Seitennavigation

Radwanderweg Weites Land

Ervaar over een traject van 140 km het weidse landschap van Noord-Duitsland

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De ongeveer 140 km lange fietsroute Weites Land brengt u door een onmiskenbaar Noord-Duits landschap, dat door talrijke waterlopen, uitgestrekte en beschermde overstromingsgebieden en plasdrassen, idyllische veendorpjes alsook een buitengewone cultuur- en landbouwgeschiedenis wordt gekenmerkt. Het veen speelt een belangrijke rol. Sinds de kolonisatie door Jürgen Christian Findorff in de 18e eeuw en de intensieve turfontginning bepaalt het veenlandschap het leven van de mensen op aanzienlijke wijze. Overgebleven Findorff-vestigingen, musea en Heimathäuser zijn levende getuigen van deze tijden. Tegenwoordig worden grote delen van het veenlandschap terug in hun oorspronkelijke staat hersteld en biedt het opnieuw een leefgebied voor unieke planten en dieren. De weg brengt u verder door de sappige beemden alsook door het zacht glooiend geestlandschap en overal ziet u een bijzonder licht. Dit mysterieus licht inspireerde al meer dan 100 jaar geleden schilders die zich vestigden in de kunstenaarsdorpen Worpswede en Fischerhude. Net zoals vroeger zijn het Teufelsmoor en de kunstenaarsdorpen de bakermat voor allerlei soorten kunstenaars. De fietsroute Weites Land geeft u een prachtig beeld van de bijzonderheden en eigenaardigheden in de regio Teufelsmoor.

Verloop en bezienswaardigheden

Beleveniswereld Wümme
Oorspronkelijk trok de Wümme als een netwerk van talrijke waterlopen door de laagvlakte. Tegenwoordig zijn nog maar drie armen van de rivier behouden:  de arm in het noorden, het midden en het zuiden. De weides van de Wümme vormen een beemdenlandschap van Europese belang: ze zijn het leefgebied voor heel wat beschermde planten en de broedplaats voor zeldzame weidevogels. Tijdens de brede overstromingen in de lente en de herfst krijgt u hier een indrukwekkend natuurschouwspel te zien. Tijdens hun lange tocht maken duizenden kraanvogels, zwanen en wadvogels in de weides van de Wümme een nest en laden ze hun batterijen op voor hun verdere reis.

Vegesack – de oude haven van Bremen
Toen de grote handelsschepen wegens de toenemende verzanding van de Weser niet meer tot aan de Schlachte in de Bremer Altstadt konden varen, werd in de 17e eeuw de haven Vegesack gebouwd. Als eerste kunstmatige rivierhaven van Duitsland was Vegesack het vertrekpunt voor walvisjagers op hun weg naar Groenland. In de haven van Vegesack liggen tegenwoordig nog oude, traditionele schepen en ook het bekende schoolschip ‘Deutschland’. Vooral de stadstuin van Vegesack, het kasteel Schönebeck, het ecologisch station Schönebeck en de loods van de voormalige Lange’schen Werft zijn de moeite waard.

Burglesum
Burglesum strekt zich rechts en links van de Lesum uit, die nabij Vegesack in de Weser vloeit. Een combinatie van stedelijke en landelijke invloeden geven het stadsdeel een heel eigen sfeer, maar het heeft tegelijk ook de uitstraling van een dorp. Het groene centrum en de aantrekkelijke oever van de Lesum nodigen u uit om te ontspannen. De fietsroute leidt u dan langs het Werderland, een grasland, dat grotendeels beschermd is. Met een beetje geluk ziet u hier de zeldzame ijsvogel.

