de Freie und Hansestadt Hamburg bereikt.

In het stadsdeel Harburg getuigen vakwerkhuizen van de oorspronkelijke ontwikkeling. Als u de Alte Harburger Elbbrücke passeert, krijgt u een eerste indruk waarom Hamburg ook ‚het Venetië van het Noorden’ wordt genoemd.

De tweede grootste stad van Duitsland heeft niet enkel deze serene kant te bieden, ze is ook een pulserende handelsmetropool, een centrum voor cultuur en media alsook een echte shoppingstad. De weg voert u verder over de Elbe door verschillende stadsdelen naar het centrum en op die manier naar de eindbestemming van deze route, het Hamburger Hauptbahnhof.

Bewegwijzering

Het 151 km lange traject is in beide richtingen bewegwijzerd en wordt met het volgende logo aangeduid:

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

De fietsroute Hamburg - Bremen leidt u door een vlak tot zacht glooiend landschap, waarbij u in de buurt van het Harburger gebergte met enkele beklimmingen moet rekening houden. Wegens verschillende zanderige stukken is het traject niet geschikt voor racefietsen. Wij raden daarom het gebruik van stads- en recreatiefietsen aan.

Overnachting onderweg

Langs het traject van de fietsroute Hamburg - Bremen kunt u in talrijke fietsvriendelijke logementen overnachten.

Contactgegens

Arbeitsgemeinschaft Radfernweg Hamburg – Bremen c/o Touristikverband Landkreis Rotenburg (Wümme) e.V

Am Pferdemarkt 1, 27356 Rotenburg (Wümme)

Telefoon: +49 (0) 4261 / 81960
Fax: +49 (0) 4261 / 819620

Email: info@radfernweg-hamburg-bremen.de

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.