Seitennavigation

Typische dranken uit Nedersaksen

Nedersaksen wordt van heinde en verre benijd om zijn dranken en tegenwoordig is er een uiteenlopende diversiteit van bieren en schnaps.

Wie goed is, moet ook goed drinken!

Traditioneel wordt in Nedersaksen graag bier gedronken. Er zijn hier veel brouwerijen, onder andere in Jever, Lüneburg, Braunschweig en er zijn meerdere traditionele brouwerijen in Hannover. De beroemdste ligt in het stadje Einbeck in Zuid-Nedersaksen. Hier werd meer dan 600 jaar gelegen het bockbier uitgevonden. Veel van deze brouwerijen openen graag hun deuren voor bezoekers. Na een stevige maaltijd is ook af en toe de één of andere borrel of likeur welkom voor een betere spijsvertering. Het Eemsland is bijvoorbeeld bekend om zijn bessenlikeuren. In Hannover hoort daar een bijzondere drankgewoonte bij: wie hier wordt uitgenodigd voor een “Lüttje Lage”, die krijgt een borrel en een bier en moet beide tegelijk met een losse pols oppakken en tegelijk in de mond laten samenstromen.  

Het eierbier is een alcoholische specialiteit uit Stade. Bij deze speciale drank worden eieren, suiker, kaneel en citroen met bier gemengd en gekookt. Daarbij kunnen ingrediënten als kaneel of citroen variëren. Eierbier kan warm en koud worden geserveerd.

 

Jägermeister uit Wolfenbüttel

Jägermeister is een kruidenlikeur dat in het Nedersaksische Wolfenbüttel wordt geproduceerd en gebotteld. Daar bevindt zich ook het hoofdkantoor van de firma. Het recept voor de likeur bestaat sinds 1934. Sinds het begin van de jaren 1970 wordt Jägermeister geëxporteerd – tegenwoordig naar meer dan 80 staten ter wereld. De basisstof, dus de mix uit alle 56 kruiden, wordt uitsluitend in de hoofdvestiging in Wolfenbüttel geproduceerd.

 

Oost-Friese thee

Hiermee vergeleken gaat het er in Ostfriesland heel wat serieuzer aan toe als het over de nationale drank van het noorden gaat, de thee. Die wordt niet zomaar gedronken, want de theecultuur is hier geenszins vrijblijvend. Precies afgemeten hoeveelheden van de beroemde Ostfriese thee worden in een voorverwarmde kan gedaan en met kokend water overgoten. Het ritueel vereist dat eerst de klontjes kandijsuiker in de kop worden gedaan. Dat zorgt voor het behaaglijke knisperen als de thee wordt ingeschonken. Tot slot komt er nog een lepel room bovenop. En nu: onder geen enkel beding roeren. Van echte Ost-Friese thee moet je vervolgens slokje voor slokje genieten.

 

 

Vind uw vakantie

Evenementen, accomodaties en aanbiedingen voor u.