Ritterhude
De gemeente Ritterhude ligt ingebed in een idyllisch rivierlandschap waar de Hamme en de Wümme zich met de Lesum verenigen, in de directe nabijheid van de Hanzestad Bremen. De plek verbindt traditie en moderniteit met elkaar; oude boerderijen, stijlvolle huizen en het moderne wooncentrum kenmerken het stadsbeeld. Vroeger was Ritterhude een centrale overslagplaats voor turf op de weg naar Bremen. De burgers van Ritterhude zijn ook bijzonder trots op hun zes Ries-gebouwen, die de gebroeders Ries in het begin van de 20e eeuw in hun geboortestad hebben opgericht. Daartoe behoort het stadshuis dat u voor culturele evenementen uitnodigt net zoals het Ritterhuder eventcenter. Vooral een tocht met de nagebouwde turfboot Hunt Torfkahn ‘Ritterhude’ of een bezoek tijdens het Hammefest zijn de moeite waard. De sluis en de molen van Ritterhude zijn ook bezienswaardig.

Bremer Schweiz
Het romantisch geestland van Bremer Schweiz is een geliefd recreatiegebied voor mensen uit Bremen en omgeving. In tegenstelling tot het het platte moeras- en veenlandschap wordt het geestlandschap door zachte heuvels gevormd. Uitgestrekte heidevlaktes, weides met orchideeën, koele bossen en de beemden van de Lesum vormen een kleurrijk lappendeken.

Osterholz-Scharmbeck
De Kreisstad ligt aan de rand van het Teufelmoor en biedt een geslaagde mix van kleinstedelijke traditie en het moderne leven.
De Benedictijnenkerk ‚St. Marien‘ uit de 12e eeuw was het uitgangspunt voor de eerste boerderijen in het ooit onherbergzame Teufelsmoor. Nabij de idyllische kloosterwijk ligt het museum van de Landkreis Osterholz met zijn unieke verzameling van vogels uit West-Europa. In de mooie, kleine haven met aansluiting op de Hamme meerden vroeger turfboten en platbodemschepen aan. Tegenwoordig beginnen turfboten hier aan hun belevenisvolle tochten op de Hamme.

Laagvlakte van de Hamme
De laagvlakte van de Hamme, in het noordoosten van Osterholz-Scharmbeck, is een natuurgebied met talrijke grachten en kanalen. Centraal staat het ‚Breite Wasser‘, een zogenaamde ‘Altwasser-See’ met een bijzondere schoonheid. In de laagvlakte van de Hamme leven zeldzame vogelsoorten, zoals de grauwe kiekendief, de watersnip, de grutto, de zomertaling en de velduil. Een uitkijktoren geeft bezoekers de mogelijkheid om vogels rustig ‚vanuit vogelperspectief‘ te observeren.

Worpswede – het kunstenaarsdorp
Oorspronkelijk bestond Worpswede uit enkele boerderijen die zich aan de voet van de Weyerbergs hadden gevestigd, op de plaats waar zich vandaag de straat ‘Bauernreihe’ bevindt. Hier is er een gezellige rustplaats waar u kunt genieten van de rust in Worpswede. Pas op het einde van de 19e eeuw kreeg het kleine veendorp een bijzondere betekenis. Aangetrokken door de buitengewone sfeer en de wilde schoonheid van het Teufelsmoor vestigden de eerste schilders zich in Worpswede, waaronder de jonge Paula Becker (later Modersohn-Becker), Fritz Mackensen, Otto Modersohn en Heinrich Vogeler. Nog andere kunstenaars volgden hen en zo is Worpswede tot op vandaag nog steeds een plaats voor creativiteit. Talrijke galerijen, ateliers en werkplaatsen bepalen naast oude boerderijen het stadsbeeld. Kunstenaarsgebouwen, zoals het Barkenhoff, de Käseglocke of het Hoetger-Ensemble tonen verschillende stijlstromingen van de architectuur. In de musea kunt u de werken van de ‚oude meesters‘ bewonderen, alsook de werken van hedendaagse kunstenaars. Zo is het de moeite waard om de Worpsweder Kunsthalle, het Haus am Schluh, het Museum aan het Modersohn-Haus of een van de galerijen voor hedendaagse kunst te bezoeken. Worpswede is ook een plaats om de natuur te bewonderen: de ongeveer 55 meter hoge Weyerberg, het hoogste punt in het Teufelsmoor, de berkenlanen, de weidse hemel en het fascinerende spel van licht en wolken zorgen voor een landschap, dat nu nog steeds, net als toen, bezoekers lokt. De band tussen kunst en natuur is wat Worpswede zo uniek maakt.

