Seitennavigation

Wümme-Radweg

Langs de Wümme over de Lüneburger Heide

Deze route is geschikt voor: toerfiets

De Wümme-Radweg verbindt de Lüneburger Heide met de metropool aan de Weser, de vrije Hanzestad Bremen. De rondrit met een totale lengte van ongeveer 250 km volgt de Wümme, een gebied dat tegenwoordig grotendeels is bestempeld als natuurreservaat, vanaf de bron bij de Wilseder Berg tot aan haar monding in het noorden van Bremen. De tocht bestaat uit een noord- en zuidroute en wordt ook door verschillende dwarsverbindingen in aangename kortere trajecten verdeeld, zodat u zelf uw route kunt samenstellen. Bovendien is er in veel plaatsen aansluiting op talrijke aantrekkelijke lange fietsroutes in alle windrichtingen.
De Wümme-Radweg loopt door verschillende landelijke en stedelijke gebieden in de Noord-Duitse laagvlakte. U komt langs dijken, riviernederzettingen, ooilandschappen, veengebieden en heidevlaktes met hun veelzijdige planten- en dierenwereld. Idyllische en pittoreske dorpen, prachtige stadjes en de 'grote wijde wereld' van Bremen zijn het meer dan waard om ontdekt te worden.

Routeverloop en bezienswaardigheden

Het dorpje Wilsede, centrale plaats van het natuurgebied Lüneburger Heide, is alleen te bereiken per fiets, paard en wagen of te voet waardoor het de charme van het verleden heeft weten te behouden. Geliefde bestemming in de omgeving is de Wilseder Berg, met 169 meter de hoogste berg van de Lüneburger Heide. De top hiervan passeert u op een alternatieve route van de Wümme-Radweg. Ook een bezoek aan het streekmuseum 'Dat ole Hus' is zeker de moeite waard.
Op korte afstand hiervan liggen Undeloh en Handeloh met hun traditionele vakwerkhuizen, omgeven door de Wacholderheide en venen, weiden en bossen. Bij de startpunten van de tochten (paard en wagen, fiets of te voet) over de heide vindt u talrijke hotels, cafés en restaurants. In Undeloh staat de mooie vakwerkkerk Sint-Magdalena met zijn houten toren. In Handeloh bevindt zich het natuurkundig museum 'Alte Schmiede' met de grootste particuliere natuurwetenschappelijke collectie in Duitsland.
Op de alternatieve route komt u in het bosbouwcentrum Ehrhorn, waar u de bijzondere geschiedenis van de plaats leert kennen – van uiterst intensief gebruik van de grond voor landbouw, via de 'verwoesting' tot en met de herbebossing.
Vervolgens doorkruist u op uw tocht het Königsmoor, een hoogveen dat deels als gecultiveerd akkerland wordt gebruikt en deels aan de natuur wordt overgelaten. Aansluitend kunt u van dichtbij kennismaken met de inheemse huisdieren en wilde dieren in het toegankelijke openluchtpark Landpark Lauenbrück.
Uw volgende stop is Scheeßel. Historische bouwwerken getuigen hier van de cultuur en traditie. Bijzonder aan deze plaats is de klederdracht van Scheeßeler. Elke zomer vindt hier een internationaal klederdrachtfeest plaats.
Vervolgens bereikt u de Kreisstadt Rotenburg aan de Wümme. Hier kunt u heerlijk rondstruinen door het voetgangersgebied. Talrijke evenementen vormen een aanvulling op het culturele leven van de stad. De route loopt verder naar Sottrum met zijn Heimathaus uit 1630. In het stadsdeel Everinghausen bevinden zich twee campings direct aan de Wümme, waar u dichtbij de natuur kunt overnachten. De centrale plaats van de kruidenregio is Horstedt, waar u zeker een bezoek zou moeten brengen aan de bijbeltuin.

Ontdek verderop het gehucht Ottersberg met het idyllische dorpje Fischerhude. In de afgelopen eeuw is een kunstenaarskolonie ontstaan in deze historische kern en schilderachtige omgeving. Hier kunnen kunstliefhebbers zich verheugen op een bezoek aan het Otto-Modersohn-museum of de Fischerhuder-galerie.

De Wümme-Radweg loopt verder naar de Borgfelder Wümmewiesen, het grootste natuurreservaat van Bremen, dat bestaat uit moerasgebieden en -weiden, plassen, sloten en stilstaande wateren. Het gebied is van bijzondere betekenis als rustplaats voor trekvogels en broedplaats voor de meest uiteenlopende vogelsoorten. Niet ver hier vandaan ligt Lilienthal, een geliefde bestemming voor uitstapjes van de inwoners van Bremen. Hier kunt u tochtje maken met een turfboot of een bezoek brengen aan één van de musea. Zo is er bijvoorbeeld een streek-, een koets- en een schoolmuseum.

In Ritterhude stromen de Wümme en Hamme samen in de Lesum, die uiteindelijk in Bremen-Vegesack uitmondt in de Weser. Het Breemse stadsdeel Burglesum kenmerkt zich door een combinatie van stedelijke en landelijke invloeden, zijn vele groen en de oever van de Lesum, waar men heerlijk kan uitrusten. Het Breemse stadsdeel Vegesack biedt volop maritieme indrukken. Symbool van de plaats is een metershoge bronzen walviskaak en in de haven liggen oude traditionele schepen. Zeer de moeite waard is het schoolschip Deutschland, evenals tentoonstellingen over de zeevaart in het slot in Schönebeck.

