Seitennavigation

UNESCO-Werelderfgoed Hildesheim

St. Michaeliskerk en Mariadom in Hildesheim

vergroten

St. Michael in Hildesheim
© Hildesheim Marketing GmbH - Fotograph: Ketterer

St. Michaeliskerk in Hildesheim

De St. Michaeliskerk in Hildesheim werd tussen 1010 en 1022 onder bisschop Bernward als kloosterkerk gebouwd en in 1033 onder bisschop Godehard voltooid en ingewijd. De Michaeliskerk is een belangrijk voorbeeld van de Ottoonse en romaanse bouwkunst. Pronkstuk in het interieur is het beschilderde houten plafond, dat de boom van Jesse, de stamboom van Christus, afbeeldt. Het voor Duitsland unieke vlakke plafond, vervaardigd aan het begin van de 13e eeuw, biedt een fascinerende indruk van de romaanse monumentale schilderkunst. In 2010 verjaarde de eerstesteenlegging voor de Michaeliskerk in Hildesheim voor de duizendste keer.

Mariadom in Hildesheim

De Mariadom van Hildesheim, een van de oudste episcopale kerken van Duitsland, is een in hard- en natuursteen gebouwde basiliek met drie schepen. Op de hoofdapsis is de kruisgang aangesloten, een complex met drie vleugels en twee verdiepingen, waar zich in de binnenhof het handelsmerk van Hildesheim bevindt: de duizendjarige rozenstruik.
Tot de rijke middeleeuwse inventaris van de kerk behoren ook twee monumentale stukken van gegoten brons, de Christuszuil en de Bernwarddeur. Deze twee kunstschatten zijn in één stuk gegoten: een voor die tijd baanbrekende prestatie en technische noviteit.

Jubileum van het bisdom in 2015

Vanwege omvangrijke herstelwerkzaamheden kan de Mariadom tot de geplande heropening in augustus 2014 niet worden bezichtigd. De aan de dom grenzende St. Antoniuskerk wordt in het kader van de renovatie omgebouwd tot het nieuwe Dom-museum. Op tijd voor het jubileum van het bisdom in 2015 moeten de waardevolle stukken, die tot de grootste kerkelijke schatten van Europa behoren, op een aanzienlijk groter oppervlak worden gepresenteerd.

Ook tijdens de renovatie van de dom zijn de beroemde duizendjarige rozenstruik aan de apsis van de dom en de kruisgang toegankelijk voor bezoekers. Ook enkele van de belangrijkste kunstschatten van de dom zijn op andere locaties in Hildesheim nog steeds te bezichtigen.

Contactgegens

tourist-information Hildesheim

Rathausstr. 20, 31134 Hildesheim

Telefoon: +49 (0) 5121 / 1798-0
Fax: +49 (0) 5121 / 1798-88

Email: tourist-info@hildesheim-marketing.de

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.