Grasberg – de Findorff-vestiging
Bij Grasberg behoort het Findorffhof, een boerderij met een uitstraling, die in de 19e eeuw typisch voor de regio was. Tegenwoordig vormt deze verzameling van verschillende oude vakwerkhuizen het museum en cultureel centrum van de gemeente.
Bekend buiten de regio is het Arp-Schnitger-Orgel uit 1695 in de Findorffkerk. Het is een van de weinig overgebleven barok-orgels van de gelijknamige orgelbouwmeester en wordt regelmatig tijdens concerten bespeeld.

Tarmstedt
De Samtgemeinde Tarmstedt ligt aan de oostelijke geestrand van het Teufelsmoor. Bossen en heides, veen en geest, akkers en weides bepalen het beeld van het landschap. De Tarmstedter Messe heeft zelfs buiten de regio een belangrijke functie en trekt jaarlijks meer dan 80.000 bezoekers.
Het Moorpfad in Tarmstedt nodigt u uit om de natuur te ontdekken en te beleven. Meer informatie over het Moor biedt het Tarmstedter Heimatmuseum aan geïnteresseerde bezoekers. Het eerste prehistorische steengraf kunt u in Steinfeld bewonderen. Bezienswaardig nabij Buchholz zijn vooral een unieke ‘Ilexhain’ met ca. 30 bomen alsook de 1.000-jarige ‘Kratteichen’.

Lilienthal
De vestigingsgeschiedenis van Lilienthal gaat terug tot de 8e eeuw. Toen werden de eerste terpen aangelegd. Dat zijn kunstmatige woonheuvels waarop hutten werden gebouwd om ze tegen hoogwater te beschermen. In 1232 werd het Cisterciënzerklooster ‘vallis liliorum’ met de kloosterkerk St. Marien opgericht, die zijn naam verleent aan de huidige gemeente. De beroemdste burger is de astronoom en maanonderzoeker Dr. Johann Hieronymus Schroeter, die in de 18e eeuw de destijds grootste sterrenwacht van Europa in Lilienthal oprichtte. In Lilienthal kunt u ook het Nedersaksische koetsmuseum bezoeken, dat even interessant is als het schoolmuseum, het handwerkmuseum op het Lilienhof en het Lilienhof met zijn talrijke evenementen in het algemeen.

St. Jürgensland
Het pittoreske St. Jürgensland tussen Ritterhude en Lilienthal was oorspronkelijk gevormd door het moerasland en laagveen. In de 12e eeuw begon echter al de indijking en cultivering van het land. De grote overstromingen in de wintertijd zijn wel nog gebleven. Op zandterpen ontstonden kleine vestigingen, zoals de sobere, kleine kerk St. Jürgen, die aan de Heilige Georg in het land van de Gräser is toegewijd. Tot op vandaag kunt u nog steeds de ringen op de buitenmuren zien, waaraan de bootjes van de kerkgangers werden vastgemaakt bij hoogwater.

Fischerhude
Ingebed in een vruchtbaar beemdenlandschap en door de armen van de Wümme omringd, ligt het kleine dorp Fischerhude. Een ongerept landschap met oude kasseien, hoge eiken, verweerde houten paden, talrijke watergrachten en traditionele boerderijen: Fischerhude is een plaats met een bijzondere, betoverende uitstraling. Daaraan kon ook de bekende schilder Otto Modersohn niet ontsnappen, want in 1908 vestigde hij zich in het boeren- en vissersdorp. Het Otto Modersohn Museum is naar hem vernoemd. Andere kunstenaars volgden hem. Tijdens uw verblijf in Fischerhude is een bezoek aan de Fischerhuder galerij en het Heimathaus Irmintraut de moeite waard. Voor kunstliefhebbers kan de kunsttentoonstelling in Buthmanns Hof interessant zijn.

