ENNI der kleine Wassertropfen - 20 Hörgeschichten aus der Region Flusslandschaft Elbe GmbH NL
© Flusslandschaft Elbe GmbH

Ver­ha­len van een wa­ter­drup­pel


Wie de Elbe volgt – een van de langste rivieren in Europa – ontdekt vele plaatsen met spannende verhalen. Wist u dat Lauenburg ooit in de middeleeuwen een van de belangrijkste overslagplaatsen in het noorden was voor zout? Of dat in Dömitz een vesting uit de renaissance bewaard is gebleven? Langs de Elbe vindt u diverse plekken die veel vertellen over de mensen die daar wonen en over de geschiedenis van de rivier. Er klinkt ook steeds Duits-Duitse geschiedenis door omdat de rivier een grensgebied was van beide Duitse staten. Waar vroeger een afgesloten gebied was, vindt u vandaag de dag gedenktekens en voormalige grenshekken en wachttorens als herinnering.

In Amt Neuhaus heeft zich een toevluchtsoord ontwikkeld voor diersoorten die inmiddels zeldzaam zijn. Op zogenaamde Archehöfe (arkboerderijen) leven bijna vergeten oude rassen van lastdieren zoals het varken Bunte Bentheimer (Bonte Bentheimer), Schwarzbunte Niederungsrind (zwartbonte laaglandrund) of de Diepholzer Gans (gans van Diepholz). Ze zijn het bewijs van de harmonie tussen mens en natuur in deze regio.

Hebt u het liever iets maritiemer?

Als u bijvoorbeeld op pad bent op de Elberadweg, komt u steeds weer in contact met de scheepvaart. Een tocht met de meer dan 100 jaar oude stoomboot “Kaiser Wilhelm” vanaf Lauenburg is een heel bijzondere ervaring. Of u kunt de levendige drukte observeren aan de indrukwekkende sluis Geesthacht, die de Elbe verder bevaarbaar maakt.

Wie zin heeft in een reis langs de Elbe, kan de spannende verhalen met waterdruppel Enni als podcast beluisteren. Breng met Jenni en Benni een bezoek aan sloten, burchten en vestingen, schilderachtige vakwerkhuizen en vele musea. En ergens heeft ook Enni zich verstopt, de levendige waterdruppel!