River Este in the forest close to Bötersheim/Drestedt, © TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Alexander Kaßner
© TourismusMarketing Niedersachsen GmbH / Alexander Kaßner

Be­leef de na­tuur in Ne­ders­ak­sen


Door water gevormde landschappen, merkwaardige rotsformaties en zeldzame plantensoorten – dit zijn de fascinerende, unieke natuurgebieden van Nedersaksen. Twee nationale parken, twee biosfeerreservaten en veertien natuurparken zijn aangewezen als nationaal natuurlandschap. Een garantie op een unieke belevenissen in de natuur, die ieders hart sneller zal doen kloppen (en niet alleen dat van outdoor liefhebbers).

Natuur vol contrasten

Geniet van glinsterende meren en rivieren, uitgestrekte heidelandschappen en mythische bergen. Prachtige natuurtaferelen, zoals de trekvogels in het najaar en bruinvissen in het voorjaar. Er is geen andere Duitse deelstaat die zoveel afwisseling biedt als Nedersaksen.


Een zee aan belevenissen 

Door de kracht van het water zijn unieke natuurgebieden ontstaan in Nedersaksen. Eb en vloed drukken van oudsher hun stempel op de Noordzeekust en de Oost-Friese Waddeneilanden (Ostfriesische Inseln). De Nedersaksische Waddenzee is zelfs erkend als UNESCO-wereldnatuurerfgoed. 

Door regelmatige overstromingen is aan de Elbe een uniek waterrijk landschap ontstaan, het biosfeerreservaat rivierenlandschap Elbe. In dit steeds veranderende ecosysteem zijn zeldzame dier- en plantensoorten te bewonderen. 

De meren zijn unieke natuurspektakels. Het Naturpark Steinhuder Meer is genoemd naar het gelijknamige meer van 30 km2. Dit natuurpark met zijn veengebied, weides en bossen is een heerlijke plek voor ontspanning en avontuur. 


Uitgestrekte landschappen en mystieke veengebieden

In het uitgestrekte landschap van de Lüneburger Heide kan je ongestoord in de verte turen. Veengebieden zoals het Pietzmoor hebben ook hun stempel gedrukt op het landschap. Het circa 8000 jaar oude veenlandschap kan worden verkend op paden en plankenwegen. 

Je vindt in Duitsland nergens zoveel veengebieden als in Nedersaksen. Het mystieke veenlandschap in het Emsland beschikt over fascinerende flora en fauna. In het Moormuseum kun je meer te weten komen over de geschiedenis van het veen en de tradities van de turfwinning. Een uitstapje dat zeker de moeite waard is voor natuur- en cultuurliefhebbers. 

Op naar de top, klaar voor de start, go!

Het voornamelijk vlakke Nedersaksen biedt ook indrukwekkende gebergten zoals de Harz. In het Nationalpark Harz bevinden zich indrukwekkende bergen, diepe meren en een bos in verandering. Het UNESCO-geopark TERRA.vita in het Osnabrücker Land biedt bij het wandelen door kloven en uitgestrekte plateaus een inkijkje in 300 miljoen jaar geschiedenis van de aarde. 

Natuurlijke gezondheid en wellness

De krachtige natuur in Nedersaksen genereert waardevolle geneeskrachtige middelen. Geniet van de positieve effecten van zuivere lucht, heilzaam zout, modder en water. In de kuuroorden van Nedersaksen worden deze geneeskrachtige middelen toegepast voor verbetering van de gezondheid. Thalassotherapie aan de Nedersaksische Noordzeekust is een zegen voor lichaam en ziel. Maak gebruik van de helende krachten van de zee en tank nieuwe energie.


Jaarlijkse hoogtepunten

Er valt het hele jaar door van alles te beleven. In de lente trekt het Alte Land bezoekers aan met zijn appelbloesem, terwijl in de zomer de heidebloesem in Nedersaksen betoverend is. In het najaar zijn de indrukwekkende vogeltrek en de kraanvogels te bewonderen en in de winter kan je heerlijk wandelen op de Oost-Friese Waddeneilanden.

Impressies