Yogadocent zittend in lotushouding op het strand van Juist, © Justyna Czapla
© Justyna Czapla
Konny Rippe Yoga NL

In­ter­view met Kon­ny Rip­pe


Konny Rippe Yoga NL

Waarom niets beter ontspant dan yoga op het strand, onthult

Konny Rippe
Yogalerares in Juist


Je bent waarschijnlijk niet alleen verliefd op yoga, maar ook op Juist. Wat heeft je ertoe gebracht om in 2016 in Juist je studio “Yogaraum” te openen?

Ik ben een inwoner van Juist. Ik ben hier opgegroeid en woon hier met mijn gezin. Toen ik in 2015 mijn yogalerarenopleiding in Indië afrondde, wou ik eerst helemaal niet lesgeven. Dat idee kwam van een vriendin. In het begin gaf ik alleen les in een kleine kring aan vrienden. Het werd al snel duidelijk dat de vraag groot is en daarom ben ik begonnen met het aanbieden van open cursussen in de ruimtes van de kuuroordadministratie en buiten. Ik vind dat Juist en yoga heel goed samengaan. Ik wilde een plek creëren waar het alleen om yoga gaat en waar ook andere yogaleraren les kunnen geven.

Wat zijn jouw 3 lievelingsplekken in Juist?

Ik hou van het kleine bos tussen Hammersee en Bill. Wie er al eens is geweest, begrijpt ook waarom het eiland Töwerland genoemd wordt. Ik ben ook graag in het Januspark, een klein rustig groen eiland in het oostelijke deel van Juist. Daar bied ik ook yoga aan. En natuurlijk het strand!

De inwoners noemen het eiland “Töwerland” − toverland. Wat is er zo betoverend aan dit 2000 jaar oude eiland? 

Het leven in harmonie met de natuur. We worden omringd door de zee en leven volgens de getijden. Het weer en de seizoenen bepalen ons ritme. De klokken tikken hier gewoon anders – langzamer misschien.

Juist is slechts 500 m breed, maar wel 17 km lang. Je bent dus nooit op meer dan 250 m van de zee ...

... en dat is fantastisch!

Alleen hulpdiensten en de post mogen in Juist met de auto rondrijden. Verder zijn paardenkoetsen het transportmiddel bij uitstek. In welke mate bepaalt dat het charme van Juist?

Het is fijner om gewekt worden door het getrappel van paarden dan door het geluid van motoren. Dit geluid weerklinkt overal. 2 pk is nu eenmaal niet zo snel als... Ik denk dat de paardenkoetsen veel bijdragen aan de algemene onthaasting.

Waardoor wordt het gevoel van vrijheid op de Oost-Friese eilanden bepaald?

De oneindige verte. Het vrije uitzicht op de zee en de horizon. De frisse wind die je hier bijna altijd kunt opsnuiven. De wind blaast al snel de stress en al het negatieve uit je hoofd.

Zijn de mensen hier een beetje anders?

Dat zou ik niet zeggen.

Je geeft yoga. Waar vinden jouw cursussen plaats – bij goed weer ook op het strand?

Ik geef les op verschillende plaatsen. Op een uitzichtsplatform bij de promenade met een heerlijk uitzicht op het strand en de Noordzee. Op de dijk met uitzicht op de Waddenzee en iets meer beschut tegen de wind – in het Januspark.

Wat kunnen toeristen verwachten die in Juist voor het eerst meedoen aan een yoga-retreat?

Een retreat betekent zich terugtrekken uit de vertrouwde omgeving om zich te wijden aan een spirituele praktijk. Doordat de deelnemers zich terugtrekken uit het dagelijkse leven krijgen ze de ruimte om weer tot zichzelf te komen, te ontspannen en op die manier lichaam en geest weer met elkaar in evenwicht te brengen. En wat is een betere plek om dat te doen dan in Juist?

Bij onze yoga-retreat INSEL GLOW bieden we dagelijks meerdere yogacursussen aan, workshops over verschillende thema’s zoals ayurveda of meditatie en ook ontspanningstechnieken. We geven praktische tips om thuis een dagelijkse yogaroutine op te bouwen. De deelnemers hebben de mogelijkheid om hun eigen yogapraktijk te verdiepen, om te ontspannen tijdens lange strandwandelingen, om te genieten van wellnessbehandelingen en van goed vegetarisch eten, en om gelijkgezinden te ontmoeten.

Hoe snel voelen cursusdeelnemers een mentaal en lichamelijk effect? Iedereen die ooit yoga heeft gedaan, merkt dat het iets met hem of haar doet.

Asana’s, meditatie en pranayama (ademoefeningen) hebben veel positieve effecten op onze lichamelijke en mentale gezondheid. Yoga helpt bij stressbeheersing, nervositeit en slapeloosheid. Yoga versterkt de diepliggende spieren, stretcht de fasciën (bindweefsel) en mobiliseert de wervelkolom. Het regelmatig uitoefenen van yoga leidt tot meer rust en kalmte. Spanningen kunnen worden losgemaakt en rugpijn kan worden bestreden. Door regelmatige oefening worden deze positieve effecten zeer snel bereikt.

Zijn er nog meer gezondheids- en energieboosters op de Oost-Friese eilanden?

Definitief veel beweging in de openlucht. Of het nu gaat om wandelen of fietsen, dat maakt allemaal niet uit. Als het maar buiten is. Thalasso is ook een belangrijk thema. De zilte lucht is super gezond. Niet alleen voor de luchtwegen. In de lucht opgeloste aerosolen en thalassotoepassingen hebben ook positieve effecten op de huid en het vegetatieve zenuwstelsel. Heerlijk uitwaaien tijdens een lange strandwandeling (liefst op blote voeten), is een fantastische behandeling voor lichaam, geest en ziel.

Status: juni 2020