Seitennavigation

Schol, bot en aal – verser gaat het niet

Vis, niet alleen uit de zee

vergroten

Crab fishermen in Krummhörn / Greetsiel
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH

Schol, bot en aal – verser gaat het niet: alleen al de geografische ligging van Nedersaksen biedt uitstekende voorwaarden voor de visvangst, zodat regelmatig schol, makreel, haring, aal en forel – gebraden, gesmoord of ingemaakt – in combinatie met gebraden aardappelen, in de schil gekookte aardappelen of aardappelen met dille op tafel staan. Heerlijke, vers gevangen vis op het bord is niet alleen een delicatesse uit de nabijgelegen kusten van Nedersaksen.

Labkaus is een vleesgerecht uit Noord-Duitsland dat uit de tijd van de zeilscheepvaart stamt. Het hoofdbestanddeel is pekelvlees. Aangezien de matrozen en zeelieden door pijnlijke tanden vaak geen vast voedsel konden eten, werd de portie fijngehakt en gepureerd. Andere ingrediënten zijn tegenwoordig aardappelen, maatjesharing, uien en rode bieten.

Heerlijke verse vis: een delicatesse die niet enkel vlakbij de kust op uw bord komt. Terwijl de gast zich hier bijvoorbeeld aan schol en heilbot tegoed kan doen, staan ook in de regio’s langs de mondingen van de Elbe, Weser, Jade en Ems en aan de oevers van de meren diverse visspecialiteiten op de kaart. Tot de bekendste palinggebieden behoren het Steinhuder Meer en het Zwischenahner Meer.

De mensen in Nedersaksen kijken elk jaar weer reikhalzend uit naar de eerste vorst. Van november tot maart is het tussen de Elbe en de Ems immers het seizoen van de boerenkool. 'Kohl und Pinkel' is het nationale gerecht van het noorden, waarbij Pinkel de benaming is voor een gortworst van spek, buikstuk, uien en kruiden. De liefhebbers genieten niet enkel van de smaak van dit stevige gerecht: tijdens de talrijke 'boerenkooltochten' wordt het eten ervan een feestelijk gebeuren waar verenigingen, bedrijven en vriendengroepen aan meedoen. De maaltijd smaakt immers het best na een lange wandeltocht door de winterse kou.

Contactgegens

Hannover Marketing & Tourismus GmbH

Ernst-August-Platz 8, 30159 Hannover

Telefoon: +49 (0)511 / 12345111
Fax: +49 (0)511 / 12345112

Email: info@hannover-tourismus.de

Die Nordsee GmbH

Olympiastrasse 1, 26419 Schortens

Telefoon: +49 (0)4421/9560990
Fax: +49 (0)4421/9560999

Email: kontakt@die-nordsee.de

Ostfriesland Tourismus GmbH

Ledastr., 26789 Leer

Telefoon: +49 (0) 491 / 91969660
Fax: +49 (0) 491 / 91969665

Email: urlaub@ostfriesland.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.