Seitennavigation

Rundlings-Tour

In de ronde gebouwde dorpen

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Tolstefanz, Schreyahn en Waddeweitz – wat voor veel mensen lijkt op tongbrekers, zijn gewoon enkele namen van rundlings-dorpen die zich rond Lüchow groeperen. Wat is een ‚Rundling‘? Het antwoord op deze vraag kunt u aan het startpunt van de kleine Rundlings-Tour in het Freilichtmuseum Wendlandhof in Lübeln te weten komen. Het leven van de Wenden uit overgrootmoeders tijd wordt hier op beeldende wijze voorgesteld. Een pottenbakster toont haar kunsthandwerk in een werkplaats op het land en de museumbakker warmt tijdens het seizoen elke woensdag de steenbakoven op.

Verloop en bezienswaardigheden

Voorbij het Rundlingsmuseum fietst u via Küsten naar Süthen. Hier werd door de boer Johann Parum Schultze de kroniek van Wendland geschreven. Het door hem gebouwde huis werd volledig neergehaald en in het Freilichtmuseum Wendlandhof als ‘Parum-Schulze-Haus’ terug opgebouwd. In het kleine dorp Schwiepke bevindt u zich – geografisch gezien – in het midden van Niederen Drawehn. Op de spreukbalken van de huizen in Jabel is de dorpsgeschiedenis neergeschreven.
De goed onderhouden huizen in Satemin, een van de bekendste rundlings-dorpen, dateren uit 1850. Ze werden na een grote brand in hetzelfde jaar opnieuw opgebouwd. Het dorp staat bekend voor zijn Pinkstermarkt, die jaarlijks rond Pinksteren heel wat kunst- en cultuurliefhebbers lokt. Het Rundlingsdorp Jeetzel is een van de oudste dorpen in het Wendland. Met zijn gesaneerde vakwerkfaçades staat het dorp net zoals de kapel op de monumentenlijst. Vanuit Jeetzel fietst u naar de kleine Kreisstadt Lüchow, die wordt gezien als een juweel aan de Duitse vakwerkstraat. Vakwerkfaçades omzomen de lange straat en vanop de ambtstoren hebt u een mooi uitzicht op het Wendland.

Bewegwijzering

De 23 kilometer lange rondtocht is doorlopend bewegwijzerd en wordt met het volgende logo aangeduid.

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en kenmerken van de route

Op het 23 kilometer lange traject van de rondtour liggen geen hellingen, waardoor de tour ook voor gezinnen geschikt is.

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.