Seitennavigation

Weser-Harz-Heide-Radfernweg (Weser-Harz-Heide-lange fietsroute)

Waar de Werra en de Fulda samenkomen

Deze route is geschikt voor: toerfiets

Waar de Werra en de Fulda elkaar raken... begint niet alleen de Weser. Hier begint ook de Weser-Harz-Heide-Radweg. Vanaf Hann. Münden in het zuidelijke Weserbergland tot aan Lüneburg vóór de poorten van Hamburg wisselt de Weser-Harz-Heide-Radfernweg 400 kilometer lang diverse cultuurlandschappen af met imposante natuurbelevenissen in Nedersaksen.

Routeverloop en bezienswaardigheden

Een 400 km lange route door afwisselende landschappen en steden, grotendeels op verkeersluwe wegen en over landbouw- en bospaden. Tussen Weser en Göttingen en in de Harz zijn er delen voor de sportieve fietser met deels steilere hellingen en bijbehorende afdalingen. Van Goslar tot aan Lüneburg een zeer goed aangelegde route over rustige asfaltwegen op grotendeels vlak terrein. De totale route is goed aangesloten op het spoorwegnet.

N-netwerk: Lange fietsroutes in Nedersaksen
De Weser-Harz-Heide-Radfernweg is als lange fietsroute 5 opgenomen in een fietsnetwerk van ruim 4000 km in het N-netwerk van de deelstaat Nedersaksen.

Weser, worst en woud: het Göttinger Land en het Eichsfeld

Etappe 1: Hann. Münden tot Herzberg

Hann. Münden, vol prachtige vakwerkhuizen en een stad waar drie rivieren uitmonden, is het beginpunt van de route en tegelijkertijd de draaischijf van de Werra-, Fulda- en Weser-Radweg.

Op een bosrijke tocht loopt de route over de heuvels tussen het Weser- en Leinedal in het voorland van de Harz eerst naar Dransfeld. Op weg naar het weer verenigde Eichsfeld komen we langs het romaanse klooster Reinhausen. Vestigingsresten uit de steentijd, idyllische vakwerkdorpen en stille beekjes omgeven de route door weiden en heuvelachtige bossen. De middeleeuwse Duderstadt, 'hoofdstad' van het Eichsfeld, wordt gekenmerkt door 600 vakwerhuizen, kerken en monumenten. De idyllisch in het bos ingebedde Rhumebron, één van de grootste karstbronnen van Europa, kondigt de nabijheid van de Harz al aan. De rand van dit gebergte bereiken we in Herzberg.

Bergen, mijnbouw en bergsteden: de Harz

Etappe 2: Herzberg – Goslar

Vanaf Herzberg met zijn uitstekende Welfenschloss slingert de weg zich door de glooiende heuvels van het karstlandschap van de Harz tot aan Osterode, waar een gezellig oud centrum de ideale gelegenheid biedt om even uit te rusten voor u de bergen ingaat. (minder geoefende fietsers rijden liever om de Harz heen tot aan Goslar via de Harz-Rundweg)

Goslar, het 1000 jaar oude keizer- en UNESCO-werelderfgoed, heeft zijn rijkdom eveneens te danken aan de zilvermijnbouw. De mijninstallaties van Rammelsberg wekken overdag en 's nachts de indruk alsof de mijnwerkers alleen even pauze hebben genomen zodat u de mijn goed kunt bekijken. Het indrukwekkend goed bewaard gebleven oude centrum met eeuwenoud vakwerk getuigt van het belang dat deze stad ooit had, waarin Salische en Staufische keizers Europese geschiedenis hebben geschreven.

Kunst, cultuur en koningen: voorland van de Harz, het Wolfenbütteler Land en Braunschweig

Etappe 3: Goslar – Gifhorn

Vanaf de Harz afdalend langs idyllische bergketens zoals de Elm en Hainbergen, loopt de route door rivier- en beekdalen naar het Wolfenbütteler Land en Braunschweig.
Wolfenbüttel, de stad van Lessing, voormalige Welfenresidentie, met het prachtige kasteel, de beroemde Herzog-August-bibliotheek en het archeologische nationaal museum getuigt evenals de grote stad Braunschweig van de culturele verscheidenheid van de regio.

De idyllische route volgt de Oker, gaat langs het Kennelbad door het Bürgerpark tot in de binnenstad. Voor u daar bent, zijn er nog bezienswaardigheden zoals het rococo-paviljoen, de Schriftsassenhof en het Große Weghaus, waar Raabe en Lessing ooit hun reis hebben onderbroken.

Via het Mittellandkanaal, langs de Holländerwindmolen in Meine en het Tankummeer komt u uiteindelijk in Gifhorn.

Meren, zand en zout: over de heide naar Lüneburg

Etappe 4: Gifhorn – Lüneburg

In de mondingshoek van de Aller en de Ilse ligt de 'molenstad' Gifhorn met het molen-openluchtmuseum en het renaissanceslot van de Welfenhertogen. De slotkapel is één van de eerste Duitse protestantse sacrale bouwwerken.

Via de 'Heilige Hain', het bekendste gebied van de zuidelijke Lunebürger Heide, bereikt u Hankensbüttel. Het daar gevestigde ottercentrum is een mooi natuuruitje voor het hele gezin. Bij Bokel splitst de route zich: links loopt de route naar het museumdorp Hösseringen en langs het klooster Ebstorf met de beroemde wereldkaart van Ebstorf.

Rechts gaat de hoofdroute verder naar Ritterburg in Bad Bodenteich met de middeleeuwse speelplaats. In Uelzen, de volgende bestemming, moet u absoluut het curieuze en indrukwekkende Hundertwasser-station bezichtigen. Door het natuurgebied Jastorfer See en de Klein Bünstorfer-heide komt u dan weer in Bad Bevensen, waar het prachtig gerenoveerde mineraalbad u verwelkomt. Ook voor het heideklooster in Medingen moet u wat tijd inplannen. Door idyllische heideplaatsen als Bienenbüttel en Wichmannsburg met de kleine veldsteenkerk en het laat-gotische snij-altaar voert de route naar de eindbestemming Lüneburg.

Bewegwijzering

De route met een lengte van ongeveer 400 km is op de bewegwijzering gemarkeerd met het volgende logo.

 

 

 

 

 


Had u het geweten?

De etappe in de Harz loopt overwegend over voormalige treinsporen - zo kunt u ook moeiteloos door de bergen fietsen!

Contactgegens

ZeitOrte – Expeditionen ins Zeitreiseland

Frankfurter Straße 284, 38122 Braunschweig

Telefoon: +49 (0) 0531 / 1218200

Email: reisen@zeitorte.de

Bus & TreinBus & Trein

U kunt uw fiets meenemen in de Regional-Express-treinen en ook in de sneltram, maar het aantal plaatsen is beperkt. Bij grotere groepen wordt dan ook aanbevolen vooraf te reserveren. Informatie hierover is beschikbaar via de 24-uurs service van de Deutsche Bahn, telefoon 01805/996633 of via de speciale hotline voor fietsers, telefoon 01805/151415 (€ 0,14/min., ma – zo 8 – 20 uur).

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.