Als u het meest westelijke punt van de Wümme-Radweg in Lemwerder heeft bereikt, kunt u van daaruit weer richting het startpunt Wilsede fietsen, maar dit keer via de zuidroute. Deze loopt langs de zuidelijke oever van Lesum door het Werderland. De weiden, weilanden en sloten van dit gebied vormen waardevolle en veelsoortige natuurlijke biotopen. De tocht loopt verder door het Blockland, een weidelandschap met kleine ingedijkte rivieren en grachten, dat u eventueel ook vanaf het water op een turfboot kunt verkennen.
Aansluitend doorkruist u het Hollerland, dat zijn naam heeft gekregen van de Hollanders die het gecultiveerd hebben en dat tegenwoordig vanwege zijn regio-overschrijdende betekenis voor zeldzame dieren en planten onder natuurbescherming staat.
De ontwikkeling van Oyten tot een belangrijke plaats voor handel en industrie is aanzienlijk beïnvloed door zijn gunstige ligging en de nabijheid van de Hanzestad Bremen.
Geniet op het vervolg van de route van het uitzicht vanuit het natuurreservaat Vossberge over het dal van de Wümme en de plaats Hellwege, die niet alleen beschikt over diverse accommodaties (van een hooiberg tot aan een comfortabel hotel), maar ook over een uitstekend gastronomisch aanbod. Op weg naar het kerkdorp Ahausen met zijn traditionele vakwerkhuizen komt u langs de molen van Ahausen, die zich onderscheidt door zijn idyllische ligging temidden van het unieke ooilandschap.
Net als op de noordroute doorkruist u ook op de zuidroute van de Wümme-Radweg Rotenburg, Scheeßel en Lauenbrück. Op het laatste deel lopen beide routes weer iets verder uit elkaar. De zuidroute loopt naar Fintel, dat is omgeven door weidse veen- en heidevlaktes. Van het leven en werk van de Nederduitse dichter Friedrich Freudenthal getuigen nu nog zijn woonhuis en een gedenkteken. Het moderne 'Vakantiepark Eurostrand Fintel' biedt een veelsoortig vakantieaanbod, sport, show en recreatie evenals uitstapjes in de regio.
Aansluitend bereikt u het luchtkuuroord Schneverdingen direct aan het natuurreservaat Lüneburger Heide. Hier vindt u kleine winkeltjes om heerlijk rond te snuffelen en bovendien een aantal uitstekende restaurants. De landelijke omgeving wordt gekenmerkt door boerderijen en biedt ontspanning en vooral rust dichtbij de natuur. Om de heide in volle pracht te kunnen bewonderen, hoeft u niet per se in augustus of september te komen, want in de heidetuin, een showtuin met ongeveer 80.000 planten, bloeit de heide het hele jaar door. Toch is het belangrijkste evenement natuurlijk het traditionele heidebloeifeest in het laatste weekend van augustus. U kunt niet alleen met paard en wagen van het heidelandschap genieten, maar bijvoorbeeld ook een door een gids begeleide wandeling maken door het opnieuw ondergelopen Pietzmoor.
U doorkruist nu de grootste aaneensluitende heidevlaktes van Midden-Europa op het laatste stuk terug naar Undeloh: Ruim 230 km² heide staat hier onder natuurbescherming en vormt één van de grootste natuurreservaten van Duitsland. Doel is het behoud van dit oude cultuurlandschap met haar veelvoud aan biotopen en soorten. De 'Verein Naturschutzpark' verzorgt de meeste heidevlaktes en runt drie natuurinformatiepunten over het thema 'Lüneburger Heide' in Undeloh, Döhle en Niederhavebeck.

Bewegwijzering

De route met een lengte van ongeveer 250 km is op de wegwijzers met het volgende logo gemarkeerd.

 

 

 

 

 

Moeilijkheidsgraad en routekenmerken

De Wümme-Radweg loopt voornamelijk over rustige wegen en verharde paden. De bekende ADFC-bewegwijzering met het blauw-witte logo van de Wümme-Radweg leidt u over dit vlakke tot licht glooiende traject. De grootste stijging op deze lange fietsroute is de Wilseder Berg met ongeveer 169 m boven de zeespiegel; de gehele route is dan ook geschikt voor ongeoefende fietsers en gezinnen.

Contactgegens

Arbeitsgemeinschaft Wümme-Radweg TouROW

Am Pferdemarkt 1, 27356 Rotenburg (Wümme)

Telefoon: + 49 (0) 4261 / 81960
Fax: + 49 (0) 4261 / 819620

Email: info@wuemme-radweg.de

DownloadDownload

Bus & TreinBus & Trein

De route is prima te combineren met het spoor. Met de Metronom-treinen bereikt u vanuit Hamburg of Bremen talrijke plaatsen langs de Wümme-Radweg , zoals Buchholz, Tostedt, Lauenbrück, Scheeßel, Rotenburg (Wümme), Sottrum, Ottersberg en Oberneuland. 'De drempelloze instap' vergemakkelijkt bovendien het in- en uitladen van uw fiets. Aangezien het aantal fietsplaatsen beperkt is, raden wij u aan uw fietsvervoer vooraf telefonisch of per e-mail te reserveren bij de klantenservice van Metronom.
De route is zodoende prima bereikbaar met de trein. Ook kunt u delen van de route gemakkelijk met de trein afleggen.

Gratis folders & brochures

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.