Borgfelder Wümmewiesen – uniek beemdenlandschap
In het noordoosten van Bremen, aangrenzend met het stadsdeel Borgfeld, bevindt zich het grootste natuurgebied van de Hanzestad. Samen met de naburige Fischerhuder Wümmewiesen zijn de Borgfelder Wümmewiesen een van de laatste natuurlijke beemdenlandschappen van Noord-Duitsland. Een deel wordt nog door de landbouw (onder strenge voorschriften) gebruikt. Naast grotere weidevlakten zijn er ook elzenbosjes, vochtige weilanden en heel wat plassen, grachten en rietlanden. Water en land zijn in de Wümmewiesen nauw met elkaar verbonden en bieden een ongeëvenaard leefgebied voor zeldzame vogels, insecten en planten.

Bremen
Bremen is een grootstad die door een gezellige en maritieme sfeer wordt gekenmerkt. De Hanzestad aan de Weser is traditioneel de locatie voor handel en zeevaart. De ‘Schlachte’, vroeger de trekpleister voor de ‘Hansekoggen’, is tegenwoordig de grote winkelpromenade van Bremen. Hier zitten mensen in een van de vele cafés of bars en genieten ze van het uitzicht op de Weser. Het is ook de moeite waard om eens te wandelen door het oude stadscentrum en de bekendste bezienswaardigheden te bezoeken: naast het marktplein met het oude stadshuis met zijn prachtige Weserrenaissance-façade en de St. Petri Dom staan de beide symbolen van de stad: het Roland-standbeeld en het Bronze-monument van de Bremer stadsmuzikanten. De Böttcherstraße laat kunst en cultuur in het Roselius-Haus en in het Paula-Modersohn-Becker-Museum zien. Daarnaast is de Schnoor-wijk met zijn kleine, kronkelende steegjes de woonplaats voor heel wat kunstenaars en kunsthandwerkers. Het is bovendien ook de moeite waard om de Kunsthalle, het Überseemuseum, het Weserburg-Museum voor moderne Kunst, het Flocke-Museum, het Universum Bremen en de botanika in het Rhododendron-park te bezoeken.

Bewegwijzering

De route is in beide richtingen bewegwijzerd en wordt met het volgende logo aangeduid:

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

De fietsroute Weites Land voert u doorgaans over rustige handelswegen, dijkstraten en boswegen, ver van de verkeersdrukte. In steden en in de stadscentra leidt het traject u langs fietspaden die parallel lopen met wegen. De route is grotendeels geasfalteerd en bij enkele stukken brengt ze u dicht bij de natuur over waterdoorlatende wegdekken en zandwegen. Daarom wordt het gebruik van stadsfietsen aangeraden, terwijl smalle koersfietsbanden niet geschikt zijn. De route is over het hele traject vlak, heeft geen noemenswaardige hellingen en is daarom ook zeer goed geschikt voor weinig ervaren fietsers, senioren en kinderen.

Overnachting onderweg

Langs het traject van de fietsroute Weites Land kunt u in talrijke fietsvriendelijke logementen overnachten. Klik op de kaart om de verblijfplaatsen weer te geven.

Contactgegens

Touristikagentur Teufelsmoor Worpswede Unterweser e.V.

Osterholzer Str. 23, 27711 Osterholz-Scharmbeck

Telefoon: +49 (0) 4791 / 930481
Fax: +49 (0) 4791 / 93011481

Email: info@kulturland-teufelsmoor.de

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.