Seitennavigation

Steinhuder Meer Rundweg

Rond het grootste binnenmeer van Noordwest-Duitsland

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Deze tour voert u rond het grootste binnenmeer van Noordwest-Duitsland, het ca. 32 km² grote Steinhuder Meer, dat in het gelijknamige natuurpark is gelegen. De rondweg met een lengte van een goede 30 kilometer begint in de Scheunenviertel (letterlijk: schuurkwartier) van Steinhude, een vakwerkensemble dat op de monumentenlijst staat en waar zich o.a. een informatiepunt voor toeristen, het natuurpark-informatiecentrum, een café en een galerij bevinden. Natuurlijk kunt u de fietsroute ook op andere plekken starten.

De rondweg voert u via de straat ‚Lütjen Deile‘ voorbij het minigolfplein en de vakantiehuizen langs de oever tot het Hagenburger Kanaal. Hier staat het Hagenburger Kasteel, de voormalige zomerresidentie van de graven en vorsten van Schaumburg-Lippe. Het kasteel is enkel tijdens evenementen geopend, maar is ook langs de buitenkant de moeite waard, vooral in de bloeiperiode van de rhododendrons in mei/juni. We raden u aan om een omweg te maken naar de zeer nabijgelegen Moorgarten Hagenburg alsook de Findlingsgarten.

De rondweg voert u naar het zuiden van de Hagenburger Moor door velden en weides tot het kleine dorp Winzlar. Hier ligt naast een biobakkerij met cafétuin het Ökologische Schutzstation Steinhuder Meer (ÖSSM), waar bezoekers weetjes over de lokale planten- en dierenwereld krijgen. Tijdens de rondweg langs de westelijke kant van de vogelbiotoop brengt een belevenispad u naar twee observatiehutten. Het pad eindigt aan een uitkijktoren direct aan de oever. De fietsroute leidt u door het natuurreservaat Meerbruch verder naar Mardorf. De natte laagvlakte dient als een broed- en rustplaats voor talrijke vogelsoorten, die waardevol zijn voor Europa.

Op de vakantieplaats Mardorf, die zijn dorpssfeer heeft behouden, bereikt u de oever van het Steinhuder Meer en komt u voorbij de eerste van drie aanmeerplaatsen van de Steinhuder personenscheepvaart. Mardorf staat bekend voor zijn markten, de boerenmarkt die op elke woensdag in juli en augustus plaatsvindt, de regelmatige rommelmarkten en de bekende kunsthandwerkersmarkt op Hemelvaart en 3 oktober. Daarna passeert de rondweg de stranden, het badstrand ,Weiße Düne‘ en het surf- en kitesurfstrand, en voert de route u verder naar het observatieplatform Moorhütte en vervolgens door het Tote Moor. Houten paden wijzen de weg naar het Moor. Net zoals aan de westelijke oever, staat er aan de oostelijke oever een uitkijktoren die vanaf de fietsparking via paden met houten planken toegankelijk is.

Via de pittoreske vestiging Ostenmeer met zijn kleine kanalen verlaat u het veen- en natuurlandschap. Terug in Steinhude kunt u een omweg maken naar een kunstmatig aangelegd badeiland, om de tocht met wat afkoeling in het water te beëindigen. In de historische vissersplaats Steinhude staat een veelzijdig gastronomisch aanbod op fietsers te wachten alsook verschillende musea (vissers- en weversmuseum met speeltuigmuseum en vlinderboerderij met insectenmuseum) en de zogenaamde ‚Auswanderer‘, grote motorzeilboten die u uitnodigen voor een rit op de eilandvesting Wilhelmstein.

Verloop en bezienswaardigheden:

Fietsrondweg, lengte van het traject ca. 30 km, aanbevolen start-/eindbestemming: Scheunenviertel Steinhude

Verloop:

Steinhude, Hagenburg, Winzlar, Meerbruch, Mardorf, Totes Moor, Großenheidorn-Strand, Ostenmeer, Steinhude

Bezienswaardigheden:

Scheunenviertel Steinhude met toeristisch infopunt en informatiecentrum Naturpark Steinhuder Meer, Meerstraße 14-16, 31515 Wunstorf OT Steinhude

Schmetterlingsfarm en Insektenmuseum Steinhude, Am Knick 5, 31515 Wunstorf OT Steinhude

Moorgarten / Findlingsgarten Hagenburg, Schlossstraße 23 , 31558 Hagenburg

St.-Nicolai-Kirche Hagenburg, Altenhäger Straße 25  31558 Hagenburg

Ökologische Schutzstation Steinhuder Meer (ÖSSM), Hagenburger Straße 16, 31547 Rehburg-Loccum OT Winzlar

Sea Tree Abenteuerpark Steinhuder Meer, Warteweg 4, 31535 Neustadt a. Rbge. OT Mardorf

Badestrand ‚Weiße Düne‘, 31535 Neustadt a. Rbge. OT Mardorf

Badeinsel Steinhude, via Lindenhopsweg, 31515 Wunstorf OT Steinhude

Steinhuder Museen, Neuer Winkel 8, 31515 Wunstorf OT Steinhude

Bewegwijzering:

De rondweg Steinhuder Meer kreeg in de herfst van 2013 volledig nieuwe wegwijzers. De rondweg Steinhuder Meer wordt met het volgende logo aangeduid.

 

 

 

 

Contactgegens

Steinhuder Meer Tourismus GmbH

Meerstraße 15-19, 31515 Wunstorf

Telefoon: +49 (0) 5033 / 95010
Fax: +49 (0) 5033 / 950120

Email: steinhude@steinhuder-meer.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.