Seitennavigation

Unesco-werelderfgoed Goslar

Rammelsberg, Oude stad en Oberharzer Wasserwirtschaft

vergroten

UNESCO World Heritage Upper Harz Water Regale
© Harzer Tourismusverband e.V.

De ertsmijn Rammelsberg en de oude stad van Goslar zijn in 1992 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. In 2010 werd ook de Oberharzer Wasserwirtschaft opgenomen in de lijst van cultureel en natuurlijk erfgoed, zodat die een aanvulling vormt op de werelderfgoedlocatie 'Bergwerk Rammelsberg und Altstadt von Goslar'. Een indrukwekkende onderscheiding, die de getuigen van de mijnbouw en de stadsgeschiedenis van Goslar tot enkele van de meest waardevolle culturele monumenten van Duitsland maakt.

Ertsmijn Rammelsberg

Der Rammelsberg, waarin meer dan duizend jaar lang erts werd gewonnen, is een van de meest eminente industriële monumenten van Europa. De mijn, die in 1988 werd stilgelegd, is tegenwoordig een museum en openbaar toegankelijke mijn. Hier wordt een unieke kijkje geboden in de geschiedenis van de mijnbouw vanaf het begin tot (vrijwel) de tijd van nu. Behalve vier museumgebouwen vormt ook de wereld onder de grond een bijzondere belevenis.

Oude stad van Goslar

Vanwege de bijzondere toestand waarin hij is behouden, met meer dan 1500 vakwerkhuizen uit verschillende tijdperken die zich in de het centrum van de oude stad binnen de vroegere stadsmuren bevinden, is ook de oude stad van Goslar door de Unesco onderscheiden. De rijke geschiedenis van de stad is tastbaar bij iedere stap, bv. tijdens een slentergang door de nauwe, met kasseien geplaveide steegjes of een vermakelijke stadsrondleiding.

Oberharzer Wasserwirtschaft

De Oberharzer Wasserwirtschaft geldt als een van de grootste pre-industriële energievoorzieningssystemen ter wereld. Cisterciënzer monniken uit het klooster Walkenried construeerden in de vroege 13e eeuw de eerste vijver- und slotensystemen, en mijnwerkers bouwden ze door de eeuwen heen verder uit. De technische ontwikkeling van de mijnbouw in de Oberharz was een pionier voor Europa. De Oberharzer Wasserwirtschaft bestaat uit 107 historische vijvers, 310 km sloten en 31 km waterwegen.

Ieder jaar wordt op de eerste zondag van juni stilgestaan bij het werelderfgoed in Goslar. De Werelderfgoeddag, door de Unesco voor heel Duitsland uitgeroepen, nodigt burgers en bezoekers uit om het erfgoed voor de deur vanuit een nieuw perspectief in ogenschouw te nemen. Vooral door de combinatie van veel verschillende spelers wordt de een bont feest met tastbaar gemaakte stadsgeschiedenis.

Contactgegens

GOSLAR marketing gmbh

Markt 7, 38640 Goslar

Telefoon: +49 (0) 5321 / 78060
Fax: +49 (0) 5321 / 780644

Email: tourist-information@goslar.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.